TERORISTIČKI NAPAD U BUJANOVCU

Policijski džip odleteo u vazduh

Dva policajca lakše povređena. - Eksploziv verovatno aktiviran satnim mehanizmom


Bujanovac, 4. septembra

Rano jutros, sat i deset minuta iza ponoći, u dvorištu stovarišta "Filimon", osam metara od zgrade u kojoj se nalazila policija, na samoj raskrsnici starog puta i autoputa na ulazu u Bujanovac, došlo je do strahovite eksplozije na terenskom vozilu MUP-a Republike Srbije marke "micubiši pajero", registarskih oznaka M - 72-22, koje se nakon eksplozije zapalilo i izgorelo.

Od dejstva eksplozije lakše su povređeni policajci Zoran Šević i Predrag Gavrić iz OUP-a Beograd, a oštećene su stambene zgrade u blizini. Pored pucanja stakala, stolarije i krovnih konstrukcija, prekinut je telefonski kabal i oštećen električni vod. Usled detonacije delovi uništenog džipa su razbacani i na oko 60 metara. Na lice mesta su izašle vatrogasne ekipe OUP-a Bujanovac, koje su ugasile požar.

Uviđaj je izvršio Dragan Tomić, istražni sudija Okružnog suda u Vranju, a bili su prisutni i posmatrači Evropske unije. Na pitanje o kakvoj vrsti eksploziva se radi, Tomić je odgovorio da se to ne može utvrditi na mestu događaja, jer nema ostataka eksplozivne naprave koja je bila razarajuća. Pretpostavlja se da se radi o eksplozivnoj napravi koja je bila podmetnuta u zadnjem delu vozila iznad levog točka i da je tu došlo do eksplozije, rekao je Tomić, precizirajući da je uništeno vozilo doterano na ovo mesto oko 22.30 časova sinoć. Pretpostavlja se i da je vozilo došlo ovde sa već postavljenim eksplozivom koji je aktiviran satnim mehanizmom. No, to već nije posao istražnog sudije, već stručnih ekipa MUP-a Srbije koje će ustanoviti o kakvom eksplozivu je reč, zaključio je istražni sudija Tomić.

Jedan od dvojice povređenih policajaca Predrag Gavrić iz OUP-a Zvezdara opisao je kako je doživeo i preživeo eksploziju.

"Bili smo na straži ispred objekta. Vozilo je bilo parkirano. Oko jedan sat iza ponoći iza naših leđa odjeknula je jaka eksplozija koja nas je odbacila pet-šest metara. Ušli smo unutra i počeli da gubimo svest. Sva je sreća da smo prošli bez težih povreda. Kolega je ugruvan, a meni je verovatno samo bubna opna otišla..".

Na pitanje da li su primetili nešto neobično pre eksplozije, da li je bilo kretanja unaokolo, Gavrić je odgovorio: "Nije. Vozila su prolazila. To smo ispratili, odradili kao što je trebalo odraditi. Ništa nije bačeno ili ispaljeno. Ne znam. Naši istražni organi će utvrditi".

Ž. Matić


Teroristi ne žele mir

Povodom dizanja u vazduh policijskog vozila u Bujanovcu, saopštenjem se oglasilo Koordinaciono telo za jug Srbije, u kome se kaže:

"Da albanski teroristi ne prihvataju i ne žele mir na jugu Srbije, najsvežiji je primer dizanje u vazduh terenskog vozila MUP-a Srbije. Ovo je samo jedan u nizu terorističkih akata koji su preduzeti iz baza na Kosovu i Metohiji u prethodnom periodu. Pored zločina u Muhovcu, albanski teroristi su intenzivirali oružane provokacije na policijske punktove duž administrativne linije sa Kosmetom. Sve ukazuje na to da albanski teroristi i njihove vođe ne žele mir niti mirno rešenje krize na jugu Srbije.

O svim terorističkim delima prikupljaju se dokazi protiv izvršilaca koji će biti predati istražiteljima Haškog tribunala kako bi protiv njih bila podignuta optužnica.

Činjenica je da formiranje Albanske nacionalne skupštine ne doprinosi mirnom rešenju krize na jugu Srbije. Gotovo paralelno sa formiranjem ovog ilegalnog političkog organa, pojačano je i dejstvo albanskih terorista, oružanim provokacijama i terorističkim napadima. Umesto da se uključe u implementiranje mirovnog sporazuma, albanski politički lideri su formiranjem Albanske nacionalne skupštine pogoršali opštu bezbednosnu situaciju na jugu Srbije.

Prema saznanjima vladinog Pres-centra, jedan od mogućih scenarija u narednom periodu, bio bi da albanski teroristi postave eksploziv u neku od albanskih kuća, a da za to optuže srpske snage bezbednosti", kaže se u saopštenju Koordinacionog tela, koje apeluje na građane da budu pažljivi i da svaku informaciju koja ukazuje na mogući teroristički akt prijave nadležnim organima MUP-a i VJ.


PREMA PODACIMA VJ

Kfor uhapsio još 20 Albanaca

Ekipe VJ i MUP-a obišle motorizovane brigade u zoni bezbednosti

Vojska Jugoslavije je saopštila juče da su ekipe komande Treće armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, radi koordinacije zadataka kontrole i obezbeđenja kopnene zone bezbednosti, obišle zone odgovornosti motorizovanih brigada iz Bujanovca i Leskovca.

Prema podacima VJ, koji su objavljeni na zvaničnom sajtu na Internetu, u poslednja dva dana Kfor je na granici s Makedonijom, u okolini sela Stančića, uhapsio 20 osoba na koje se sumnja da su pripadnici "Oslobodilačke nacionalne armije" i prebacio ih u američku bazu Bondstil kod Uroševca radi istrage.

Od početka operacije intenzivnog nadgledanja jugoslovensko-makedonske granice, u junu, Kfor je do sada uhapsio više od 850 osoba koje su povezane s albanskim teroristima iz Makedonije, navodi VJ.

(Tanjug)

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште