Raskol u Kontakt grupi oko statusa Kosmeta tek počinje

Ruski glas nije na prodaju

Mitić: Stav Moskve je principijelniji od stava Vašingtona, pa će Rusija do kraja insistirati da se spreči rešenje koje neće u potpunosti odgovarati Srbima i niko je neće potkupiti da promeni mišljenje

BEOGRAD - Upozorenje šefa srpske diplomatije Vuka Draškovića da se Kontakt grupa neće rascepiti zbog Kosova i da će SAD i Velika Britanija, kao zagovornici nezavisnosti, naći kompromis sa blokom Rusije i Francuske, koje insistiraju na poštovanju međunarodnog prava, otvorilo je pitanje koliko je iskren i dubok raskol među velikom šestoricom i da li će Rusi istrajati kada se ne bude odlučivalo o rokovima, već direktno o statusu.

Analitičar instituta za odnose Srbije sa EU "4 S" u Briselu Aleksandar Mitić objašnjava da su stavovi šefova diplomatije zaista suprotstavljeni i da nas očekuje period u kome će dva bloka prvo još više ojačati svoje pozicije i još jasnije definisati stavove, a kompromis koji će na kraju napraviti neće imati jasnog dobitnika i gubitnika.

KAMEN SPOTICANJA

- Kamen spoticanja - budući odnos Beograda i Kosova je ključan za nas jer Srbija neće popustiti oko suvereniteta nad Kosovom, a Albanci na to nikako ne pristaju. U tom kontekstu raste nezadovoljstvo svetskih zvaničnika, čiji je uzrok to što albanski lideri ne pripremaju svoj narod na teške kompromise. A oni će uslediti - smatra Mitić.

- Pitanje roka je rešeno tako što su SAD i Velika Britanija popustile, ali ne treba očekivati da će status čekati dalje od prvog tromesečja 2007. godine. Pri tom, rok je manji problem od dileme koja razdvaja Kontakt grupu, a to je kompromis koji ne bi ugrozio teritorijalni integritet suverene zemlje. Na njemu će pored Rusije insistirati i Kina, Španija koja je uticajna u EU, Ukrajina koja je strateška zemlja - kaže Mitić i podseća da je problem u tome što Vašington i London ne daju prednost međunarodnom pravu, već ideji da je odvajanje Kosmeta dobro jer predstavlja kraj raspada Jugoslavije i da je to u srpskom interesu.

Mitić razrešava i dilemu ko će duže da izdrži i čija će biti poslednja. U tom smislu, stav koji simboliše Moskva ocenjuje kao "principijelniji od stava Vašingtona".

- Što se istrajnosti tiče, ruska pozicija je sled onoga na čemu Putin insistira od početka godine. Uvek se pitamo da li će neko moći da potkupi stav Moskve, ali smatram da da se to ovaj put neće desiti. Rusija će insistirati da se spreči rešenje koje neće u potpunosti odgovarati Srbima - kategoričan je Mitić.

Krajnji kompromis među blokovima, prema njegovoj oceni, biće "kreativno rešenje sive boje", neće definisati Kosmet kao nezavisnu državu, ali će biti problematično u primeni. Kao i rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum, dokument o Kosmetskom statusu će biti tumačen "veoma slobodno, na štetu Srba", pa je najvažnije obezbediti strogi mehanizam kontrole sprovođenja dogovora.

- Te mehanizme će imati izaslanik EU, čija se misija na Kosmetu priprema baš ovih dana. Oni će biti mnogo bolji nego što je to do sada bio slučaj sa šefom Unmika. Kontroli će pomoći i "štap i šargarepa", a to je evropska perspektiva, koja može biti ugrožena načinom na koji se tumači i sprovodi dogovor - zaključuje Mitić.

Diana Miloševićhttp://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште