Naucnici napisali peticiju zbog instituta u Vinci

Jovan Radovanovic


Posle dugotrajnih bezuspešnih nastojanja da spasu Nuklearni institut «Vinca» od rasturanja, grupa od 122 naucnih radnika je izašla u javnost sa peticijom upucenom premijeru Srbije, Zoranu Živkovicu i ministru za nauku i tehnologiju, Draganu Domazetu, u kojem traže da se odmah obustave, kako su u peticiji naveli, sve aktivnosti nametnutog rukovodstva na nasilnom razbijanju ovog nekada u svetu poznatog instituta, kao i da ministar Domazet podnese neopozivu ostavku. Peticiju su pored strucnjaka u Srbiji, potpisali i naši naucnici iz 13 razlicitih država sveta u kojima danas rade, a mnogi od njih su zemlju morali da napuste, upravo zbog neshvatljive politike koju je država godinama vodila na polju naucnog rada. Da se otvorenim pismom obrate javnosti, odlucili su se pošto se srpski premijer nije udostojio da odgovori na njihovo upozoravajuce pismo upuceno još 18 jula ove godine.

U podužem pismu-peticiji se, izmedu ostalog, žestoko kritikuje ministar Domazet kojem se prebacuje da krajnje nekompetentno, ne obaziruci se na mnoge primedbe koje su iznosili eminentni strucnjaci, navodnim reformama ne da nije podstakao dalji razvoj nauke vec je poništio i rezultate koji su postignuti, što, citiram: «preti da zatre sve što je vredno i uništi teško steceni ugled koji su naše naucne institucije i pojedinci stekli u svetu», kraj citata. Posledica je, kako kažu srpski naucnici, samo pojacani odliv mozgova iz Srbije.

Institut u Vinci je, prema njihovom mišljenju, jedan od primera pogrešne politike koju prema naucnom radu vodi sadašnja vlada. Razbijanje Vince na cetiri instituta je, kažu, jedan od skorašnjih primera nekompetentnosti ministra Domazeta, jer razdvajanje fundamentalnih i razvojnih istraživanja koje postoje u ovom institutu, neminovno vode uništavanju jednih i drugih i daljem bekstvu naucnih kadrova u svet. S druge strane, ljudi koji rade u Vinci, odavno upozoravaju na dugogodišnji nerešen problem radioaktivnog otpada koji je deponovan u krugu samog instituta i predstavlja svojevrsnu bombu, smeštenu na kilometar i po od vincanske osnovne škole i 15 kilometara od centra Beograda. To je, kažu, bomba koja bi, ako se nastavi sa sadašnjim bagatelisanjem te opasnosti i stalnim odlaganjem da se taj problem reši, jednog dana mogla da izazove tešku ekološku katastrofu u precniku od 50 do 100 kilometara. Izracunato je da je za dekontaminaciju radiaktivnog otpada iz Vince potrebno oko 100 miliona dolara i naucnicima nikako nije jasno kako država nalazi sredstva za druge stvari, a nikako za rešavanje ovako ozbilnog problema.

Ono što je izgleda najviše pogodilo strucnjake koji su potpisali zahtev za smenu ministra Domazeta, bilo je neprestano odbijanje da se ozbiljno razgovara o problemu Vince, a zatim odbacivanje njihove ponude da pomognu u formiranju strategije naucnog i tehnološkog razvoja Srbije. Oni vladi i ministru Domazetu najviše zameraju da su do kraja ispolitizovali cak i podrucje naucnog rada ne obaziruci se na opšte interese države i naroda. U javnosti se, inace, moglo cuti da ministra Domazeta, uprkos silnim kritikama, na funkciji održavaju dve bitne cinjenice, da je istaknuti clan Demokratske stranke i da je iz Niša, odakle je i premijer Živkovic.

Aktuelno rukovodstvo Vince je odmah reagovalo. U saopštenju za javnost se najpre istice da se radi o bivšim radnicima Vince, koji nemaju veze sa Institutom, kao i da je nivo radijacije na prostoru Instituta i okoline pod redovnom kontrolom te da nema razloga za uznemiravanje javnosti. No, kako stvari stoje, javnost je i te kako uznemirena jer upozorenja ne poticu od anonimnih vec u svetu poznatih i priznatih strucnjaka i naucnih radnika. A sudeci po tome kako se ministar za nauku i tehnologiju do sada odnosio prema njihovim primedbama i kritikama, rat izmedu srpskih naucnika i vlade ce se nastaviti, pogotovo što se najavljuje da ce peticija za smenu ministra Domazeta nastaviti da se potpisuje i u zemlji i u inostranstvu.


http://kleist.dwelle.de/serbian/balkan/442088.html

 

Reply via email to