Oh, okay. I need to get off my cheap behind and put out some money for the
various codes and standards that affect fire protection! Writing a check is
comparable to pulling off a finger nail.

Russell



Subject: RE: Elevator machine rooms

I have an older copy of the excerpt that was part of a code clarification
from an AHJ.  Like I said in the post, a new edition may have additional or
different wording that what I had. 


Craig L. Prahl, CET   
Fire Protection Specialist
Mechanical Department
CH2MHILL
Lockwood Greene
1500 International Drive
PO Box 491, Spartanburg, SC  29304-0491
Direct - 864.599.4102
Fax - 864.599.8439
[email protected]
http://www.ch2m.com 


-----Original Message-----
From: [email protected]
[mailto:[email protected]] On Behalf Of Russell
Sent: Thursday, January 28, 2010 8:43 AM
To: [email protected]
Subject: RE: Elevator machine rooms

I need to do a better job of reading what I'm reading. 2.8.3.1.3 states that
"traps and shutoff valves shall be provided in accessible locations outside
the hoistway." To me this could indicate that the valve SHALL be provided,
or it could mean IF a valve is provided it shall be outside the hoistway and
saying nothing about the machine room. And the struggle with interpretation
goes on.
Craig, your number 3 line states specifically a valve will be provided.
Where did this statement come from?


Russell




It doesn't say that exactly.  From the excerpt I have it says;

Sprinkler protection in elevator hoistways, machine rooms or machinery
spaces.

c. Standard sprinkler protection conforming to the requirements of NFPA 13
may be installed in these spaces, subject to the following. 

1. All risers and returns shall be located outside these spaces.

2. Branch lines in the hoistway shall supply sprinklers at not more than one
floor level.

3. Shutoff valves shall be provided for each branch line in accessible
locations outside these spaces.

4. Means shall be provided to automatically disconnect the main line power
supply to the affected elevator prior to the application of water.  This
means shall not be self-resetting.  the activation of sprinklers outside of
the hoistway or machine room shall not disconnect the main line power supply
(also see Rule 210.5)


d. Other pipes or ducts conveying gases, vapors, or liquid and not used in
connection with the operation of the elevator shall not be installed in any
hoistway, machine room, or machinery space.



Typically it's best to contact the local AHJ as there seems to be a lot of
disagreement on when or when not to or where to provide sprinklers.  


But technically there's nothing saying you couldn't go through the room if
you put valves on the supply side of the branchline.  But we know that's all
up to the interpretation of the AHJ. 

NOTE: A newer version of the Code may have additional or different wording.



Craig L. Prahl, CET   
Fire Protection Specialist
Mechanical Department
CH2MHILL
Lockwood Greene
1500 International Drive
PO Box 491, Spartanburg, SC  29304-0491
Direct - 864.599.4102
Fax - 864.599.8439
[email protected]
http://www.ch2m.com 


-----Original Message-----
From: [email protected]
[mailto:[email protected]] On Behalf Of Russell
Sent: Wednesday, January 27, 2010 2:52 PM
To: AFSA
Subject: Elevator machine rooms

Does anyone have ASME 17.1 elevator code? I need the paragraph stating that
sprinkler pipe cannot enter the machine room, supply a sprinkler and then
exit through another wall.

 

 

 

 

 

 

 

Russell Rewis

Brown Automatic Sprinklers, Inc.

107C Hemlock Street

Valdosta, Georgia 31601

229-244-8130

[email protected]

 

_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)

No virus found in this incoming message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 8.5.432 / Virus Database: 271.1.1/2648 - Release Date: 01/27/10
07:36:00

_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)

No virus found in this incoming message.
Checked by AVG - www.avg.com 
Version: 8.5.432 / Virus Database: 271.1.1/2651 - Release Date: 01/28/10
07:36:00

_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)

Reply via email to