BLATOM NA RATKA

Čuveni Akcioni plan hapšenja generala Ratka Mladića podrazumeva i blaćenje u javnosti. Ista taktika prethodila i hvatanju Ante Gotovine

BEOGRAD - Takozvani Akcioni plan hapšenja generala Ratka Mladića sadrži deo po kome će odabrani srpski mediji raditi na blaćenju i kompromitovanju njega i njegove porodice! Isti princip primenjen je i u Hrvatskoj uoči hapšenja haškog optuženika Ante Gotovine, što u izjavama za Kurir potvrđuju čelni ljudi nekoliko najuticajnijih hrvatskih novina.

Dnevni list Press objavio je juče priču o tome da se Mladićeva supruga Bosa "ovih dana podvrgla specijalnom tretmanu, operaciji podmlađivanja lica", te da zbog toga, navodno, "ne može da poseti svoju bolesnu unuku Anastasiju, koja je operisana u Institutu za majku i dete"?!

Hrvatski novinar Denis Kuljiš kaže da se u Srbiji dešava isto što i u Hrvatskoj uoči hapšenja Gotovine, kada je bila u toku "otvorena medijska satanizacija njegove ličnosti".
- Mi smo se međutim poslužili istinom, i to je u našem slučaju bilo lakše. Prilikom saznanja da je Gotovina bio vodeći gangster u Parizu, te da je pre dolaska u Hrvatsku robijao po francuskim zatvorima, mediji su to obelodanili.

- Kao i da je pljačkaš i organizator šverca droge. Kada je već sasvim postalo jasno da su rešeni da ga uhapse, bila je to prilika da se se kaže istina o Gotovini. I hrvatski mediji su iskoristili priliku kako bi pomogli da se razbije mit o njemu - kaže Kuljiš.

On, međutim, kaže da je teško napraviti "paralelu između ta dva slučaja".
- Gotovina bi se pre mogao uporediti sa Legijom, dok bi paralela Mladiću mogao da bude Gojko Šušak, da je živ. Mladića treba i moraju da kompromituju njegova dela. Njega je privatno nemoguće iskompromitovati, uprkos pokušajima medija, jer je on bio savesni državni službenik. On sigurno nije bio švaler, ni pod razno.

Vučić: Žuti, prljavi plan

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić takođe smatra da je "na delu žuti, prljavi plan i pokušaj tajnih službi da promene javno mnjenje u Srbiji, vređajući inteligenciju svakog normalnog čoveka".
- Očigledno je da je medijsko blaćenje najvažniji deo tog tupavog Akcionog plana. Narednih dana očekujem da napišu da je Mladić švaler, homoseksualac, da mu je majka bila nemoralna žena. Ne bih se iznenadio kada bi napisali da je ubio svoje dete - kaže Vučić ističući da bi bilo "poštenije da Koštunica skupi hrabrosti i kaže ovom narodu da se sprema Mladićevo hapšenje, a ne da se na ovakav prljav način pokušava promeniti slika o njemu".

- Pre bih rekao da je nešto kao štreber i uzoran oficir, koji se razmaše samo kad mu neko naredi šta treba uraditi. On, dakle, nije mangup kao Gotovina, tako da je ta dva slučaja teško uporediti - zaključuje Kuljiš, ponavljajući da su mediji u hrvatskoj plasirajući kompromitujuće tekstove imali ulogu da pomognu u hapšenju Gotovine i da su sve to radili sami, a ne po nečijem nalogu.

Urednik hrvatskog Nacionala Ivo Pukanić takođe se slaže da je u Srbiji na delu isti scenario kao i u Hrvatskoj, međutim, on tvrdi da su tekstovi o Gotovini bile "izmišljotine i laži"!
- To je sve radila jedna organizovana grupa novinara po instrukcijama stranih službi, posebno engleske tajne službe.Ta grupa imala je zadatak da oblati Gotovinu kako bi ostao bez podrške i kako bi mu svi okrenuli leđa da bi ga, navodno, lakše uhapsili. Plasirane su neistine o njemu kao kriminalcu i šverceru droge, vršio se pritisak na njegovu porodicu.

- Sve je to bio deo plana za njegovo hapšenje. Kasnije je ta grupa novinara provaljena u svojim prvljavim rabotama, a jedna novinar Globusa uhvaćen je zajedno sa agentom engleske tajne službe. Plan hapšenja Gotovine definitivno je podrazumevao i medijsko blaćenje i plasiranje neistina o njemu, po instrukcijama stranih službi - jasan je Pukanić.

Mladićevi: Pressove bljuvotine

Izvor Kurira blizak porodici generala Ratka Mladića tvrdi da su šokirani objavljivanjem netačnih informacija kojima pojedini mediji pokušavaju da ih na svaki način diskredituju, kao i da u "kojekakvim bljuvotinama svakako prednjači dnevni list Press".
- Taman kada generalova porodica pomisli da mediji više ne mogu da udaraju niže, ovi ih nekim novim glupostima i prljavštinama iznenade! A, ako uradite analizu tekstova u Pressu poslednjih meseci, videćete da je reč o jednoj orkestriranoj i prljavoj kampanji usmerenoj protiv porodice Mladić - tvrdi sagovornik Kurira.
On ističe da "niko od članova Mladićeve porodice ni ovoga puta neće reagovati".
- Oni su odlučni da sve podnesu stoički, baš kao i dosad - poručuje naš sagovornik.http://www.kurir-info.co.yu/Dnevne-vesti/index.shtml
Одговори путем е-поште