Manastir Gracanica, 22. avgusta 2006.Aktivnostima Vladike Artemija, SNV-a i lobi agencije Venable, usmerenim na zadrzavanje Kosova i Metohije u granicama drzave Srbije i protivljenju svakom obliku nezavisnosti, zestoko su se usprotivili Siptari i njihovi lobisti, kako u svetu, tako i u Srbiji.
Ovde donosimo tekst objavljen u novosadskom Dnevniku 05. avgusta 2006, u kome su podvrgnuti kritici Vladika Artemije, SNV i agencija Venable, zbog napora koji ulazu u resenje problema Kosova i Metohije, koje ce biti u najboljem interesu srpskoga naroda.
Tekst je, inace, kontradiktoran sam po sebi.
 
Ocigledno je da se siptarski lobisti medju Srbima ne libe javnog oglasavanja i propagiranja svojih stavova u javnosti. Neki su do sada to vec cinili u vise navrata, o cemu, izmedju ostalog, svedoci i novosadski Dnevnik koji donosi pomenuti tekst.
Ocekujemo da ce se uskoro javno oglasiti i deklarisati i ostali promoteri i zastupnici nezavisnosti Kosova i Metohije u srpskim redovima, iznoseci svoje vizije mirnog suzivota i opstanka Srba i njihove verske i kulturne bastine u nezavisnom Kosovu i Metohiji, isticuci "osvedocenu" demokraticnost i multietnicnost Albanaca, prenebregavajuci pritom 150 porusenih crkava porusenih u poslednjih sedam godina "mira", stotine spaljenih sela, hiljade kidnapovanih, ubijenih, svakodnevne napade, pljacke, pretnje, pritiske, na Srbe i njihovu bastinu, koji jos uvek opstaju na Kosovu i Metohiji.
Da li ce Srbi pozivati Agima Cekua, Ramusa Haradinaja i Hasima Tacija na odgovornost za zlocine koje su cinili (i koji se jos uvek cine pod njihovom vlascu danas na Kosovu i Metohiji), ili ce ti pozivi biti upucivani samo Ratku Mladicu i Radovanu Karadzicu?
 
Donosimo takodje i pismo - reakciju na tekst objavljen u Dnevniku.
 

Novosadski Dnevnik

05. avgust 2006.

http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=12945


KAKO SE U SAD LOBIRA ZA SRPSKO KOSOVO?

 

DZihad, Bin Laden, terorizam - osovina je strategije koju su lobisti koje je angazovala srpska strana kreirali u pokusaju da americku javnost i politicare opredele protiv nezavisnosti Kosova i Metohije.

Americka firma koju je angazovalo Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije argumentaciju da je medjunarodno pravo u potpunosti na strani Srbije ostavila je zvanicnicima iz Beograda, a za potrebe pridobijanje javnosti u SAD upozorava da je borba za ocuvanje Kosova u granicama Srbije fakticki deo fronta koji su protiv globalnog terorizma Amerikanci otvorili posle 11. septembra 2001.

Vasingtonsku advokatsku firmu „«Venebl"» SNV KiM je angazovao pre nekoliko meseci, za, i za glavni grad SAD, fantasticnih 600.000 dolara i to na sest meseci. Poznavaoci prilika u Vasingtonu navode da je u pitanju poznata advokatska firma, ali sa malo iskustva u lobiranju, pa otuda i iznos koji je placen u tim krugovima izaziva podozrenje.

U Vasingtonu, medjutim, smatraju da je iznos, koji, uzgred, premasuje uobicajene naknade za angazman lobi firmi, jos i najmanji problem, ukazujuci na pitanje trenutka kada se srpska strana odlucuje na lobiranje, i to ono koje ne potice zvanicno od drzave, ali i na odabranu strategiju. Ima misljenja da bi medjunarodni polozaj Srbije u proteklih 15 godina sigurno bio povoljniji da se na vreme krenulo u lobiranje, pre svega u SAD, iako niko ne moze da tvrdi da bi to danas donelo bitno drugaciju poziciju Srbije u resavanju pitanja Kosova. Takav gotovo poslovican stav Srbije prema lobiranju, koji po mnogima oslikava odsustvo osecaja za nacin funkcionisanja, ali i kreiranja americke unutrasnje i spoljne politike, prekinut je naprasno u godini za ciji se kraj, po najavama, upravo ocekuje rasplet kosovskog pitanja.

Iako se u ulozi klijenta pomenute vasingtonske advokatske firme nije nasla Vlada Srbije, vec krovna organizacija kosovskih Srba, sto nekima dovoljno «govori samo po sebi», drzava, po nasim saznanjima, ipak nije definitivno otpisala mogucnost angazovanja jedne od najuglednijih americkih lobi firmi cija se ponuda u Beogradu i dalje razmatra.

U medjuvremenu, „«Venebl"» je svoje aktivnosti fokusirao na pridobijanje hriscanske desnice i njenih predstavnika u politickoj eliti u Vasingtonu. Od angazovanja je ta firma platila tri oglasa preko cele strane u uticajnom prestonickom listu «"Roll Call»", s glavnom porukom «da su na Kosovu Srbi hriscani zivotno ugrozeni od muslimana, cije su vodje povezane sa medjunarodnim terorizmom i militantnim islamom, koji na Kosovu vodi dzihad!» Identicno je intoniran i sadrzaj sajta www .savekosovo.org, iza kog stoji organizacija Americki savet za Kosovo, cije je formiranje inicirao upravo «"Venebl"».

Poznato je kako se u SAD nakon napada na NJujork kotiraju Bin Laden, dzihad i islamski fundamentalizam, mada poznavaoci prilika u najvaznijom svetskom politickom centru taktiku «"Venebla" dovode u vezu sa jednim od partnera u toj firmi i glavnog u lobi timu, DZimom DZatrasom, cije grcko poreklo, navodno, nije nevazno u celoj prici oko aganazovanja. Iako je svojevremeno radio u Senatu kao stafer i savetnik, njegovi tvrdi stavovi prema islamu i muslimanima doveli su do toga da mu reputacija na Kapitol hilu bude u najmanju ruku problematicna. „«Venebl"», kako se moze cuti u Vasingtonu, u Kongresu radi jedino sa kancelarijama nekoliko tvrdokornih kongresmena.
Ono na sta se ukazuje kao problematicno u obracanju tzv. hriscanskoj desnici u Vasingtonu jeste cinjenica da njeni predstavnici vise nemaju ni blizu onakav uticaj kakav su imali do pre dve godine i da su sada u sukobu i sa administracijom i sa samim Kongresom. Sto se tice strategije, ona je prilikom nedavne posete vladike Artemija i delegacije SNV Vasingtonu, takodje u organizaciji «"Venebla"», donekle dala rezultat jedino tokom susreta sa clanovima kongresne komisije za verska pitanja, ciji su clanovi i ovako bolecivi prema polozaju hriscana u svetu. Sudeci po rekcijama iz Vasingtona, stavovi koje je iznosila srpska strana u razgovorima, a koji su u potpunosti na liniji strategije iza koje stoje srpski lobisti, nisu naisli na razumevanje sagovornika, a pri tome su dali albanskom lobiju, prilicno mocnom i uticajnom na americku politiku poslednih godina, prostora za kontraofanzivu i sada se po Kongresu tvrdnje o dzihadu, terorizmu i Bin Ladenu prikazuju kao jednostrane, nedokazane, cak rasisticke i pune verskog fanatizma.

 

Zele da upozore
Glavni srpski lobista u SAD DZim DZatras objasnio je svojevremeno da je zadatak fimre „Venebl" da upozori americku javnost i kreatore politike na posledice stvaranja nezavisnog Kosova nezakonitim oduzimanjem od Srbije.

- Verujemo da ukoliko mozemo da aktiviramo delove americke javnosti koji nisu fokusirani na ovo pitanje i pokazemo kakvi su ljudi koji bi bili nova vlada takve drzave, mozemo da dovedemo do preispitivanja sadasnjeg pravca politike - izjavio je DZatras, koji je, nije nezanimljivo, u septembru 2004. bio svedok odbrane na sudjenju Slobodanu Milosevicu.

Vlada ulaze za lobiranje 30 miliona evra

Kako „Dnevnik" nezvanicno saznaje Vlada Srbije prvi put u istoriji mogla bi da zatrazui usluge jedne od najmocnijih americkih lobi kancelatrija. Rec je o BGR (Bridges Griffith Rogers) koja svoje predstavnistvo ima i u Beogradu. Ugovor sa ovom lobistickom kucom bi, po tvrdnji naseg izvora, Vlada Srbije trebalo uskoro da potpise. BGR bi lobirala za Kosovo i Metohiju , oko ukupnog tretmana srpske drzave u americkoj javnosti i krugovima koji odlucuju u medjunarodnim odnosima. Za prvi angazman lobiranja Vlada Srbije bi, po nasim saznanjima, trebalo da izdvoji 30 miliona evra. Ova najrenomiranija americka lobi kancelarija poznata je po prici oko Avganistana i Libana, a kod nas po svom manjem obimu saradnje sa Srpskom radikalnom strankom u njenim pripremama za decembarske izbore 2003. godine, ali BGR je angazovao i vlasnik „Pinka" Zeljko Mitrovic kada se u doba Milosevica sa ostalima iz tog kruga, proglasen od strane americke administracije za saradnika rezima, nasao na crnoj listi koja mu je onemogucavala ulazak u SAD i zemlje Zapada.. Koliki je znacaj BGR u SAD i uticaj u javnom mnjenju govori da je ovu kancelariju angazovao i albanski premijer Sali Berisa.

 

 

Denis Kolundzija
4611 Cedar Garden Road
Baltimore, MD 21229
USA

[EMAIL PROTECTED]
       


                            6. avgust 2006.

Postovani g. urednice,

 Citajuci clanak u vasem listu "KAKO SE U SAD LOBIRA ZA SRPSKO KOSOVO", bila sam iznenadjena vasom ocenom dosadasnjeg rada vasingtonske firme VENABLE koju je angazovalo Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije pod rukovodstvom Njegovog preosvestenstva Gospodina ARTEMIJA, Episkopa rasko-prizrenskog. Vas clanak me je iznenadio jer sam i ovom prilikom imala cast da radim (dobrovoljno) kao prevodilac Vladike Artemija i ostalih clanova delegacije SNV KiM za svo vreme njihovog nedavnog boravka u Vasingtonu. Zahvaljujuci toj cinjenici mogu da kazem da je ostvareni progres bio bas suprotan onome sto je receno u clanku DNEVNIKA. Ne samo da je delegacija naisla na izuzetnu spremnost da se razume glediste srpske strane, vec su bas zabrinjavajuca pitanja radikalnih islamskih uticaja  — kao ona koja su dramaticno prikazana u
oglasima "Roll Call" (na sajtu www.savwekosovo.org ) — ostavila najdublje utiske na nase vasingtonske sagovornike.

 Jedini izuzetak je bio nas sastanak sa zvanicnikom americkog Ministarstva spoljnih poslova (State Department-a), direktno odgovornog za sadasnju anti-srpsku politiku po pitanju Kosova. Tog predstavnika naravno ne moze da raduje cinjenica da lobiranje firme VENABLE u ime SNV KiM uspesno otkriva i time podriva pogresne pretpostavke na kojima je ta politika zasnovana. Neraspolozenje tog zvanicnika State Department-a trebalo bi tumaciti kao dokaz da su napori SNV KiM i firme koja ga zastupa na pravom putu.Sto se tice profesionalne reputacije koju firma VENABLE uziva medju vasingtonskim organizacijama lobiranja, vas clanak je isto tako netacan. Opste je poznato u vasingtonskim politickim krugovima da se obe firme, i VENABLE i BARBOUR (ne Bridges, kako stoji u vasem clanku) GRIFITH ROGERS (BGR) podjednako cene kao vrhunske firme u vrlo kompetitivnoj industriji lobiranja. U vasem clanku se pominje cinjenica da firma BGR predstavlja vladu Indije, medjutim verovatno se omaskom ne pominje naziv druge firme koju je ista vlada u Nju Delhiju zaposlila, a to je VENABLE. Razlog zbog koga Indija zaposljava dve firme je sledeci: dok je BGR cisto republikanska firma, VENABLE uziva podjednako veliki ugled kako kod Republikanske tako i kod Demokratske stranke.

A sto se tice "fantasticnog" honorara placenog firmi VENABLE (koji ukljucuje troskove medijske propagande, pro-srpskih oglasa preko radija i u stampi itd.), svako ko je upoznat sa ovdasnjom industrijom lobiranja zna da je ovaj iznos skroman po vasingtonskim standardima. Medjutim, astronomska cifra koja se pominje u vasem clanku kao moguca alternativa je koliko smesna toliko i spekulativna. Interesantno je da autor clanka nije nasao za shodno da upotrebi isti pridev "fantastican" za iznos od 30 miliona evra koji je srpska vlada navodno spremna da plati za slicne usluge. 

Citalac vaseg clanka ne moze da ne posumnja da clanak predstavlja samo namerno miniranje prve stvarne akcije na lansiranju pro-srpskog lobiranja u Vasingtonu, i to bas u vreme njenih prvih uspeha, od strane lica kojima je stalo da naskode srpskim interesima. Ta lica — bili to Srbi, Amerikanci ili cak Albanci — i njihove pobude, dobro su poznati autorima clanka i urednicima DNEVNIKA.

Jasno je da svrha samog clanka nije bila da se Kosovo sacuva kao neodvojiv deo Srbije. U ovom trenutku, Vladika Artemije, SNV i firma VENABLE bore se za prava Srbije na Kosovu — sve drugo su samo prazne reci. Za svakog Srbina treba da postoji samo jedno pitanje: "Kako ja mogu da pomognem"? Sto se tice nekih medija u Srbiji, bar neodmaganje bio bi dobar pocetak.

Kosara Gavrilovic

kraj


Одговори путем е-поште