Title: Message
ASANIN OSUDJEN USLOVNO ZBOG KLEVETE
Glavni i odgovorni urednik podgorickog lista "Dan" Vlado Asanin osudjen je juce uslovno na pet meseci zatvora zbog krivicnog dela klevete. Asanina je tuzio biznismen Stanko Subotic jer je list "Dan" preneo tekstove iz hrvatskog nedeljnika "Nacional", u kome se Subotic pominje kao "glavni mafijaski bos na Balkanu, koji je odgovoran za nekoliko ubistava".

Predsednik Osnovnog suda u Podgorici Milic Medjedovic je rekao da je Asanin proglasen krivim, jer je preneo sporne tekstove iz "Nacionala" bez provere njihove istinitosti. Prema recima Medjedovica, u tim tekstovima prenete su teske optuzbe na racun Subotica, posebno one da je "odgovoran za nekoliko ubistava".

Posle izricanja presude, Asanin je izjavio agenciji Beta da je danasnja presuda suda u Podgorici "direktna presuda slobodnom novinarstvu i nezavisnom sudstvu u Crnoj Gori". Prema njegovim recima, danasnja odluka treba da zabrine sve novinare u Crnoj Gori, jer "naredne dvije godine nijedna novina u Crnoj Gori ne sme nista prenositi".
(Beta)
Vrh strane
TUZBA PROTIV 17 DRZAVA, CLANICA NATO
Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, krajem oktobra ce biti odrzano saslusanje povodom tuzbe koju su porodice nastradalih u bombardovanju RTS-a 1999. godine pokrenule protiv 17 drzava, clanica NATO-a.

"Tuzbu su podnele cetiri porodice poginulih i jedan povredjeni radnik RTS-a", izjavila je koordinator za pravna pitanja Beogradskog centra za ljudska prava Tatjana Papic. Ona je rekla da ce krajem oktobra u Strazburu biti saslusane porodice koje su podnele tuzbu.

Papic je rekla da su tuzene drzave potpisnice Evropske konvencije o zastiti ljudskih prava, dok SRJ nije potpisnica tog dokumenta, jer jos nije usla u clanstvo Saveta Evrope.
(Beta)
Vrh strane
VRHUNAC NEMORALA I DRSKOSTI
Jovo Curuvija, brat ubijenog novinara Slavka Curuvije, zatrazio je od vlasti da ispitaju umesanost i odgovornost lidera radikala i bivseg potpredsednika Vlade Srbije Vojislava Seselja u ubistvo njegovog brata 11. aprila 1999. godine.

Povodom Seseljevih tvrdnji da su to ubistvo pocinili Branko Jeftovic Jorga i Zoran Davidovic Canda, Jovo Curuvija izjavio je da je logicno da Seselj zna ko su izvrsioci, jer je bio u vrhu bivse vlasti koju je optuzio da je bila "inspirator i organizator zlocina".

Jovo Curuvija ocenio je da zahtev Seselja da mu Ministarstvo unutrasnjih poslova isplati 300.000 maraka za informacije o ubistvu Curuvije predstavlja "vrhunac nemorala i drskosti".
(Beta)
www.yumediacenter.com
NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште