23. 2. 2005. broj 461

Uzbuna medju obavestajcima UNMIK I KFOR na Kosovu

Ekstremisti OVK uvezli "apace" i tenkove!

Obavestajne strukture KFOR i UNMIK na Kosovu su u mobilnom stanju, iako to javno ne pokazuju. Iz albanskih izvora imaju dojavu da su ekstremne grupacije bivse OVK, koje se organizuju "za konacno oslobadjanje Kosova", u prvoj polovini februara "dobile nekoliko helikoptera 'apaca' i par tenkova nepoznate marke".
Prema onome sto NT saznaje iz krugova bliskih UNMIK policiji, jedan od bivsih komandanata OVK za drenicki kraj, pod pseudonimom Sokolj, krajem januara, na proslavi godisnjice jedne od teroristickih grupacija, izjavio je "da ce oslobodilacke snage Kosova uskoro biti naoruzane sa 25 'apaca' i najmanje 20 najmocnijih tenkova na svetu". Tom prilikom je prisutnim veteranima OVK predstavio prvog pilota, kako je rekao, "kosovske ratne avijacije", i obavestio ih "da je najmanje jos 20 nasih ljudi na skolovanju za pilote u najprestiznijim vojnim akademijama na Zapadu".
Izvor NT iz UNMIK potvrdjuje da medju njihovim obavestajcima vlada izuzetna uzurbanost, jer su dobili zadatak da otkriju gde su zavrsili "apaci" i tenkovi za ekstremiste. On otkriva da dosadasnja saznanja govore da su "apaci" i tenkovi na Kosovo stigli u dva odvojena kamionska konvoja izmedju 7. i 10. februara, da su prosvercovani u delovima i da se sleperima izgubio svaki trag u Djakovici. Prvi nalazi ove tajne istrage upucuju na saznanja da su kamioni s delovima za helikoptere i tenkove usli iz Albanije na Kosovo na nekadasnjem granicnom prelazu Vrbnica, kod Prizrena, i da su prosli medjunarodnu i carinsku kontrolu kao "delovi masina" za nekoliko fabrika u Prizrenu i Djakovici.
Istovremeno, kako kaze izvor NT, u nekim djakovickim i prizrenskim hotelima evidentirana su nepoznata lica iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja i Amerike, koja su se predstavljala kao trgovci, a po svemu sudeci rec je o inzenjerima i monterima helikoptera i tenkova. Nas izvor kaze da su ta lica, cim je pokrenuta istraga oko provere ove informacije, preko noci nestala.
- Uzbuna u medjunarodnim obavestajnim strukturama na Kosovu nije nastala zbog toga sto bi ekstremne albanske grupacije eventualno mogle da upotrebe tu vrstu naoruzanja protiv preostalih malobrojnih Srba na Kosovu. Svi ovde znaju da bi ekstremisti i terioristi nezasticene Srbe mogli da proteraju motkama i paleci njihove kuce, dakle bez ijednog metka. Uzbuna je zbog toga sto medju cuvarima mira na Kosovu postoji strah da bi to mocno oruzje u odredjenom trenutku moglo da bude upotrebljeno protiv njih - tvrdi izvor NT.    

M. A.


Yahoo! Groups Sponsor
ADVERTISEMENT
click here


Yahoo! Groups Links

Одговори путем е-поште