25. oktobar 2006.

ŠIPTARSKI LOBI

Kampanju protiv novog ustava Srbije finansiraju i albanski biznismeni sa Kosova, tvrde dobro obavešteni sagovornici Kurira

BEOGRAD - Kampanju koju neke partije i nevladine organizacije vode protiv usvajanja novog ustava Srbije finansiraju, između ostalih, i albanski biznismeni poreklom sa Kosova, otkrivaju sagovornici Kurira! Bogoljub Pejčić, poslanik Srpskog demokratskog pokreta obnove i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, direktno je ukazao na "kosovsku vezu" lidera Liberalno-demokratske partije i Građanskog saveza Srbije Čedomira Jovanovića i Nataše Mićić.

- Čedomir Jovanović se sastao sa Agimom Čekuom i celom kosovskom vrhuškom. Mislio je da sve to bude tajno, ali pošto je shvatio da ne može da se sakrije, onda je to kao bio zvaničan susret. Posle toga je počeo da se zalaže za nezavisnost Kosova. Uostalom, o Čedomiru Jovanoviću će sve reći zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića. Posle toga Čeda će da nestati iz zemlje i politike isto kao Bogoljub Karić - smatra Pejčić.

Nanulica za Natašu, keče i crta za Čedu

Savez studenata Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Omladina SNV severnog Kosova i Metohije održali su juče u Beogradu skup protiv bojkota ustavnog referenduma. Na skupu su dodeljene simbolične nagrade za "doprinos" nezavisnoj albanskoj državi Kosovo. "Zlatna nanulica" dodeljena je direktorki Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, srebrna predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava Sonji Biserko, a "bronzana nanulica" dodeljena je predsednici GSS Nataši Mićić.
"Bronzano keče" dodeljeno je bivšem ministru spoljnih poslova Goranu Svilanoviću, a srebrno predsedniku LSV Nenadu Čanku. "Zlatno keče" dodeljeno je predsedniku LDP Čedomiru Jovanoviću, a okupljeni su se zatim uputili ka sedištu LDP kako bi Jovanoviću lično uručili "nagradu". Sedište LDP obezbeđivalo je nekoliko desetina policajaca, a okupljeni su uzvikivali "Čeda je Šiptar". Okupljeni su preko Simine ulice prosuli brašno i pozvali Jovanovića da "izađe na crtu", a pošto Jovanović nije izašao da primi "nagradu", demonstranti su se razišli da bi, kako su rekli, Jovanović "mogao da povuče crtu".

- I Nataša Mićić, predsednik GSS, za skupštinskom govornicom se javno založila za nezavisnost Kosova. Ona i Jovanović bi u svakoj državi bili prozvani za veleizdajnike - ističe Pejčić.

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i lider SDP Nebojša Čović juče se u intervjuu Tanjugu zapitao ko finansira promotere antireferendumske kampanje, ukazavši na to da postoje "i domaće i međunarodne snage kojima uspeh referenduma ne odgovara".
- Veoma retko se slažem sa Čovićem, ali ovog puta je potpuno u pravu - kaže Pejčić za Kurir.

Da u Srbiji postoji "prošiptarski lobi", tvrdi i vojni analitičar Milovan Drecun i to, kako kaže, na osnovu raspoloživih saznanja koja stižu iz vrha šiptarskog separatističkog pokreta i na osnovu uvida u pojedina dokumenta Unmika.

- U Srbiji je uspostavljena mreža pojedinaca koji "razumeju" želju Šiptara da Kosovo bude nezavisno. Među njima su pojedinci koji rade u medijima, političari, pripadnici nevladinih organizacija. Sigurno je da svi koji pozivaju na bojkot ustava stoje na pozicijama koje odgovaraju šiptarskim separatistima - kategoričan je Drecun i ističe da je svaki bojkot referenduma "direktno u funkciji davanja nezavisnosti Kosovu".

Drecun kaže i da su Jovanović i Mićićeva dužni da srpskoj javnosti objasne da li su se i zašto sastajali sa Hašimom Tačijem. Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, za razliku od Pejčića i Drecuna, ne veruje da albanski biznismeni i političari ne finansiraju neke organizacije ili pojedince u našoj zemlji.

- Takve izjave podsećaju na prošla Miloševićeva vremena. Lično se zalažem za to da referendum uspe, ali postoje ljude koji misle drugačije. Oni samo misle drugačije i ništa više - insistira Dragišić.

(R. K.)http://www.kurir-info.co.yu/Dnevne-vesti/index.shtml
Одговори путем е-поште