SRPSKO NACIONALNO VEĆE

ZAHTEV ZA SUPROTSTAVLjANjE ALBANSKOM TERORIZMU NA KOSMETU

 

Veće traži da se sve demokratske snage, "maksimalno založe na implementaciji donetog dokumenta o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije


Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije zaključilo je na zasedanju održanom danas na Brezovici "da je bezbedonosno stanje u pokrajini izuzetno teško, da se i dalje vrše ubistva i teroristički napadi albanskih fundamentalista na Srbe, srpsku imovinu i srpske svetinje širom pokrajine". "Ovi napadi su sve učestaliji i specifičniji po načinu delovanja, jer se za njihovo izvršenje koriste i zloupotrebljavaju deca i omladina što, po načinu organizovanja i delovanja, podseća na one koje muslimanski teroristi izvode širom sveta", ukazano je u zaključcima zasedanja. Nedavni bombaški napad na ugostiteljski objekat u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je povređeno više Srba, kako je navedeno, samo je jedan od 170 napada u proteklih šest meseci. "Zbog ovakvog stanja u pokrajini Veće traži od predstavnika međunarodne zajednice, a naročito od SAD, kao najvažnijeg lidera u borbi protiv terorizma, da sagledaju realnost u pokrajini i odlučno se suprostave terorističkom delovanju na Kosovu i Metohiji, kao što to čine svuda u svetu gde se terorizam pojavi".

U zaključcima usvojenima na 18. zasedanju, kome je prisustvovao veliki broja delegata sa teritorije cele pokrajine, istaknuto je da SNV "budno prati pregovore u Beču i podržava svaku aktivnost srpskog pregovaračkog tima, koji se odvija u skladu sa planom za rešavanje budućeg statusa Kosova i Metohije". "Svako drugo rešenje, koje predviđa bilo kakvu podelu ili prekrajanje granica, čime se ruši teritorijalni integritet i suverenitet države Srbije, mimo međunarodnog prava, kao i svako nametnuto rešenje, biće neprihvatljivo i odlučno odbačeno od srpskog naroda i SNV Kosova i Metohije", istakli su delegati. SNV je jednodušno podržalo napore episkopa raško-prizrenskog i kosovo-metohijskog Artemija na angažovanju Agencije za odnose s javnošću čiji je zadatak lobiranje u SAD i drugim centrima moći za istinu o Srbima i njihovoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, a samim tim i međunarodngo prava i poretka. U zaključcima je, takođe, ukazano na nepravilnosti i opasnosti nedavne odluke Komiteta za svetsku baštinu da tri srpka manastira sa Kosova i Metohije (Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška) upiše na UNESKO Listu svetske baštine kao "srednjovekovne spomenike na Kosovu", pri čemu je potpuno izostavljena odrednica da se radi o srpskim, pa čak i o hrišćanskim spomenicima. Na taj način je izostavljena i oznaka koja je prilikom upisa manastira Dečani 2004. godine glasila "manastir Dečani (Srbija)". Sve ovo predstavlja nastavak već poznate tendencije eksperata UNESKO da se srpska kulturna baština preimenuje u "kosovsku", da se odvoji od korpusa srpskog naroda i, kako je istaknuto, samim tim legalizuje genocid nad srpskom baštinom koji se na Kosovu i Metohiji sprovodi već sedam godina. "Tako bi srpska kulturna baština sutra bila izbrisana iz registra postojanja, bilo uništavanjem, bilo pretvaranjem u nešto što nije bila i ne može biti", upozorilo je SNV izrazivši ne samo "čuđenje, zaprepašćenje, pa i strah od onoga što sledi", već i zabrinutost što dosad nije bilo reakcije nadležnih institucija države Srbije.

SNV je zaključilo i da će se odlučno suprostaviti bilo kakvom popisu stanovništva i imovine koji se ovih dana najavljuje od strane predstavnika UNMIK i privremenih institucija Kosova i Mtohije. "Ovakav popis u uslovima nepostojanja osnovnih ljudskih prava, bezbednosti i institucionalne zaštite za Srbe u pokrajini, bio bi još jedan u nizu pravnih nasilja koje se na Kosovu i Metohjiji odvija radi lažnog predstavljanja stanja, a u cilju ostvarivanja nezavisnosti Kosova i Metohije", istaknuto je na zasedanju. "Vršenje popisa bez organizacije i prisustva države Srbije suprotno je Rezoluciji 1.244 SB UN, posebno u uslovima kada je onemogućen povratak na ognjišta i vraćanje u posed imovine najvećem delu Srba, kao i činjenicu da je ogroman broj Albanaca ilegalno došao iz drugih zemalja na Kosovo i Metohiju. Popis u takvim uslovima bio bi protivpravni, nelegitiman, nemoralan i diskriminatorski čin u kome Srbi neće učestvovati". Zato, Veće traži od međunarodne zajednice da se prethodno obezbede uslovi, stvore standardi, kao i da se budući popis organizuje samo u saradnji i dogovoru sa Republikom Srbijom, uz puno poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1.244 i standarda iz ove oblasti.

SNV je saopštilo da i dalje ostaje pri političkim smernicama usvojenim na Svesrpskom saboru održanom u konaku manastira Gračanica oktobra 1999. godine. Osnova delovanja Veća biće i dalje, kako je navedeno, "dijalog i borba svim demokratskim sredstvima za nedeljivost i očuvanje jedinstvenog demokratskog Kosova i Metohije u okviru demokratske Srbije, uz puno poštovanje međunarodnog prava i poretka i u skladu sa procesom evroatlantskih integracija". Radi ostvarivanja ovog cilja, Veće traži da se sve demokratske snage, "maksimalno založe na implementaciji donetog dokumenta o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije".

DSS

Одговори путем е-поште