Ceo svet o Kosovu
D. SAVIĆ, 18. septembar 2006

Od stalnog dopisnika VAŠINGTON
GENERALNI sekretar UN Kofi Anan je Liban, Bliski istok, Darfur, Kongo i Kosovo, svrstao u red ključnih tema debate tokom zasedanja Generalne skupštine UN, koja počinje 19. septembra i traje narednih deset dana. Spisku glavnih tema mogla bi da se doda i ona koja se odnosi i na samog generalnog sekretara UN. Kofiju Ananu, naime, približava se u decembru kraj desetogodišnjeg mandata i pitanje njegovog naslednika jedna je od ključnih tema skupa.
Predsednik SAD Džordž Buš prvi je na listi od oko 80 svetskih šefova država i vlada koji se obraćaju Generalnoj skupštini UN. Predsednik Boris Tadić u četvrtak će biti prvi predsednik Srbije koji se obraća Generalnoj skupštini UN.
Južna srpska pokrajina u žiži je još nekoliko sastanaka koji se održavaju na marginama njujorškog zasedanja.
Predstavnici Kontakt-grupe za Kosovo sastaće se u Njujorku 20. septembra kako bi razgovarali o procesu utvrđivanja budućeg statusa Pokrajine.
Domaćin skupa na nivou ministara inostranih poslova biće, kako je Tanjugu potvrđeno u Ambasadi SAD u Beogradu, američki državni sekretar Kondoliza Rajs.
Sastanku će prisustvovati specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari, koji će šefove diplomatija zemalja članica Kontakt-grupe izvestiti o dosadašnjem toku pregovora Beograda i Prištine i sugerisati dalje korake u pregovaračkom procesu.
Kako je Tanjugu rekla Ahtisarijev portparol Hua Đijang, Ahtisari, iako je Kontakt-grupa to već od njega tražila, na ovim sastancima neće iznositi predloge o konačnom statusu, "jer za to još nije došao trenutak".
Za petak je zakazana zatvorena sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj izveštaj podnosi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari i govori predsednik Srbije Boris Tadić. Kosovo je i među temama ministarskog sastanka NATO, koji se takođe održava u Njujorku. Najzad, Kosovo je i tema bilateralnih susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Draškovića s nizom sagovornika okupljenih u zdanju na Ist riveru.

TESLA
TOKOM boravka u Njujorku, Boris Tadić će prisustvovati tradicionalnom prijemu za šefove delegacija, koji priređuje predsednik SAD Džordž Buš, a sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem položiće venac na spomenik Nikoli Tesli. Posetu SAD Tadić završava u Bostonu, gde će održati predavanje na univerzitetu Harvard.

     POTVRDA
RUSKI ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev rekao je u ponedeljak da će Rusija na sastanku Kontakt-grupe i sednici Saveta bezbednosti UN "potvrditi svoj stav" o rešavanju statusa Kosova i Metohije.
- Tokom sastanka Kotakt-grupe i Saveta bezbednosti ruska strana želi da potvrdi naš stav koji je potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i principima evropske stabilnosti - rekao je Aleksejev agenciji Beta.
Ruski zvaničnici su prošle nedelje naveli da se protive "veštačkim rokovima" za rešavanje statusa Kosova.

     PRVI PUT
CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović doputovao je u ponedeljak u Njujork, gde predvodi delegaciju Crne Gore na 61. redovnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Prema najavama iz njegovog kabineta u Podgorici, Đukanović će na Skupštini govoriti u utorak, i to u delu generalne debate, u kojoj učestvuju šefovi država ili predsednici vlada zemalja članica svetske organizacije.
Crna Gora prvi put učestvuje u svojstvu punopravnog člana svetske organizacije, kao samostalna država.


http://www.novosti.co.yu/
Одговори путем е-поште