Хитно истражити страдање Срба

Новости - 12 Oct 2006 22:00:00

БAЊA ЛУКA - Представници Савеза логораша Републике Српске и републичке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила јуче су у Бањој Луци објавили списак имена 5.515 Срба страдалих у Сарајеву од 1992. до 1995. године.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић казао је да је међу њима више од 70 одсто цивила. Он истиче да су многи од њих сахрањени у гробовима који нису обиљежени, а неки су без трага нестали.

- У Сарајеву је било 126 логора, а увијек смо напомињали да је у том граду настрадало највише Срба. У књизи смо, према абецедном реду, навели име и презиме жртве, име оца, годину рођења и годину погибије или нестанка. Имамо и списак 3.262 Срба страдалих у Сребреници, а радимо и на списку Срба страдалих послије уласка у 13 крајишких општина Петог корпуса бошњачке Aрмије БиХ, на чијем је челу био Aтиф Дудаковић - казао је Дукић.

Додаје да Савез тражи да Влада Српске повуче српске представнике из Комисије за испитивање страдања Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја и осталих у Сарајеву и да се та комисија укине.

- Тражимо да се оформи комисија која ће истражити само страдање Срба у Сарајеву. Послије тога треба формирати заједничку комисију на нивоу БиХ, која ће утврдити страдања свих народа у БиХ. Комисија која сада постоји још нема ни канцеларију и питање је када ће почети са радом - истакао је Дукић.

Члан Предсједништва Савеза логораша Боро Медић истакао је да су логораши у више наврата тражили да се формира комисија за Сарајево, као што је то било у случају Сребренице, односно комисија која ће испитивати страдање једног народа.

- Против тога смо да Aмор Машовић буде у Институту за нестала лица у БиХ. Он је на листи једне националне странке, до сада је протежирао само интересе бошњачког народа, а неиспитано је и његово ангажовање током рата - нагласио је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић и додао да Институт мора што прије почети са радом.

 С. Ми.http://www.glassrpske.com/Одговори путем е-поште