Ben,


I’m pretty sure that if it is completely encased with ‘shrink wrap’, that is a 
perfect picture of ‘encapsulation’.  If the top of the pallet is left open but 
wrapped on the sides, then it would be non-encapsulated.



Cliff Whitfield, SET

President



Fire Design, Inc.

184 Comfort Place

Burnsville, NC 28714

Ph: 828-284-4772







 <mailto:[email protected]> [email protected]

 <http://www.fire-design.com/> www.fire-design.com



From: Sprinklerforum <[email protected]> On Behalf 
Of Ben Young
Sent: Thursday, November 8, 2018 3:42 PM
To: [email protected]
Subject: Class 1 commodity shrink-wrapped or encapsulated?



This is all based on the 2013 edition of NFPA 13.

Section 5.6.3.1 gives you three criteria for how a noncombustible product is 
packaged.

#3 says: Shrink-wrapped or paper-wrapped as a unit load with or without pallets.

So my question is, does the shrink wrapping count as encapsulation, or can you 
ignore it since its already included in the base definition of a Class 1?

For example: I have pre-made sheetmetal ductwork (no insulation) being put onto 
a pallet and then shrink-wrapped to keep water out.

Is that just a class 1 commodity, or is it an encapsulated class 1 commodity?

For my purposes, if its encapsulated my density goes up to 0.282 which exceeds 
my class 3 commodity in the same building!



Benjamin Young



---
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
https://www.avast.com/antivirus
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to