Kosovo i Metohija

UPR:KOSOVO-SRBI-RASELJENI

RASELJENIM SRBIMA NA KOSOVU NE DOZVOLJAVA SE KORIŠĆENJE KONTEJNERA

17.8.2006 16:09 OBILIĆ (Tanjug) - Lokalne albanske vlasti u mestu Obilić nedaleko od Prištine zabranile su danas raseljenim Srbima srpskim izbeglicama pristup kontejnerima namenjenim za smeštaj najugroženijih porodica, saopštio je Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

Desetak kontejnera, postavljenih u selu Plemetina, kako bi se osigurao osnovni smeštaj najugroženijim srpskim porodicama, zapećaćeno je na osnovu odluke lokalnih albanskih vlasti.


SPR:KOSOVO-AHTISARI-POSETA

AHTISARI U POSETI KOSOVU OD 22. DO 25. AVGUSTA

17.8.2006 15:54 BEČ (Tanjug) - Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za preogovore o Kosovu i Metohiji Marti Ahtisari boraviće od 22. do 25. avgusta na Kosovu, najavio je portparol Ahtisarijeve kancelarije u Beču Remi Durlo u izjavi Tanjugu.

Ahtisari će u Prištini razgovarati sa članovima pregovaračkog tima kosovskih Albanaca i, verovatno, se odvojeno sastati sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejiduom i premijerom Agimom Ccekuom. Glavni pregovarač UN za Kosovo će se sastati i sa novoimenovanim šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, a očekuje se i da će u četvrtak u Kosovoskoj Mitrovici razgovarati sa predstavnicima kosovskih Srba.


UPR:KOSOVO-KFOR-KOMANDANT

ROLAND KATER NA ČELU KFORA

17.8.2006 15:50 PRIŠTINA (Tanjug) - Nemački general Roland Kater (Kather) preuzeće 1.septembra dužnost komandanta međunarodnih snaga (Kfor) na Kosovu.

Kater će zameniti italijanskog generala Djuzepea Valota, kome mandat ističe krajem avgusta. Roland Kater će biti treći nemački general na čelu Kfora. Pre njega tu dužnost obavljali su Klaus Rajnhart 1999. i Holger Kamelhof 2004. godine.


UPR:KOSOVO-STATUS-SRS

SRS:KOSOVO SE NE MOŽE DELITI

17.8.2006 14:17 BEOGRAD (Tanjug) - Srpska radikalna stranka poručila je danas da se Kosovo i Metohija ne može podeliti, niti postati nezavisno i da se pregovorima o budućem statusu Kosmeta jedino može rešavati ''način ostvarivanja najšire moguće autonomije albanske nacionalne manjine u srpskoj pokrajini''.

Predsednik Gradskog odbora Beograda SRS Nemanja Šarović izjavio je radikali smatraju da je status Kosova utvrđen rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da bi prihvatanje bilo kog drugog rešenja koje nije zasnovano na toj rezoluciji i Povelji UN ''značilo brutalno kršenje međunarodnih dokumenata''.


UPR:KOSMET-ARTEMIJE-ALEKSEJEV

ALEKSEJEV:RUSIJA PODRŽAVA JEDINSTVEN STAV BEOGRADA O KOSOVU

17.8.2006 14:11 BEOGRAD (Tanjug) - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev potvrdio je danas, u razgovoru sa vladikom raško-prizrenskim Artemijem, da će rukovodstvo njegove zemlje podržati jedinstven stav Beograda o budućem statusu Kosmeta.

''Zato je potrebno i neophodno da Beograd bude jedinstven i da ima samo jednu poruku, nikako dve, jer to otežava našim prijateljima da nam pomognu'', rekao je vladika Artemije Tanjugu, nakon razgovora s ruskim ambasadorom.


UPR:KOSOVO-PRISSTINA-CEREMONIJA

VALOTO: BIĆE OSTVARENA ŽELJA KZK-A U DOSTIZANJU STANDARDA

17.8.2006 14:10 PRIŠTINA (Tanjug) - Odlazeći komandant Kfora italijanski general Djuzepe Valoto izjavio je danas da će se ostvariti želja pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) da dostignu međunarodne standarde, preneli su prištinski elektronski mediji.

''Kosovski zaštitni korpus je efikasna i disciplinovana organizacija koja je u stanju da ostvari svaki zadatak'', rekao je general Voloto, na oproštajnoj paradi koju je u Prištini, povodom završetka njegovog mandata na čelu Kfora, organizovao Glavni štab KZK.


SPR:KOSOVO-POSLEDICE-DJORDJEVICH

DJORĐEVIĆ:DUGOROČNE POSLEDICE REŠENJA ZA KOSOVO I IZRAEL

17.8.2006 13:56 VAŠINGTON (Tanjug) - Istaknuti predstavnik srpske dijaspore u SAD Majkl Djorđević ocenio je da će način na koji budu rešena pitanja Izraela i Kosova imati dugoročne posledice na trajni sukob islamske i hrišćanske civilizacije.

''U svetu postoje dva specifična istorijska i geopolitička slučaja čije će rešavanje imati dugoročne posledice na sukob civilizacija - Kosovo i Izrael'', naveo je Djorđević u autorskom tekstu u ''Vašington tajmsu''.


SPR:KOSOVO-RIKER-VELT

RIKER ZNA ZA ''KVADRATURU KRUGA''

17.8.2006 12:16 BERLIN (Tanjug) - Pozicije Srba i kosovskih Albanaca su potpuno nespojive, ali novi šef Unmika na Kosovu, nemački političar Joahim Riker zna za tu ''kvadraturu kruga'', piše danas nemački list ''Vel'', podsećajući da je Riker bio šef privredne uprave Unmika i time nadležan za škakljivu temu privatizacije.

''Bez pragmatizma je izgubljen svako ko na Balkanu želi da pomeri samo i jedan kamen'', ocenio je ''Velt''. Navodeći misao slavnog nemačkog kancelara Vilija Branta da se ''mora želeti nemoguće kako bi se postiglo moguće'', list piše da je to i Rikerov lajt-motiv. Novog šefa Unmika, socijaldemokratu Rikera (55), izgleda, neće izbaciti iz ravnoteže kada ga neposredno posle imenovanja pogodi prva srpska ''paljba'', primetio je ''Velt''.


SPR:KOSOVO-STATUS-PREGOVORI

AHTISARI U SREDU U PRIŠTINI SA NOVIM ZAHTEVIMA

17.8.2006 10:31 PRIŠTINA (Tanjug) - Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari doputovaće u sredu u Prištinu da bi od kosovskog pregovaračkog tima zatražio više fleksibilnosti u dijalogu s Beogradom o pitanjima koja se tiču decentralizacije, pišu danas prištinski listovi.

''Koha ditore'' je preneo ocene neimenovanih diplomata da bi, ako ta misija da rezultat, pitanje decentralizacije moglo biti zaključeno početkom septembra.List, takođe, navodi da su novi zahtevi UNOSEK, u vezi sa decentralizacijom i manjinama, već dostavljeni političkoj grupi pregovaračkog tima sa Kosova, što je potvrdio i jedan član tog tela

Одговори путем е-поште