Kosovo i Metohija

UPR

RIKER HVALI ALBANCE, OPTUŽUJE BEOGRAD ZA OPSTRUKCIJU

12.9.2006 15:22 NJUJORK (Tanjug) - Šef UNMIK-a Joakim Riker ocenio je da pregovori o budućem statusu Kosova imaju uočljiv uticaj na opredeljenost predstavnika tamošnjih privremenih institucija da ispune demokratske standarde, kako bi podigli kredibilitet delegacije Prištine u nastavku pregovaračkog procesa.

''Privremene institucije su, takođe, pokazale izraženu želju da preuzmu odgovornost za probleme manjinskih zajednica i poboljšaju sopstvenu delotvornost u pokušaju da podignu kredibilitet Prištine u pregovorima o budućem statusu'', navodi se u Rikerovom izveštaju, objavljenom na Internet strani UN, www.un.org. Rikerova zapažanja objavljena su kao sastavni deo izveštaja Generalnog sekretara UN Kofi Anana.


SPR:KOSOVO-BARI-DRASSKOVICH

SRBIJA NEĆE PRIHVATITI NAMETNUTO REŠENJE ZA KOSOVO

12.9.2006 14:55 BARI (Tanjug) - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković rekao je danas, na regionalnom skupu ''Balkan i Evropska unija'' u Bariju, da Srbija neće prihvatiti nametnuto rešenje za Kosovo i Metohiju i ukazao da posledice takvog rešenja mogu biti tragične po ceo region.

''Ako Srbiji bude nametnuto rešenje o međunarodnom priznavanju države na njenoj teroitoriji mi to ne možemo priznati i nema sile da na to budemo primorani. Ako bude nametnutog rešenja za Kosovo, svi Srbi će imati osećaj da su poniženi, a sa osećajem poniženosti teško je imati evropske amabicije, što je loše za čitav region'', poručio je on učesnicima skupa.


UPR:SKUPSSTINA-KOSOVO-PREGLED

KOŠTUNICA:ZA SRBIJU KOSOVO NIKADA NEĆE BITI NEZAVISNO

12.9.2006 14:44 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas na vanrednoj sednici parlamenta da za ''državu Srbiju Kosovo nikada neće biti nezavisno'' i da Srbija ''neće podržati nijedno lakomisleno i brzopleto rešenje koje bi stvorilo presedan''.

''Kosovo je srce Srbije'', rekao je Koštunica poslanicima Skupštine Srbije, koji razmatraju izveštaj o toku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije od 24. februara do 10. septembra ove godine.Premijer je ukazao da Skupština Srbije mora da nađe trajan i sveobuhvatan odgovor na sve moguće teškoće koje nam predstoje oko Kosova i da je potrebno da u najkraćem roku ''do kraja decembra, donošenjem novog ustava u Skupštini Srbije, potvrdimo jedinstven i neodustajan stav da je Kosovo sastavni deo Srbije''.


SPR:UN-KOSOVO-IZVESSTAJ

ANAN: BEOGRAD I PRIŠTINA TVRDOGLAVI PREGOVARAČI

12.9.2006 14:30 NJUJORK (Tanjug) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan ocenio je da, ni posle šest meseci pregovora o budućnosti Kosova, Beograd i Priština nisu odstupili od početnih pozicija, što značajno sužava prostor za pregovore, ali je, istovremeno, suprotstavljene strane pozvao da u nastavku procesa pokažu znatno više spremnosti za kompromise.

U izveštaju koji je 1. septembra podneo Savetu bezbednosti UN, Anan je, ipak, izrazio zadovoljstvo što se pregovarački proces nastavlja, uprkos činjenici da u prethodnih šest meseci Beograd i Priština nisu definisali preterano mnogo obostrano prihvatljivih stavova. ''Obema stranama bilo bi mnogo korisnije da pregovorima priđu fleksinbilnije. Pozivam ih još jednom da pokažu spremnost za kompromis. Njihova je obaveza da pronađu zajednički jezik i održivo rešenje, prihvatljivo za obe strane, dok je međunarodna podrška osnov za obezbeđivanje napretka'', navodi se u Ananovom izveštaju, objavljenom na Internet stranici UN, www.un.org.


UPR:SKUPSSTINA-KOSOVO-RASPRAVA

NEOPHODAN JEDINSTVEN STAV O KOSOVU

12.9.2006 14:23 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednici poslanickih grupa u Skupstini Srbije danas su se podržavajući izveštaj državnog pregovaračkog tima o toku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, založili za potvrđivanje jedinstvenog stava koji će osnažiti pregovaračku poziciju Srbije.

Oni su bili jedinstveni i podržavajući vladin predlog odluke kojim se predviđa da i u novom ustavu Srbije Kosovo ostane neotuđivi deo teritorije Srbije.


UPR:KOSMET-INCIDENT

U METOHIJI MINIRANA KUĆA VELJA VASIĆA

12.9.2006 13:59 KLINA (Tanjug) - Obnovljena porodična kuća Velja Vasića u metohijskom selu Štupelj u blizini Kline minirana je i uništena do temelja tokom prethodne noći, saznaje Tanjug.

U incidentu nije bilo žrtava, a pripadnici Kfora i policije izašli su na lice mesta i uviđaj je u toku.


SPR:RUSIJA-VETO-ANALITICCARI

KOSOVO ISPIT I ZA MOSKVU

12.9.2006 13:59 MOSKVA (Tanjug) - Istaknuti ruski stručnjaci za Balkan nisu danas u izjavama Tanjugu isključili mogućnost da zvanična Moskva, ukoliko se ne bude slagala sa rešenjem za Kosovo, uloži veto u Savetu bezbednosti UN, kako je to šef ruske države Vladimir Putin najavio proteklog vikenda.

To bi i za samu Rusiju bio ispit, smatraju ruski eksperti, ističući, istovremeno, da još ima prostora za dogovor o budućem statusu srpske pokrajine.


UPR:SKUPSSTINA-KOSOVO-SAMARDZZICH

NEMA NIKAKVOG DOGOVORA SA ALBANSKOM STRANOM

12.9.2006 13:43 BEOGRAD (Tanjug) - Koordinator pregovaračkog tima o statusu Kosova i Metohije u Beču Slobodan Samardžić rekao je danas, podnoseći izveštaj o dosadašnjem radu pregovaračkog tima, da sa albanskom stranom do sada nije postignut dogovor ni o jednom ključnom pitanju, kao ni o budućem statusu Kosmeta.

''Dosadašnji tok pregovora nije dao nikakve opipljive rezultate. U Beču nije postignut dogovor ni o decentralizaciji vlasti u Pokrajini, ni o zaštiti srpskog verskog i kulturnog nasleđa, ni o pitanjima svojine i privatizacije, a još manje o samom budućem statusu Kosova i Metohije'', rekao je Samardžić na vanrednoj sednici Skupštine Srbije.


SPR:UNOSEK-KOSMET-PREGOVORI

NOVA RUNDA O DECENTRALIZACIJI U PETAK

12.9.2006 12:16 BEČ (Tanjug) - Kancelarija izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosmeta (UNOSEK) danas je zakazala novu rundu pregovora Beograda i Prištine za petak u Beču koja će biti, kao što je to dogovoreno prošle nedelje, posvećena decentralizaciji.

Na osmoj rundi o decentralizaciji na Kosmetu, pregovarački timovi Beograda i Prištine razgovaraće o novim opštinama u pokrajini, uključujući i Mitrovicu.


UPR:SKUPSSTINA-KOSOVO-SAMARDZZICH

MOGUĆ MEĐUNARODNO-PRAVNI PRESEDAN U SLUČAJU KOSOVA

12.9.2006 12:16 BEOGRAD (Tanjug) - Koordinator beogradskog tima na pregovorima u Beču o statusu Kosova Slobodan Samardžić izavio je danas da dosadašnje iskustvo u pregovorima pokazuje da ne treba odbaciti mogućnost da i vrlo uticajni krugovi u međunarodnoj zajednici pokušaju da u slučaju Kosova naprave međunarodno-pravni presedan na štetu Srbije.

''Ako bi došlo do pokušaja da se Srbiji nametne nezavisnost Kosova, ne treba potpuno iskljuciti mogućnost da se u tom cilju iskoriste i dodatna sredstva pritiska na našu zemlju'', upozorio je Samardžići, koji je i savetnik predsednika Vlade.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA-KOSOVO

KOŠTUNICA: SKUPŠTINA SRBIJE DA OSUDI AHTISARIJEVU IZJAVU

12.9.2006 11:53 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je Skupština Srbije pred obavezom da jasno i nedvosmisleno osudi izjavu izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije Martija Ahtisarija ''da su Srbi krivi kao narod''.

''Koliki je posle svega autoritet međunarodnog posrednika, i koliko se još može verovati u njegovu nepristrasnost i objektivnost, bar što se Srbije tiče suvišno je govoriti'', rekao je Koštunica.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA-KOSOVO

KOŠTUNICA: KOSOVO MOŽE DA ODBRANI SAMO CELI NAROD

12.9.2006 11:51 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas pred poslanicima srpskog parlamenta da Kosovo može da odbrani samo celi narod ili ga celi narod, ako tako odluči, može izgubiti.

''Svi mi više nego dobro znamo da ne može jedan čovek odbraniti Kosovo, kao što ga jedan čovek ne može ni izgubiti'', rekao je Koštunica.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA-KOSOVO

KOŠTUNICA: MUDRA ODLUKA SKUPŠTINE SRBIJE

12.9.2006 11:48 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da Vlada Srbije smatra izvanredno dobrom i mudrom odluku Skupštine da odobri učešće u razgovorima o budućem statusu pokrajine, koje je pokrenuo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je pred poslanicima Skupštine Srbije dodao da je Srbija time pokazala da je sposobna da preuzme svoj deo odgovornosti za pronalaženje kompromisnog rešenja, koje bi zadovoljilo suštinske interese kako Srbije tako i albanske zajednice u pokrajini.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA-KOSOVO

KOŠTUNICA: SRBIJA NEĆE PODRŽATI LAKOMISLENO REŠENJE

12.9.2006 11:46 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da Srbija neće podržati nijedno lakomisleno i brzopleto rešenje koje bi stvorilo presedan i samo pogoršalo i ovako više nego složen kosovski problem.

''Svima koji se žure da što pre reše ovo pitanje, na vreme skrećemo pažnju da mi, a ne oni, živimo u ovom regionu, i posebno naglašavamo da oni o čijim se životima radi znaju koliko više vredi dobro i održivo rešenje od svake preuranjene, nervozne i iznuđene odluke'', istakao je Koštunica na sednici

Skupštine Srbije.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA-GOVOR

KOŠTUNICA: ZA SRBIJU KOSOVO NIKADA NEĆE BITI NEZAVISNO

12.9.2006 11:42 BEOGRAD (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da ''za državu Srbiju Kosovo nikada neće biti nezavisno''.

''To znači da će za Srbiju, čak i kad bi pravnim nasiljem bio otet, Kosmet po ustavu države uvek biti njen sastavni deo'', naglasio je Koštunica u govoru u republičkom parlamentu.


UPR:SKUPSSTINA-KOSSTUNICA

KOŠTUNICA: SKUPŠTINA DA DA ODGOVOR OKO KOSOVA

12.9.2006 11:39 BEOGRAD (Tanjug) - Skupština Srbije mora da nađe trajan i sveobuhvatan odgovor na sve moguće teškoće koje nam predstoje oko Kosova, rekao je danas premijer Vojislav Koštunica.

''Ja sam čvrsto uveren da naš najbolji odgovor, i po dalekosežnosti i po snazi potrebnoj da kroz vreme izdrži sve pritiske i iskušenja koji se mogu izroditi, jeste u tome da jednodušno u najkraćem roku, do kraja decembra, donošenjem novog ustava u Skupštini Srbije, potvrdimo jedinstven i neodustajan stav da je Kosovo sastavni deo Srbije'', rekao je Koštunica u parlamentu Srbije.


