VESTI DANA
Ahtisari i Kontakt grupa sutra o idejama za rešenje
BEČ, 20. oktobra 2006. (Beta) - Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari predstaviće u subotu u Beču zvaničnicima zemalja članica Kontakt grupe početne ideje svog predloga rešenja za Kosovo.

Sastanak sa direktorima za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova šest zemalja Kontakt grupe počeće u 10 sati, rekla je agenciji Beta Ahtisarijev portparol Hua Đijang.

Ahtisari, prema njenim rečima, još nije završio predlog rešenja i rad na tom dokumentu se nastavlja.

Kontakt grupa je ovlastila Ahtisarija da na osnovu dosadašnjeg toka procesa utvrđivanja statusa Kosova izradi sveobuhvatni predlog rešenja.

"Sastanak je sazvao specijalni izaslanik Ahtisari. On želi da podeli neke početne ideje za dokument", kazala je Hua Đijang.

Ahtisari je ranije najavio da će svoj predlog, kada bude završen, najpre uputiti Beogradu i Prištini kako bi se razmotrile mogućnosti za eventualne dalje dogovore i kompromise, a zatim će ga predstaviti Savetu bezbednosti UN.

Za početak novembra najavljen je novi sastanak zvaničnika Kontakt grupe, na kojem se očekuje da Ahtisari iznese još neke predloge za rešenje.

Kontakt grupa smatra da treba uložiti sve napore da se pronađe sporazumno rešenje do kraja 2006. godine, mada su u poslednje vreme sve češće spekulacije da bi se definisanje statusa moglo na kratko odložiti zbog očekivanih izbora u Srbiji.
 
http://www.beta.co.yu/
Одговори путем е-поште