Kosovo i Metohija

UPR:KOSOVO-UNMIK-RIKER

RIKER NE ZNA ZA BESPRAVNU GRADNJU NA KOSOVU

4.10.2006 15:12 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Ssef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je danas da ne zna ništa o divljoj gradnji na lokacijama na Kosovu koje bi trebalo da postanu zaštićene zone.

Zamoljen da prokomentariše to što se u blizini Gazimestana, Velike Hoče, i pojedinih srpskih manastira na Kosovu, koji bi trebalo da postanu zaštićene zone, bespravno izvode građevinski radovi, Riker je rekao da ne može da komentariše ''jer ne zna za to''.


SPR:KOSOVO-ORUZZJE-SKLADISSTE

AUSTRIJSKI VOJNICI OTKRILI VELIKO SKLADIŠTE ORUŽJA

4.10.2006 14:37 BEČ (Tanjug) - Austrijski vojnici u sastavu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu i Metohiji (Kfor) otkrili su, u šumi nadomak Mališeva, veliko skriveno skladište oružja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Austrije.

''U tom skladištu bilo je 68 protivtenkovskih mina, 92 nagazne mine, 20 ručnih bombi, 1.200 metaka kalibra 7,26, kao i oko 500 kilograma eksploziva'', izjavio je komandant austrijske jedinice za deminiranje, major Johan Kras.


SPR:STRAZBUR-RUSIJA-KOSOVO

LAVROV: RUSIJA NEĆE PODRŽATI NAMETNUTO REŠENJE ZA KOSOVO

4.10.2006 14:02 PARIZ (Tanjug) - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Strazburu, da Rusija neće podržati nikakvo nametnuto rešenje za budući status Kosova i Metohije.

''Rusija ne može da dozvoli da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija blagoslovi svojim autoritetom bilo koje rešenje za Kosovo koje bi bilo nametnuto'', rekao je Lavrov na konferenciji za štampu neposredno posle govora u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti u slučaju da bude odlučeno da se nametne nezavisnost Kosova, Lavrov je rekao da Rusija ne može da odobri rešenje koju jedna strana nametne drugoj.


UPR:POPOVICH-KOSOVO

NENAD POPOVIĆ U DVODNEVNOJ POSETI KOSOVU

4.10.2006 14:00 BEOGRAD (Tanjug) - ŠEf ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju Nenad Popović izjavio je danas Tanjugu da će prilikom današnje, redovne posete Kosovu i Metohiji, obići pre svega putni pravac koji treba da se izgradi između Zubinog Potoka i Drena, čime će se omogućiti mnogo bolja transportna veza u regionu.

On je kazao da će se susresti i sa čelnicima opštine Zubin Potok i posetiti Kosovskomitrovički okrug gde će razgovarati i sa tamošnjim direktorima ''Telekoma'' i''Jugopetrola''. Popović je precizirao da je za sutra predviđen obilazak rudarsko-hemijskog kombinata ''Trepča'', gde će se razgovarati o budućoj restrukturizaciji.


UPR:KOSMET-GRADNJA-POPOVICH

POPOVIĆ ZATRAŽIO OD RIKERA DA SE ZAUSTAVI DIVLJA GRADNJA

4.10.2006 13:59 BEOGRAD (Tanjug) - Potpredsednik Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju i šef Ekonomskog tima za Kosmet i jug Srbije Nenad Popović zatražio je da se hitno zaustavi divlja gradnja u blizini Gazimestana, Velike Hoče i manastira i ostalih lokacija na Kosmetu koje će posle okončanja pregovora o zaštiti srpske kulturne baštine biti proglašene zaštićenim zonama, saopšteno je danas iz Centra.

''Tražimo hitno zastavljanje svih građevinskih radova na tim lokacijama i tim povodom uputili smo protest šefu UNMIK-a Joakimu Rikeru u kome smo ga detaljno obavestili o perfidnom pokušaju uništavanja srpske kulturne baštine, pod prividom ekonomskog razvoja'', rekao je Popović prilikom posete opštini Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom okrugu.


UPR:KOSOVO-STATUS-RIKER

RIKER:KLJUČNI IGRAČI SVESNI VAŽNOSTI REŠENJA

4.10.2006 13:57 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Riker:Ključni igrači svesni važnosti rešenja

KOSOVSKA MITROVICA, 4. oktobra (Tanjug) -Ssef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je siguran da su ''ključni igrači'' veoma svesni kritične važnosti da se dođe do skorog rešenja za status Kosova.

Ssto se tiče vremenskog okvira za rešenje statusa Kosova, još smo predvođeni rešenošću Kontakt grupe da učinimo sve što je moguće za rano rešenje statusa, rekao je Riker. On je naglasio da je siguran da su Kontakt grupa, Marti Ahtisari i ostali ''ključni igrači'' veoma svesni kritične važnosti da se dođe do skorog rešenja.


UPR:KOSOVO-AHTISARI-REAGOVANJA

KOSOVSKI SRBI POZDRAVILI NAJAVU ODLAGANJA REŠENJA ZA KOSOVO

4.10.2006 13:22 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Predstavnici kosovskih Srba pozdravili su danas najavu specijalnog predstavnika UN-a za pregovore o budućnosti Kosova Martija Ahtisarija, da bi parlamentarni izbori u decembru u Srbiji mogli odložiti objavljivanje predloga za rešenje statusa pokrajine.

Član srpskog pregovaračkog tima za status Kosova Goran Bogdanović izjavio je Tanjugu da je Ahtisarijeva najava prihvatljiva za srpsku stranu, koja insistira na kompromisnom rešenju, a za koje je potrebno vreme.


SPR:POLT-KOSOVO-USTAV

POLT: REŠENJE STATUSA KOSOVA DO KRAJA GODINE

4.10.2006 11:56 BEOGRAD (Tanjug) - Ambasador SAD u Srbiji Majl Polt izjavio je danas da bi pitanje statusa Kosova trebalo da bude rešeno do kraja godine i ukazao da će završetak pregovaračkog procesa najviše zavisiti od specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija i Kontakt grupe.

''Naša pozicija je veoma jasna - ni jedna strana ne može da utiče na proces pregovora (o konačnom statusu Kosova). Posvećeni smo da se pregovarački proces završi do kraja godine i to je još uvek naš cilj'', rekao je Polt u izjavi novinarima u Centru ''Sava''.


SPR:KOSOVO-BEZBEDNOST-PROCENE

VELČ: AKO DOBIJE NEZAVISNOST, KOSOVU POTREBNO 2.500 VOJNIKA

4.10.2006 11:12 BEOGRAD (Tanjug) - Koordinator sektora za procenu unutrašnje bezbednosti na Kosovu (IŠR) Entoni Velč izjavio je danas da će Kosovu, u slučaju da dobije nezavisnost, biti potrebne odbrambene snage.

''Preporučili smo da, ukoliko Kosovo dobije suverenitet, treba da ima manje odbrambene snage, koje neće imati više od 2.500 pripadnika. Mislimo da to treba da se ostvari po upustvima i uz pomoć međunarodne zajednice, posebno NATO-a. Te snage treba da budu otvorene za sve na Kosovu, da se u njih uključe sve zajednice'', rekao je Velč Radiju Slobodna Evropa.


SPR:RUSIJA-KOSOVO-DEJVIS

DEJVIS: GRANICE NEPROMENLJIVE DOK IH NE IZMENE UN

4.10.2006 10:46 MOSKVA (Tanjug) - Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Teri Dejvis izjavio je danas da podržava princip celovitosti državnih granica i da granice svih članica SE treba da budu nepovredive ''dok te granice ne izmene Ujedinjene nacije''.

''Podržavam princip celovitosti granica. Granice svih članica SE treba da budu nepovredive sve dok te granice ne izmene UN'', istakao je Dejvis u Strazburu, u intervjuu ruskom dnevniku ''Komersant''. Generalni sekretar SE je rekao da će ''UN, vrlo verovatno, doneti principijelno rešenje'', kako mu je rekao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari, ''odmah posle održavanja referenduma o ustavu u Srbiji''.


SPR:RUSIJA-P S SE-KOSACCOV

KOSAČOV:STATUS NE MORA NUŽNO DA ZNAČI NEZAVISNOST

4.10.2006 10:25 MOSKVA (Tanjug) - Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je danas da potreba da se što pre odredi status Kosova i Metohije ne znači da to nužno treba da bude nezavisnost, kao i da je do žurbe za određenje statusa došlo zbog odluke o sprovođenju referenduma o nacrtu ustava Srbije.

''To ne znači da taj status treba obavezno da bude nezavisnost. Zašto je došlo do žurbe? Zato što je Skupština Srbije (...) glasala za sprovođenje referenduma u Srbiji 28. i 29. oktobra o novom ustavu i u tom novom ustavu postoji odrednica da je Kosovo neodvojivio deo Srbije'', rekao je Kosačov.


UPR:KOSMET-P S SE-ALIGRUDICH

ALIGRUDIĆ:PODMETANJE NEZAVISNOSTI KOSMETA

4.10.2006 7:41 BEOGRAD (Tanjug) - Srbija je mogla mnogo da izgubi da je rezolucija o Kosovu, koju je predložio lord Rasel Džonston, ostala na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (P S SE), izjavio je šef ''poslanika'' Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Miloš Aligrudić.

''Taj dokument je predviđao da Skupština treba da zauzme stav da je nezavisnost naše južne pokrajine, pod određenim uslovima, najbolje rešenje. To nismo smeli da dozvolimo'', istakao je Aligrudić u intervjuu ''Večernjim novostima''.


SPR:P S SE-BERISSA-LINDEN

LINDEN: OPASNO PRAVITI PRESEDANE

4.10.2006 7:38 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden, upozorio je juče u Strazburu - povodom izjave premijera Albanije Saljija Beriše pred tim parlamentom da Kosovo treba da bude nezavisno, poštujući volju naroda Kosova - da treba biti oprezan sa stavom o željama ljudi, kao i sa stvaranjem presedana, jer cela Evropa može u budućnosti zbog toga zažaliti, prenela je sinoć Radio-televizija Srbije.

Članovi Parlamentarne delegacije Srbije, reagujući na stav albanskog premijera Saljija Beriše da je Tirana za nezavisnost Kosova, a da Albanija, Makedonija i Crna Gora dele slične stavove o budućem statusu srpske pokrajine, uputili su ranije juče protest Rene van der Lindenu i svim poslanicima P S SE.


UPR:KOSOVO-USTAV-TIM

PRIŠTINSKI TIM: ODLUKA O USTAVU SRBIJE NEOZBILJNA

4.10.2006 7:35 PRIŠTINA (Tanjug) - Prištinskli tim za pregovore o statusu Kosova ocenio je sinoć da je odluka Skupštine Srbije o usvajanju Predloga teksta novog ustava, u kome je Kosovo označeno delom Srbije, ''neozbiljan potez i kršenje osnovnih načela Kontakt grupe''.

Prištinski tim je na sednici u Prištini potvrdio stav da konačni status Kosova treba da bude rešen u toku ove godine. Portparol pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni izjavio je posle sastanka da prištinska strana neće ponuditi ništa više od onoga što je vec ponudila za proces decentralizacije.


SPR:NEMACCKA-SRBIJA-COBEL

COBEL: NIJE DOBRO ODUGOVLAČITI S REŠENJEM ZA KOSOVO

4.10.2006 7:31 BEOGRAD (Tanjug) - Ambasador Nemačke u Srbiji Andreas Cobel ocenio je sinsoć da predstojeći referendum i izbori u Srbiji ne bi trebalo da odlože proces rešavanja budućeg statusa Kosova I Metohije.

''Lično smatram da unutrašnje političke stvari treba odvojiti od procesa rešavanja pitanja Kosova jer nije dobro odugovlačiti s rešenjem za Kosovo'' rekao je Cobel odgovarajući na pitanja novinara na prijemu koji je priređen u ambasadi Nemačke povodom Dana nemačkog jedinstva.


SPR:SRBIJA-KOSOVO-AHTISARI

IZBORI U DECEMBRU ODLAŽU AHTISARIJEV PREDLOG ZA KOSOVO

4.10.2006 7:30 HELSINKI (Tanjug) - Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari rekao je da bi mogao da odloži objavljivanje svog predloga konačnog statusa te pokrajine, ukoliko parlamentarni izbori u Srbiji budu bili zakazani za decembar.

''Ako izbori budu zakazani do kraja godine, možda će u okviru Kontakt grupe postojati raspoloženje da se ponovo razmotre rokovi - što će možda značiti da će moj predlog, koji se priprema, biti predstavljen posle izbora'', izjavio je Ahtisari finskoj televiziji YLE, preneo je Rojters.


SPR:PSSE-SRBIJA-KOSOVO

EVROPSKI POSLANICI PODELJENI OKO KOSOVA

3.10.2006 20:11 PARIZ (Tanjug) - Rasparava na današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PŠE), posvećenom situaciji na Balkanu, u kojoj je dominiralo pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, pokazala je podeljenost evropskih poslanika kad je reč o ovom pitanju.

U jutrošnjem obraćanju PŠE albanski premijer Salji Beriša založio se za nezavisnost Kosova i rekao da je nametnuto rešenje jedina alternativa.

U raspravi koja se potom vodila o izveštaju mađarskog izvestioca Matijaša Eršija o situaciji na Balkanu najveći broj od 43 poslanika koji su imali reč govorilo je o budućnosti Kosova.

Одговори путем е-поште