UPR:SKUPSSITNA-SEDNICA

POČELA SEDNICA O KOSOVU

12.9.2006 11:36 BEOGRAD (Tanjug) - Poslanici Skupštine Srbije počeli su nešto posle 11 sati vanrednu sednicu posvećenu dosadašnjem toku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Izveštaj državnog pregovaračkog tima za period od 24. februara do 10. septembra ove godine treba da podnesu premijer Vojislav Koštunica i koordinatori tima Slobodan Samardžić i Leon Kojen. Poslanicima bi trebalo da obrati i predsednik Republike Boris Tadić.


UPR:KOSOVO-BEZBEDNOST-KFOR

SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA STABILNA

12.9.2006 11:25 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Savetnik za medije glavnokomandujućeg Kforovih taktičkih snaga Sever Bertran Faje (Bertrand Fayet) izjavio je danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova stabilna.

Kfor je spreman da zaštiti predstavnike manjinskih nacionalnih zajednica na Kosovu u slučaju izbijanja nasilja, kazao je Faje mitrovičkom radiju ''Kontakt Plus'', i dodao da su, zahvaljujući novom principu delovanja, snage Kfora u mogućnosti da intervenišu bilo gde, u bilo kojoj situaciji.


UPR:SKUPSSTINA-SEDNICA-KOSOVO

REPUBLIČKI PARLAMENT DANAS O KOSOVU

12.9.2006 10:26 BEOGRAD (Tanjug) - Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj vanrednoj sednici razmatraće izveštaj državnog pregovaračkog tima o toku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije od 24. februara do 10. septembra ove godine.

Taj dokument poslanicima treba da predstave premijer Vojislav Koštunica i koordinatori tima Slobodan Samardžić i Leon Kojen, a na sednicu je pozvan I predsednik Republike Boris Tadić koji bi, takođe, trebalo da se obrati poslanicima.


UPR

PRIŠTINSKI MEDIJI O SASTANKU KONTAKT GRUPE

12.9.2006 10:16 PRIŠTINA (Tanjug) - Kontakt grupa je na jučerašnjem sastanku u Sofiji priznala napore koje Priština ulaže u pregovore o statusu Kosova i sprovođenje standarda u pokrajini, tvrde danas prištinski mediji na albanskom.

''Ekspres'' piše da je Ahtisarijev zamenik Alber Roan odao priznanje kosovskim Albancima na konstruktivnom pristupu pregovorima u Beču, a da je premijer Agim Čeku na sastanku u Sofiji zatražio bržu odluku o nezavisnosti Kosova, koja bi podrazumevala i sedište u UN.


SPR:RUSIJA-KOSOVO-PUTIN

ZLOBIN POTVRDIO DA JE PUTIN NAJAVIO MOGUĆNOST UPOTREBE VETA

12.9.2006 9:53 MOSKVA (Tanjug) - Direktor ruskih i azijskih programa vašingtonskog Instituta za međunardnu bezbednosti Nikolaj Zlobin potvrdio je danas pisanje ''Fajnenšl tajmsa'' da je ruski predsednik Vladimir Putin najavio mogućnost upotrebe veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukoliko Rusija ne bude saglasna sa ponuđenim rešenjem za budući status Kosova i Metohije.

''Što se tiče Kosova, on je rekao da će Rusija upotrebiti pravo veta u Savetu bezbednosti UN, ukoliko ne bude saglasna sa rešenjem koje bude predloženo'', rekao je Zlobin za dnevnik ''Nezavisimaja gazeta''.


UPR:TADICH-KOSOVO

TADIĆ: ODLUKA O BUDUĆNOSTI KOSOVA JOŠ NIJE DONETA

12.9.2006 9:11 BEOGRAD (Tanjug) - Odluka o budućnosti Kosova još nije doneta i najvažniji zadatak srpskih političara treba da bude neprestano lobiranje u međunarodnoj javnosti i ubeđovanje svih članica Kontakt grupe u racionalna, kompromisna i održiva rešenja satusa Kosova, izjavio je u ponedeljak uveče

predsednik Srbije Boris Tadić.

''Mi još imamo šansu da se izborimo za rešenje statusa Kosova koje je povoljno za Srbiju'', naglasio je Tadić u intervjuu TV B92, i istakao da članice Kontakt grupe ni u jednom zvaničnom kontaktu sa predstavnicima države Srbije nikada nisu otvoreno rekle da su za nezavisnost Kosova.

Одговори путем е-поште