SRPSKI MINISTAR PRAVDE NAJAVIO PREOKRET POSLE PUŠTANJA BILJANE PLAVŠIĆ DA SE BRANI SA SLOBODE


Dvosmerna saradnja sa haškim sudom

Batić: Tražimo suđenja u zemlji i pokretanje optužnica protiv lidera drugih naroda


"Možda sve ovo deluje kao naučna fantastika, ali, ubeđen sam da je počela dvosmerna saradnja sa Haškim tribunalom odlukom o uslovnom puštanju u Beograd Biljane Plavšić", rekao je juče lider Demohrišćanske stranke Srbije i srpski ministar pravde Vladan Batić.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Batić je najavio da će sa glavnim tužiocem Haškog tribunala razgovarati o mogućnosti da se jugoslovenskim državljanima optuženim za ratne zločine sudi u našoj zemlji.

Indikator za moguća suđenja u SRJ za Batića je seminar, koji je završen pre nekoliko dana na Paliću, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, a na kome su naše sudije, tužioci i advokati edukovani o primeni pravilnika i Statuta Haškog suda.

Prema njegovim očekivanjima, Biljana Plavšić trebalo bi u sredu sa stigne u Beograd. Njen smeštaj i policijsko obezbeđenje su rešeni, ostalo je samo da se dogovori pitanje njenog prevoza iz Haga.

Pored ovih detalja, lider DHSS najavio je da će sa Del Ponteovom razgovarati i o otvaranju tajnih optužnica, kao i o pokretanju optužnica protiv političkih lidera drugih naroda.

Batić je istakao da će u saradnji sa federalnim ministrom pravde insistirati na podizanju optužnica protiv političkih lidera drugih naroda, pre svega protiv lidera OVK, jer sada za to postoji veliki broj dokaza.

Ocenjujući da je pokretanje optužnica protiv lidera OVK nešto realno, što brzo može da se ostvari, on je rekao da je normalno da haški tužilac traži izručenje svih optuženih, ali da, sa druge strane, rekonstruisana savezna vlada mora doći do nekog predloga zakona o saradnji sa Hagom, kako ponovo Vlada Srbije ne bi morala da odradi posao savezne vlade.

Komentarišući odnose unutar DOS-a, Batić je ukazao da Dušan Mihajlović ne treba da bude smenjen sa te funkcije, podsetivši da je najveći rezultat koji je napravila ova vlast taj što su dva najveća kriminalca u Srbiji stavljena na optuženičku klupu. "A to su učinila ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Srbije", konstatovao je Batić.

On je upozorio da će na sednici Predsedništva DOS-a zatražiti da se odmah počne sa primenom Pravilnika o radu zbog odredbe o načinu odlučivanja, jer će donete odluke biti obavezujuće i odmah prikazane javnosti. "Oni koji ne poštuju odluke Predsedništva ne mogu biti više članovi DOS-a", precizirao je lider DHSS, napominjući da je DOS koalicija - od predsednika republike, do mesne zajednice u nekoj najudaljenijoj opštini. Trebalo bi ispitati i rad savezne vlade, naročito bivšeg premijera Žižića, i način na koji su trošene ogromne pare, bez pratećih rezultata - dodao je.

Batić je takođe najavio da će za nekoliko dana biti pokrenute krivične prijave protiv nekoliko bivših rukovodilaca Ministarstva pravde, među kojima su i dva bivša ministra - Batićeva prethodnika (a jedan je sada sudija Ustavnog suda), zbog stambenih malverzacija.

"Slično se dešavalo u prethodnom Ministarstvu zdravlja. Treba proveriti kako je iz saveznog budžeta finansirana jedna politička stranka na ovim prostorima", bio je tajanstven ministar pravde.

Najavio je i da će Odbor za pravosuđe srpske Skupštine staviti na dnevni rad razmatranje "svojevremene odluke kojom je Slobodan Vučetić odstranjen iz Ustavnog suda Srbije".

A. Apostolovski


Maršićanin: Uskoro pravno utemeljenje saradnje sa tribunalom

Odgovarajući na naše pitanje novinara, hoće li se požuriti sa izradom saveznog zakona o saradnji sa haškim tribunalom ili će se, nakon posete Karle del Ponte, "i ovi koje sada traži Hag, provesti kao Slobodan Milošević", Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, rekao je da je uveren da će se na saveznom nivou uskoro naći pravno utemeljeno rešenje za saradnju sa tribunalom. "Za to imamo i naznake iz SNP-a Crne Gore, inače koalicionog partnera u saveznoj vladi", veli Maršićanin.

S. R.


MIŠLJENJA STRUČNJAKA ZA MEĐUNARODNO PRAVO

Milutinovića ne štiti imunitet

Šefovi država, sadašnji ili bivši, ne mogu se pozivati na ovo pravo ukoliko su prekršili Povelju UN ili Statut Međunarodnog suda

Stručnjak za međunarodno pravo Milan Šahović izjavio je juče da predsednik Srbije Milan Milutinović ne može biti zaštićen imunitetom od Haškog tribunala.

Sporenja oko imuniteta: Milan Milutinović

U skladu sa međunarodnim pravom šefovi država, bilo aktuelni bilo bivši, ne mogu uživati imunitet ukoliko su prekršili Povelju UN ili Statut Međunarodnog suda, rekao je Šahović na Pres-klubu o jugoslovenskoj spoljnoj politici u Medija centru.

Povodom najave da će glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte prilikom posete Beogradu tražiti izručenje svih optuženih, uključujući i predsednika Srbije Milana Milutinovića, ministar pravde Vladan Batić rekao je da Milutinovića i većinu optuženih štiti imunitet.

Portparol Karle del Ponte Florans Artman rekla je, međutim, da kada je u pitanju Haški sud za njih ne postoji imunitet.

Šahović je ocenio da izjava Artmanove "odgovara današnjem stanju međunarodnog prava".

(Beta)


IZJAVA REPUBLIČKOG PREMIJERA

Đinđić: Ne može međunarodno zakonodavstvo da bude iznad našeg

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je juče novinarima da "odbijamo da predsednika Srbije Milana Milutinovića izručimo Haškom tribunalu, jer on po našim zakonima poseduje imunitet i ne može međunarodno zakonodavstvo da bude iznad našeg".

Đinđić je ponovio da je dužnost Jugoslavije, kao članice UN, da sarađuje sa Haškim tribunalom, ali u slučaju Milutinovića, kako je istakao, to nije moguće.

Napominjući da je saradnja moguća na nekim drugim područjima, među kojima je i istraga ratnih zločina, Đinđić je najavio da će se danas sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte.


Predsednika Srbije od Haga brani Ustav

Milana Milutinovića, predsednika Srbije od isporučivanja Haškom tribunalu štiti Ustav Srbije, podsetio je dr Kosta Čavoški na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Kako naši ministri koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav i zakone mogu da objasne isporučivanje ljudi Haškom tribunalu kada im to Ustav zabranjuje - pita se ovaj pravni stručnjak.

"Karla del Ponte dolazi u Beograd da bi iskamčila još jednu isporuku. Ona sebi ne može da dozvoli da ode praznih šaka. Ima nagoveštaja da bi to mogao da bude neki jadničak iz Republike Srpske koji nema naše državljanstvo, poput Milomira Stakića ili Blagoja Simića", istakao je Čavoški.

Što se tiče saradnje sa tribunalom, ona ne podrazumeva izručenje zato Čavoški smatra da treba doneti zakon o saradnji sa međunarodnim sudom za ratne zločine.

Kada Zoran Đinđić kaže "saradnja" on misli na izručenje, kada o tome priča savezni premijer Dragiša Pešić verovatno pod tim podrazumeva ono što i ja mislim", napomenuo je Čavoški.

M. P.

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште