Skladište gađano iz helikoptera?

Da bi prikrili manjak naoružanja, koje je prodato na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, najverovatnije Čečeniji, šverceri oružjem digli skladište u vazduh

PARAĆIN - Skladište municije u Paraćinu, koje je eksplodiralo 19. oktobra, pogođeno je helikopterskom raketom, saznaje Glas iz dobro obaveštenih izvora.

- U paraćinskom magacinu bio je ogroman manjak naoružanja i municije, koje je prodato na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, najverovatnije Čečeniji. Zbog toga su krupni igrači umešani u šverc oružja odlučili da dignu skladište u vazduh, kako ne bi bilo otkriveno da nedostaje nekoliko tona naoružanja. Skladište je dignuto u vazduh tako što je na njega ispaljena raketa iz helikoptera, što je dovelo do lančane eksplozije - kaže naš izvor. On takođe kaže naš izvor, neke od odgovornih osoba dobile su veliku novčanu nadoknadu za ovaj "posao". U prilog ovoj tvrdnji idu i svedočenja nekih Paraćinaca, koji su navodili da su neposredno pre eksplozije čuli zvuk letelice, kao i zvuk ispaljivanja rakete.

Da podsetimo, početkom septembra pojavila se informacija da je ministar spoljnih poslova Vuk Drašković sprečio izvoz veće količine oružja iz Srbije u Gruziju i Jermeniju. Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je i početkom oktobra saopštenje u kome stoji "Nadamo se da i naši proizvođači oružja i vojne opreme iz Kragujevca, Užica, Valjeva, Lučana, Čačka, Bariča i svih drugih srpskih fabrika nisu za to da srpsko oružje bude upotrebljeno protiv Rusa i Rusije".

Uviđaj na licu mesta u paraćinskom skladištu završen je juče saopštio je Radomir Mladenović, istražni sudija Okružnog suda u Nišu, koji je juče, sa ekipom pirotehničara, veštaka i tužioca, obišao vojni magacin na Karađorđevom brdu. Sudija je veštacima dao rok do 20. novembra da zatraže još neki podatak ili, praktično, izvođenje delimične rekonstrukcije događaja. Najvažnije je da više nema opasnosti od eksplozija i da su građani potpuno bezbedni.

- Obišli smo kompletno skladište. Magacin 54, građen posle rata, potpuno je uništen, kao i platforme broj dva, pet, šest i sedam, na kojima je stradalo 1.310 tona razne municije, mina, raketa, kao i artiljerijske municije od 90, 100, 122 i 130 milimetara, od preko 4.000 tona municije smeštene u skladištu. Postoje indicije da je eksplozija nastala na platformi broj pet i da ju je inicirala municija kalibra 20 milimetara. Još ne mogu da prejudiciram šta je bio uzrok eksplozije, ali sa sigurnošću tvrdim da nije reč o terorističkom aktu. U pitanju je tehnika, koja je zatajila, ili ljudski faktor - precizirao je sudija Mladenović. Prema njegovim rečima, sledi izrada tehničke dokumentacije, koja će u petak biti predata veštacima.

- Ukoliko oni budu zatražili izvođenje eksperimenta, na primer, na Pasuljanskim livadama, moći ćemo da iniciramo kontrolisan požar ili eksploziju da bismo utvrdili kako reaguje metak od 20 milimetara. Kada se to završi, biće urađeni elaborati o pirotehničkoj zaštiti, s konstatovanjem bezbednosti ovih objekata, starost proizvedene municije - dodaje sudija Mladenović.

Major Milan Milošević iz Tehničko-remontnog zavoda iz Kragujevca kaže da je najvažnije da su očišćene površine koje su stanovnicima paraćinske opštine, bitne za normalan život i rad. Da bi se očistila kompletna teritorija, pirotehničarima će biti potrebno više od tri meseca jer, zbog guste vegetacije, koja se nalazi u tom kraju, jedan pirotehničar može da očisti maksimalno 200 do 300 kvadratnih metara za dan.

- Do sada smo deaktivirali nekoliko stotina komada ubojnih sredstava, ali će se taj broj povećavati kako budemo prilazili zoni eksplozije. Efekti dejstva udarnih talasa su takvi da je većina sredstava koncentrisan u poluprečniku od oko 500 metara. Raščišćavanje u užem jezgru počeće tek za 30 do 60 dana. Zbog položaja samog objekata, reč je o velikoj zoni rasprostiranja neeksplodiranih ubojnih sredstava. Reč je o površini od oko 1.000 hektara, pa će samo pretraga trajati dugo, a poslovi sanacije magacinskog kompleksa, zbog gustine i teškoće pronalaženja, trajaće do proleća - precizirao je major Milošević.

E. G. Jhttp://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште