Title: Message

04. Sep 2001 17:06 (GMT+01:00)

Georgijevski pozvao poslanike da glasaju za ustavne promene

Skoplje primorano da prihvati sporazum

Premijer rekao da za dogovor iz Ohrida mora da se glasa jer država, kojoj se već preti embargom, ne može da se poigrava s autoritetom NATO-a. Sobranje će zasedati sve dok se u načelu ne prihvati inicijativa Trajkovskog

SKOPLJE (Beta, Tanjug) - U Skoplju je u utorak u podne nastavljeno zasedanje Sobranja raspravom o ustavnim promenama čime bi se, ako Okvirni sporazum bude prihvaćen, i formalno otvorila mogućnost da albanski jezik bude drugi zvaničan jezik u i da se lokalnoj policiji daju veća ovlašćenja, posebno na područjima gde su Albanci većina.

Treći dan rasprave trebalo je, prema najavi predsednika parlamenta Stojana Andova, da traje sve dok poslanici načelno ne usvoje sporazum. Za diskusiju bilo je prijavljeno skoro 30 poslanika, a najavljeno je i da sednica neće biti prekidana do konačnog izjašnjavanja o inicijativi predsednika Trajkovskog.

Blokirani putevi prema SRJ

Makedonci koje su iz njihovih domova prognali albanski teroristi i dalje pod blokadom drže puteve prema SRJ prelazima Tabanovci i Blace, a barikade su postavili i na početak druma koji od Tetova vodi prema Jažincima. Oni traže da makedonska vlast i međunarodna zajednica omoguće prognanicima bezbedan povratak u sela koja su okupirali albanski teroristi, a jedan od uslova da oslobode puteve jeste i da "ONA" oslobodi kidnapovane Makedonce.

Obraćajući se poslanicima, premijer Georgijevski kasno u ponedeljak uveče je rekao da za početak ustavnih promena mora da se glasa jer će u suprotnom Makedoniji biti uvedeni vojni i ekonomski embargo.

Georgijevski je naveo da se u Makedoniji već oseća tiha ekonomska blokada, dodajući da su dalji krediti Svetske banke uslovljeni prihvatanjem Ohridskog sporazuma u parlamentu. "Albanci su zloupotrebili veliko makedonsko srce", podvukao je Georgijevski i zaključio da će zategnuti odnosi između Makedonaca i Albanaca ostati takvi najmanje u narednih 10 godina. On je osudio međunarodne "pritiske" na Makedoniju. "Mi se ne možemo poigravati s autoritetom NATO-a. Treba da podržimo tu inicijativu.

Pritisci na Makedoniju su više nego očiti", rekao je on dodavši da je NATO nagradio "vojnu agresiju" albanskih ekstremista. "Šaljemo veliki poklon svim teroristima ili onima koji žele da budu teroristi svuda u svetu - poruku da se terorizam isplati", rekao je Georgijevski i dodao da treba prihvatiti činjenicu da je Makedonija "kolateralna šteta NATO intervencije u SRJ".

CIA upozorila Buša na važnost prisustva NATO

Američka obaveštajna služba CIA upozorila je administraciju predsednika Buša da političko rešenje za okončanje albanske pobune u Makedoniji može da propadne pošto se NATO snage povuku, piše "New York times". CIA veruje da bez NATO prisustva u Makedoniji, postoji veoma veliki rizik da ovaj sporazum propadne u implementacionoj fazi.

U Skoplje je u utorak popodne doputovao i Jozef Fišer, šef nemačke diplomatije, koji je prvo obišao nemačke vojnike u bazi Jerebino kod Tetova, a potom se sastao i s makedonskim zvaničnicima. Generalni sekretar NATO Džordž Robertson je rekao da NATO nema tajnih planova za dugotrajni boravak u Makedoniji.

S druge strane, britanski "Indipendent" piše da NATO razmatra mogućnost da dane u kojima je politički proces raspravom u Sobranju zakočen ne računa u 30 dana, koliko "Žetva" treba da traje.

NATO trupe u utorak nisu prikupljale oružje od terorista, a operacija neće biti nastavljena dok se u Sobranju ne završi debata o inicijativi predsednika Borisa Trajkovskog da se pristupi promenama ustava. Najveći deo do sada prikupljenog oružja je kineskog, jugoslovenskog i istočnonemačkog porekla, a najnovije je izašlo iz fabrike 1985. Makedonskoj policiji u selu Banjče kod Tetova, u utorak se predao jedan pripadnik "ONA".

"Poskok"- reketaši pod maskom dobrovoljaca?

U Prilepu je formirana dobrovoljna ratna formacija "Poskok", koja za sebe tvrdi da joj je zadatak očuvanje integriteta i suvereniteta države, piše skopski "Dnevnik". Samozvane "patriote" su faksom zatražile finansijsku pomoć od preduzeća u Prilepu, navodeći da su im sredstva potrebna za opremanje dobrovoljaca i da sarađuju s regularnim oružanim snagama. Pripadnici "Poskoka" već se pojavljuju na ulicama Prilepa u maskirnim uniformama sa policijskim oznakama i crvenim beretkama, a naoružani su automatima. Pozivaju i građane sa im se pridruže. Neke privatne firme već daju materijalna sredstva, iako mnogi veruju da je reč o dobro organizovanim gangsterima koji ubiraju "reket". Ministarstvo odbrane oštro je odbacilo sumnju da sarađuje s bilo kojom paraformacijom.

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште