Incidenti tokom predsednikove posete Svedskoj
Albanci iz Geteborga na sve nacine pokusali da miniraju posetu nase delegacije ovoj skandinavskoj zemlji
i susret sa srpskim iseljenicima:

Prijavili Tadica policiji
- Optuzili ga da je ratni zlocinac
- Zvonili mobilnim telefonima dok je drzao govor
- Predsednik dobio prevodioca koji lose govori srpski

Proslonedeljna poseta predsednika Srbije Borisa Tadica Svedskoj zavrsila se fijaskom prilikom njegovog obilaska srpske kolonije u Geteborgu, saznaje NT od srpskih iseljenika u ovoj zemlji.
Pred ovu posetu, albanski gastarbajteri i nacionalisti, okupljeni u Svedsko-kosovskom prijateljskom drustvu, prvo su prijavili srpskog predsednika svedskoj policiji kao ratnog zlocinca, uz obrazlozenje da su „prilikom etnickog ciscenja na Kosovu ubijeni Albanci iskopani i prebaceni u Srbiju, a Tadic nista nije uradio da se ova tela vrate na Kosovo“.
Nekoliko Albanca pokusalo je potom, tvrde nasi izvori, da se ubaci u srpski klub, koji je Tadic posetio u drustvu Jana Eliasona, svedskog sefa diplomatije, kako bi minirali njegov susret sa srpskim iseljenicima.
- Albanaci su se pomesali s publikom u sali Folkets husa u Geteborgu i jedna Albanka pocela je glasno da protestuje - kaze Miljan Stozinic, potpredsednik udruzenja Jedinstvo iz Lunda. - A onda je pocelo dobacivanje iz publike. Jedan Albanac dovikivao je Tadicu da kao predsednik Srbije ne postuje ljudska prava. Drugima su odjednom poceli da zvone telefoni, bez prestanka, i to bas dok je predsednik Srbije drzao govor.
Neprijatnosti su se nastavile. Iako se domacin, sef svedske diplomatije, trudio da poseta bude dobro organizovana, prevodilac nije dobro znao srpski, pa su Srbi sami morali da prevode Tadicev razgovor s prisutnim Svedjanima.
Jan Eliason, ministar inostranih poslova, nije zeleo da komentarise albansku prijavu svedskoj policiji, ali je naglasio da je s Borisom Tadicem pricao o ovom ekscesu, da je „Tadic jedan od onih koji se najvise zalazu za pomirenje sa Albancima, i da zaista zeli resenje ovih tragicnih pitanja“.http://www.nedeljnitelegraf.co.yu/


Одговори путем е-поште