VLAHOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE DA CRNA GORA NANOSI ŠTETU INTERESIMA SRBIJE

Koštunica i Tadić odavno sa Čekuom


Podgorica - Posjetom kosovskog premijera Agima Čekua Podgorici, Crna Gora nije nanijela štetu interesima Srbije u trenutku pregovora o budućem statusu Kosova, izjavio je juče ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović.
On je podgoričkom radiju “Antena M”, kako prenosi Mina, rekao da ne osjeća potrebu da direktno odgovori na oštre kritike najviših srpskih zvaničnika zbog posjete Čekua Podgorici u trenutku kada se vode pregovori u budućem statusu Kosova.
“Svojim ponašanjem ni na koji način ne ugrožavamo interese Srbije. Naprotiv, smatramo da će se naša komunikacija sa svima u regionu u bliskoj budućnosti jasno pokazati kao konstruktivan pristup i doprinos ukupnoj stabilizaciji prilika”, kazao je Vlahović radiju Antena M.
Prema njegovim riječima, za Crnu Goru biće prihvatljivo bilo koje rješenje koje dogovore Beograd, Priština i međunarodna zajednica.
Vlahović je kazao i da odluka da Čeku bude pozvan u zvaničnu posjetu nije lična odluka premijera Mila Đukanovića, već izraz ukupne spoljne politike koja je i u formalnom smislu osamostaljena na referendumu.
Šef crnogorske diplomatije kazao je da “ukoliko to građanima Srbije do sada nije poznato”, Agim Čeku o rješavanju statusa Kosova razgovara, osim sa predstavnicima međunarodne zajednice i zemalja regiona, i sa najvišim predstavnicima Srbije.
On je objasnio da je tokom pregovora u Beču Čeku razgovarao sa premijerom i predsjednikom Srbije Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem.

Čeku je krajem prošle sedmice boravio u Crnoj Gori, na poziv odlazećeg premijera Mila Đukanovića.
Đukanović je tada rekao da je Crna Gora zainteresovana da se kosovsko pitanje riješi bez odlaganja, mirno, dogovorom, kako bi se došlo do održivog rješenja.
Opozicione prosrpske stranke oštro su osudile posjetu kosovskog premijera i optužile Đukanovića da se miješa u unutrašnje stvari Srbije i da prejudicira budući status Kosova.
Predsjednik Narodne stranke (NS) Predrag Popović iniciraće danas održavanje hitnog sastanka sa liderima opozicionih parlamentarnih stranaka kako bi se uputila podrška teritorijalnoj cjelovitosti Srbije.
Portparol NS-a Slaviša Guberinić rekao je da će Popović predložiti da opozicione stranke upute zajednički zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine “povodom otvorene podrške vlasti albanskim separatistima sa Kosova, čime se Crna Gora umiješala u unutrašnje uređenje Srbije”.
“Na sastanku bi bio usvojen i zajednički tekst Rezolucije kojom bi se podržala teritorijalna cjelovitost Srbije i nastojanja srpske Vlade da Kosovo ostane u njenom sastavu”, rekao je Guberinić u izjavi dostavljanoj agenciji MINA.

D.M. (MINA)


NIJE VAM TO SUSJED


Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica juče je, reagujući na posjetu Čekua Podgorici, upozorio Vladu Crne Gore da je “dužna strogo da poštuje suverenitet i teritorijalni integtiret Srbije, saglasno Povelji UN i načelima međunarondog prava”. “U suprotnom, odgovornost za ozbiljne posljedice u odnosima Srbije i Crne Gore snosiće Vlada Crne Gore”, zaključio je Koštunica.
On je rekao da “nikada u dosadašnjoj istoriji Crne Gora se nije stavila na stranu protiv Srbije”, kao ni da Srbija nikada nije ništa uradila protiv Crne Gore.
Prema njegovoj ocjeni, “stav zvanične Podgorice da je Kosovo susjed Crnoj Gori najdirektnije zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije”.
Funkcioner SRS Aleksandar Vučić optužio je Đukanovića da je Čekua primio “ za veliki novac, koji je dobio od albanskih lobista” i založio se da vlast u Srbiji uputi najoštriji protest Crnoj Gori.


http://www.vijesti.cg.yu/

Одговори путем е-поште