I Albanci svesni da
ne mogu sve da dobiju

BEOGRAD - Kosovski analitičar Hajrulah Čeku ocenio je juče da su u procesu definisanja statusa Kosova "sve učestalija iznenađenja" i da u najnovijem razvoju događaja najveći teret snosi kosovski pregovarački tim, koga je pozvao da pripremi građane za moguća "ne tako pozitivna" rešenja, javlja Tanjug. Taj analitičar u nastalim okolnostima ne vidi mnogo prostora za manevrisanje Prištine i predlaže da tamošnji pregovarački tim počne da se "bavi građanima" i da ih obavesti i pripremi za ostale, "ne tako pozitivne aspekte" procesa.

- Na kraju krajeva, ušli smo u ovaj proces i nećemo izaći kao jedini dobitnici. Nećemo biti ni gubitnici, naravno. Međutim, proces teži ka kompromisu i taj kompromis je u toku, ocenio je Čeku.

Članovi prištinskog tima su, rekao je on radiju Dojče vele, uvek davali ubedljive i sigurne izjave o definisanju statusa Kosova, tako da građani nisu imali dilemu o nekom problemu koji se može pojaviti tokom pregovora. Čeku je procenio da će odlaganje donošenja rešenja za Kosovo nastupiti kao posledica referenduma i izbora u Srbiji, što će, kako je rekao sigurno "otežati postupak".

Po mišljenju tog analitičara, pregovarački tim, ali ni analitičari u Prištini, to nisu očekivali. "Mogu da kažem da nam se kao bumerang vraća pitanje odlaganja rešenja za status Kosova". On je polarizaciju unutar Kontakt grupe o rešenju za Kosovo objasnio "interesom Rusije prema oblastima u Kavkazu i Moldaviji", većinski naseljenih Rusima, a koje traže nezavisnost.

- Na drugom mestu vidimo i ekonomski interes Rusije u Srbiji, ali i na Kosovu, posebno kada su u pitanju gasovodne cevi kojima će gas ići u Italiju i Evropu, što je važno za rusku ekonomiju, naveo je Čeku. On smatra da će za Rusiju odlučujući biti ekonomski cilj, a ne "prijateljstvo i veze" sa Srbijom, a da u slučaju Srbije, deluju oba faktora.http://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште