Srbija

UPR:VBANJA-SSUMARIJADA

POČEO 5. SABOR ŠUMARA U VRNJAČKOJ BANJI

15.9.2006 14:35 VRNJAČKA BANJA (Tanjug) - U Vrnjačkoj Banji danas je počeo 5. Sabor šumara, pod nazivom ''Šumarijada 2006'', posvećen 15. godišnjici osnivanja Javnog preduzeća ''Srbijašume'', koji je okupio više od 760 učesnika iz 17 gradova Srbije.

Direktor ''Srbijašuma'' Ješa Perčić podsetio je da to preduzeće, osnovano 1991. godine, brine i gazduje sa oko milion hektara šuma i parkova u Srbiji.


UPR:ZDRAVLJE-BANKA-MISIJA

MILOSAVLJEVIĆ: OZBILJNE ŠANSE ZA NOVE KREDITE ZDRAVSTVU

15.9.2006 14:15 BEOGRAD (Tanjug) - Postoje ozbiljne šanse da Srbija dobije 150 miliona evra kredita Evropske investicione banke i Svetske banke za osavremenjavanje kliničkih centara, najavio je danas ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević.

Na konferenciji za novinare u sedištu Vlade on je rekao da se ''konačna odluka borda banaka očekuje do kraja godine i tada će biti potpisani svi ugovori''.


UPR:USTAV-RADIKALI-ILICH

ILIĆ: BOLJE BEZ IKAKVOG USTAVA, NEGO SA 'UCENJIVAČKIM'

15.9.2006 13:58 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je danas, povodom ocene radikala da referendum za novi ustav Srbije neće uspeti bez njihovog učešća, da nije u redu ''nikakav vid ucene'' i da je ''bolje nemati ustav nego imati bilo kakav ustav koji će biti ucenjivački''.

''O ustavu će se razgovarati i biće mnogo različitih rešenja, ali će se naći ono najpovoljnije. Ne možemo svi biti ultimativni, jer se onda nikad ustav ne bi ni usvojio'', rekao je Ilić novinarima posle otvaranja železničkog mosta kod Ostružnice.


UPR:OSTRUZZNICA-MOST-PREMIJER

KOŠTUNICA: OBNOVA MOSTA VAŽNA ZA PUT SRBIJE KA EU

15.9.2006 13:01 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas, otvarajući železnički most kod Ostružnice, da je izgradnja mostova važna za Srbiju na njenom daljem putu ka Evropskoj uniji i izrazio nadu da se nijedan most više neće graditi dva puta.

''Mostovi su važni, možda najvažniji deo onog što se zove infrastruktura. Ovaj most to svojom istorijom potvrđuje'', rekao je Koštunica i dodao da puštanjem u saobraćaj mosta kod Ostružice Železnica Srbije obeležava 122. rođendan.


UPR:SUDJENJE-IBARSKA-PREDLOZI

SUD ĆE TRAŽITI DOKUMENTACIJU O ANGAŽOVANJU JSO

15.9.2006 12:32 BEOGRAD (Tanjug) - Na ponovljenom suđenju za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistali 1999. godine, sudsko veće danas je usvojilo predlog odbrane da se od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zatraži dokumentacija o angažovanju i boravku Jedinice za specijalne operacije u kritičnom vremenu u predelu Vranja.

Presedavajući sudskog veća koje sudi u procesu za ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove i pokušaj ubista lidera stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine, sudija Bojan Mišić rekao je da će dokumentacija biti pribavljena preko kabineta ministra.


UPR:SRBIJA-U SS-KONSULTACIJE

KONSULTACIJE O KANDIDATIMA ZA SUDIJE USTAVNOG SUDA

15.9.2006 11:48 BEOGRAD (Tanjug) - U Predsedništvu Srbije u toku su konsultacije o kandidatima za predsednika i dvojicu nedostajućih sudija Ustavnog suda Srbije, potvrđeno je danas Tanjugu u kabinetu predsednika Borisa Tadića.

Predsedniku Ustavnog suda Slobodanu Vučetiću ističe funkcija po sili zakona, jer se stiču uslovi za njegov odlazak u penziju 10. oktobra, a pre toga bi predsednik Srbije trebalo da predloži kandidata za novog predsednika Suda. Novi kandidati za predsednika i sudije Ustavnog suda znaće se uskoro, rečeno je Tanjugu u Tadićevom kabinetu, kako bi Skupština Srbije na vreme mogla da se o njima izjasni, jer bi, u suprotnom, rad Ustavnog suda mogao biti blokiran.


UPR:DINKICH-NIN

DINKIĆ:ŠANSE ZA NASTAVAK PREGOVORA SA EU POLA-POLA

15.9.2006 11:30 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar finansija i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da su šanse da se pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji nastave do 1. oktobra 50 prema 50 odsto.

On je u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika ''NIN'' ocenio da su čelnici EU zainteresovani da nastave pregovore sa Srbijom , ali da očekuju da vide pomake u sprovođenju akcionog plana. Dinkić je naveo da on i njegova stranka nemaju mehanizme da utiču na okončanje haške epizode.


UPR:NPAZAR-UGLJANIN

UBISTVO DUROVIĆA POKUŠAJ ZAUSTAVLJANJA DEMOKRATIJE

15.9.2006 9:55 JAGODINA (Tanjug) - Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin izjavio je da je ubistvo Ruždije Durovića tokom vanrednih lokalnih izbora ''pokušaj zaustavljanja demokratskih procesa'' i da je brza reakcija države i hapšenje osumnjičenih ''isključilo svaku mogućnost da građani izgube kontrolu i postupe loše''.

''To je bilo politički motivisano i osmišljeno ubistvo, čitav grad je to doživeo kao jednu veliku tragediju, ali zahvaljujući brzoj reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova, očuvana je harmonija'', rekao je Ugljanin kasno sinoć u emisiji ''Politikon'' jagodinske televizije ''Palma plus''.


UPR:SAOBRACHAJ-NESRECHE

U 174 SAOBRAĆAJNE NESREĆE POVREĐENO 37 OSOBA

15.9.2006 8:15 BEOGRAD (Tanjug) - U Srbiji su, prema podacima Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova, u protekla 24 časa evidentirane 174 saobraćajne nesreće, u kojima je 37 osoba zadobilo teže i lakše telesne povrede.

U Beogradu je zabeleženo 80 saobraćajnih nesreća, u kojima je sedam osoba teže i lakše povređeno.


UPR:SRBIJA-PUTEVI-SAOBRACHAJ

PUTEVI SUVI, OPREZNA VOŽNJA NA DEONICAMA GDE IMA RADOVA

15.9.2006 8:15 BEOGRAD (Tanjug) - Na području Srbije saobraćaj se danas, prema informacijama Operativnog centra Auto-moto saveza, obavlja po suvim kolovozima i pojačanog je inteziteta na prilazima većim gradskim centrima.

Oprezna vožnja je potrebna na deonicama gde je, zbog radova, izmenjen režim vožnje. U nedelju, 17. septembra od šest do sedam časova biće obustavljen saobraćaj na obe kolovozne trake pančevačkog mosta radi ispitivanja konstrukcije mosta. Vozila će u tom periodu biti zaustavljana na prilazima mostu, a saobraćaj će regulisati saobraćajna policija.


UPR:SKUPSSTINA-MARKOVICH-USTAV

MARKOVIĆ:TEKST NACRTA USTAVA PRAKTIČNO USAGLAŠEN

15.9.2006 7:42 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Skupstine Srbije Predrag Marković ocenio je sinoć da je tekst nacrta novog ustava praktično usaglašen i da očigledno postoji politička volja da bude usvojen.

''Preostalo je da se uradi jezičko-pravna redaktura i za desetak dana na Pododboru za ustavna pitanja će se razmatrati usaglašeni tekst'', ali će se uzeti u obzir i neka alternativna rešenja, rekao je Marković u intervjuu TV ''Studio B''.


UPR:ZUKORLICH-VLADA-SANDZAK

ZUKORLIĆ TRAŽI OD VLADE ODGOVORNIJI ODNOS PREMA SANDŽAKU

15.9.2006 7:36 BEOGRAD (Tanjug) - Sandžački muftija Muamer Zukorlić ocenio je sinoć da stanje u Novom Pazaru ''liči na svojevrsnu anarhiju'' i optužio Vladu Srbije da za to snosi odgovornost koliko i lider koalicije ''Lista za Sandžak'' Sulejman Ugljanin.

Ističući da je Vlada ''morala mnogo ozbiljnije da pristupi problemu Sandžaka'', Zukorlić je pozvao državu ''da se uključi, da ne ostavi narod i političare da jedni drugima vade oči''. ''Neka država samo obezbedi fer političku utakmicu, a mi ćemo blagosloviti svaki rezultat'', rekao je Zukorlić u intervjuu Televiziji B92.


UPR:NPAZAR-INCIDENT-LONCCAR

LONČAR IZRAZIO ŽALJENJE ZBOG NOVOG INCIDENTA U PAZARU

14.9.2006 18:24 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar za državnu upravu Zoran Lončar izrazio je danas žaljenje zbog sinoć ponovljenih incidenata u Novom Pazaru i nadu da će i ta ''lokalna sredina i lokalno političko rukovodstvo imati dovoljno demokratskog i političkog kapaciteta da sa uspehom okončaju izražavanje volje građana na lokalnim izborima''.

Na pitanje da li je na sednici Vlade Srbije bilo reči o sinoćnoj pucnjavi na kuću aktiviste Sandžačke demokratske partije Džemaila Plojovića u Novom Pazaru, Lončar je na konferenciji za novinare rekao da o tome nije bilo reči i istakao ocenu da, kao i do sada, u ovakvim slučajevima neće biti potrebe da Vlada interveniše.

Одговори путем е-поште