Srbija

UPR:KOSOVO-DECA-TIJANICH

O SUDBINI I ZIVOTU SRPSKE DECE SA KOSOVA NE SME SE ĆUTATI

3.10.2006 17:07 BEOGRAD (Tanjug) - Generalni direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je danas Tanjugu da učešće dece sa Kosova i Metohije u sinoćnoj emisiji ''Ključ'' na toj televiziji ne predstavlja kršenje bilo kojeg novinarskog ni etičkog kodeksa.

''RTS smatra da se o sudbini i načinu života dece sa Kosova ne sme ćutati. Treba da se stide svi koji veruju da smo sudbinu srpske dece sa Kosova prikazali u bilo kakve druge svrhe sem da opomenemo sve ljude sveta da su politički pregovori jedna stvar, a sudbine ljudi sasvim drugačija'', kazao je Tijanić.


UPR:NSAD-NUNS-PROTEST

NUNS:ZLOUPOTREBA DECE U REFERENDUMSKOJ KAMPANJI

3.10.2006 16:18 NOVI SAD (Tanjug) - Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputilo je javni protest zbog učešća dece sa Kosova i Metohije u sinoćnoj emisiji ''Ključ'' RTS i traži isključenje autora iz novinarskih udruženja.

''NDNV je zgranuto i duboko zabrinuto zbog monstruoznog oblika zloupotrebe dece u političke svrhe'', saopštilo je to udruženje. ''Tzv. javni servis Srbije, koji troši novce svih građana, u pomenutoj emisiji se ne samo ogrešio o osnovne etičke postulate profesije, već se poigrao najintimnijim ljudskim osećanjima u cilju podgrevanja političkih strasti i dalje produkcije međunacionalne mržnje'', navedeno je u saopštenju za javnost.


UPR:REFERENDUM-KAMPANJA-STRANKE

JEDINSTVEN STAV STRANAKA O POTREBI USVAJANJA NOVOG USTAVA

3.10.2006 16:14 BEOGRAD (Tanjug) - Parlamentarne stranke u Srbiji jedinstvene su u stavu da je preko potrebno da Srbija dobije novi ustav, najavljući da će tokom referendumske kampanje pozvati svoje birače da izađu na birališta i podrže predlog najvišeg pravnog akta.

Većina predstavnika stranaka ocenili su, u izjavama Tanjugu, da su njihove partije već uveliko u izbornoj kampanji i za opšte izbore koje slede posle usvajanja ustava.


UPR:SRBIJA-USTAV-PRAVOSUDJE-DS

U NOVOM USTAVU SARADNJA SA MEĐUNARODNIM PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

3.10.2006 15:54 BEOGRAD (Tanjug) - Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je danas da predlog ustava jasno i nedvosmisleno ovlašćuje državu da sarađuje s međunarodnim pravosudnim institucijama i da su za to svi glasali u Skupštini Srbije.

Petrović je naglasio da su svi u Skupštini glasali da država ima ustavno ovlašćenje da one koji su optuženi za ratne zločine izručuje međunarodnim pravnim institucijama.


UPR:SRBIJA-SKUPSSTINA-ZAKONI

U SKUPSTINSKOJ PROCEDURI OSTAJE VIŠE OD 40 AKATA

3.10.2006 15:48 BEOGRAD (Tanjug) - Ukoliko Skupština Srbije ne bude zasedala, sem prilikom proglašenja novog ustava i ustavnog zakona, a zatim budu raspisani izbori, u skupšitnskoj proceduri ostaće nerazmotreno više od 40 akata.

Izmene zakona o ministarstvima, izbor ministara odbrane i spoljnih poslova, zaštitnika građana i eksternog revizora, samo su neki od poslova Skupšitne Srbije, koji će verovano sačekati sledeći skupštinski saziv.


UPR:SRBIJA-USTAV-SANDZZAK

'LISTA ZA ZA SANDZAK' PODRŽAVA REFERENDUM

3.10.2006 15:15 BEOGRAD (Tanjug) - Koalicija ''Lista za Sandzak'' će pozvati svoje birače da izađu na referendum i glasaju za predlog novog ustava, rekao je danas predsednik te koalicije Bajram Omeragić.

''Smatramo da ustav nije idealan, ali on predstavlja kompromis političkih i parlamentarnih stranaka i koalicija će ga zbog toga podržati'', istakao je Omeragić na konferenciji za novinare.


UPR:BATOCCINA-TADICH-FABRIKA

TADIĆ SUTRA OTVARA SLOVENAČKU FABRIKU U BATOČINI

3.10.2006 15:11 BATOČINA (Tanjug) - Srpski predsednik Boris Tadić i vlasnik slovenačke firme ''Grah automative'' Robert Grah svečano će sutra u Batočini otvoriti pogon te slovenačke fabrike za proizvodnju automobilske električne instalacije, najavljeno je dana u lokalnoj Skupštini opštine.

Tadić će, pre otvaranja fabrike, u Batočini govoriti na promociji ''Dve godine demokratske vlasti'', na kojoj će biti dodeljene nagrade najuspešnijim pojedincima i institucijama.


UPR:VOJSKA-PENZIJE-POVECHANJE

VOJNIM PENZIONERIMA OD 1. OKTOBRA PENZIJE VEĆE 20 ODSTO

3.10.2006 13:14 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija saglasili su se da se od 1. oktobra 2006. godine za 20 odsto povećaju penzije vojnih penzionera u Srbiji, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Kako je navedeno, profesionalnim vojnicima i civilnim licima zaposlenim u sistemu odbrane od 1. septembra 2006. godine plate su povećane za 20 odsto zahvaljujući nedavno izvršenom rebalansu budžeta i smanjenju broja zaposlenih u procesu reforme sistema odbrane.


UPR:LALOVICH-BORCI-DUG

IZMIRENJE DUGA U NAREDNE DVE GODINE

3.10.2006 13:13 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović izjavio je danas da će dug prema 65.000 korisnika boračko-invalidske zaštite biti isplaćen u toku naredne dve godine.

Dug, koji je nastao od 1999. do 2002. godine i za korisnike Srbije iznosi 1,8 milijardi dinara, biće izmiren u jednakim mesečnim ratama u toku 2007. i 2008, tako da će korisnici zavisno od kategorije invalidnosti dobiti od 30.000 do 200.000 dinara, objasnio je on na konferenciji za novinare.

(Kraj) pg/nj


UPR:SUD-DJINDJICH-UBISTVO-SVEDOK

PROČITANI ISKAZI MILADINA SUVAJDŽIĆA

3.10.2006 12:41 BEOGRAD (Tanjug) - Na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Djinđića danas su, bez prisustva javnosti, pročitani iskazi svedoka saradnika Miladina Suvajdžića sa glavnih pretresa 2004. i 2005. godine.

Na jučerašnjem glavnom pretresu pročitani su iskazi svedoka saradnika Zorana Vukojevića na suđenju 2004. i 2005. godine i počelo je čitanje iskaza Suvajdžića, koje je zbog završetka radnog vremena suda prekinuto.


UPR:USTAV-JANKOVICH

PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE BEZ PRIMEDBI NA USTAV

3.10.2006 12:37 BEOGRAD (Tanjug) - Savetnik premijera Srbije za spoljnu politiku Vladeta Janković izjavio je danas Tanjugu da predstavnici međunarodne zajednice nemaju primedbi na proceduru donošenja novog ustava Srbije i da su zadovoljni predloženim rešenjima.

''U okvirima svojih ovlašćenja i delokrugu, dolazim redovno u dodir sa predstavnicima međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija u Beogradu i s punim pokrićem mogu da kažem da niko od njih nije stavio nijednu ozbiljnu primedbu na proceduru po kojoj se donosi novi ustav Srbije'', rekao je Janković u intervjuu koji će Tanjug sutra emitovati.


UPR:USTAV-REFERENDUM-SGLASNIK

OBJAVLJENA ODLUKA O RASPISIVANJU REFERENDUMA I TEKST USTAVA

3.10.2006 10:53 BEOGRAD (Kraj) - Objavljena Odluka o raspisivanju referenduma i tekst Ustava

BEOGRAD 3. oktobra Tanjug - U Službenom glasniku Republike Srbije objavljena je Odluka o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja novog ustava Srbije, koji je parlament usvojio 30. septembra na prvoj posebnoj sednici.

Prema odluci, takođe usvojenoj u parlamentu, koju je 1. oktobra potpisao predsednik Skupštine Predrag Marković, referendum će biti sproveden 28. i 29. oktobra od sedam do 20 sati.


SPR:BEOGRAD-REFERENDUM-RIK

UTVRĐENI ROKOVI U SPROVOĐENJU REFERENDUMA O USTAVU SRBIJE

3.10.2006 9:53 BEOGRAD (Tanjug) - Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je kasno sinoć rokove za obavljanje radnji u postupku sprovođenja republičkog referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Srbije, koji će biti održan 28. i 29. oktobra.

Građani već sada, sve do zaključenja biračkog spiska, mogu izvršiti uvid i tražiti upis, brisanje, izmenu ili ispravku u biračkom spisku.

Zaključenje biračkog spiska, predviđeno je do 12. oktobra, do kada mora biti zaključena i posebna evidencija birača u inostranstvu, a posebni izvodi iz biračkog spiska za glasačka mesta u inostranstvu dostavljeni Komisiji.


UPR:NSAD-USTAV-KORHEC

KORHEC: ŽRTVOVANA AUTONOMIJA VOJVODINE

3.10.2006 9:40 NOVI SAD (Tanjug) - Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinskih sekretar za upravu propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je da novi ustav Srbije predstavlja kompromis na štetu autonomije pokrajine.

''Ustav svakako predstavlja korak napred u odnosu na onaj Slobodana Miloševića, ali je očigledno da je, kako bi se obezbedio pristanak radikala, prihvaćen kompromis koji nije u sasvim u skladu sa platformom Izvršnog veća'', rekao je on u emisiji ''Naši dani'', Mađarske redakcije Televizije Novi Sad.

Одговори путем е-поште