"Nemojte Rome u našu lepu opštinu" 12. novembar 2006. | 14:00 | Izvor: B92 Ljubljana --
 
Meštani Male Vrhe oštro protiv doseljavanja romske porodice, slovenački pisci za vraćanje preseljenih Roma kući.

Ana Kavšek iz Male Vrhe, želeći da pomogne romskoj porodici preseljenoj iz Ambrusa, ponudila je da im proda svoje seosko imanje, ali su se tome usprotivile komšije i ostali meštani tog sela, sprečivši Rome da uopšte i vide imanje, koje je ponudila Kavškova.

Meštani su se okupili ispred kuće Ane Kavšek i verbalno je oštro napali što hoće da "dovede Cigane u ovo lepo selo", a kada se u selu pojavila i romska porodica Strojan, koje je pozvala Kavškova, meštani su formirali živi zid i sprečili Strojanove da vide imanje, posle čega su Strojanovi otišli.

Preseljena romska porodica Strojan je još uvek u Centru za strance i kažu da su im do sada nuđene lokacije, za koje im je rečeno da su prazna imanja, bez struje i vode, da ih još nisu videli, ali ako su zaista takva, da ni na jednu neće pristati i da će se već sutra vratiti na svoju zemlju u Ambrusu.

U međuvremenu je u Novom Mestu zasedao i Forum romskih odbornika, koji zahteva da se preseljeni Romi vrate u svoj dom u Ambrusu i da tamo sačekaju da se pronađe odgovarajuća lokacija za preseljenje, koju nudi država.Predsednik ovog foruma, Darko Rudaš kaže da je ovakav zahtev donesen da bi se napravio osigurač, kojim bi se onemogućilo da se model preseljavanja, kakav se je pojavio u Ambrusu, pojavi i negde drugde u Sloveniji.

Forum je ocenio i da bi bilo dobro da se za preseljene ambruške Rome nađe lokacija u istoj opštini Ivančna Gorica, a ne da se drugoj opštini prebacuju sopstveni problemi. Meštani Ambrusa i njihovi predstavnici i dalje odbijaju svaku mogućnost da se Romi vrate na svoju zemlju u njihovom zaseoku.

Društvo slovenačkih pisaca je pozvalo državu da se preseljenim Romima omogući povratak kući, a slovenački list Mladina započeo je sa sakupljanjem potpisa građana za peticiju, kojom se zahteva da država na drugačiji način rešava probleme, koji nastaju između Roma i većinskog stanovništva.

Za utorak je, pred slovenačkim parlamentom, najavljen protest građana, civilnih društava i nevladinih organizacija, protiv diskriminacije, a povodom preseljavanja Roma iz Ambrusa, pod naslovom "Svi smo mi Cigani".

Одговори путем е-поште