SRPSKO UPOZORENJE U MAKEDONIJI

"Greškom" ponovo zaboravljeni

Kao brojna nacionalna manjina u Makedoniji, Srbi se ni danas ne pominju u "Okvirnom dogovoru" o promeni Ustava Makedonije, kao da i ne postoje, upozorava Perivoje Ranić, lider Demokratske partije Srba


(Od našeg stalnog dopisnika)

Skoplje, 5. septembra

Srbi u Makedoniji očekuju da će otpočinjanjem skupštinske procedure o ustavnim promenama države u makedonskom parlamentu, na osnovu "Okvirnog dogovora" za izlazak iz krize, napokon biti ispravljena prethodna, pre gotovo deset godina napravljena "greška" da pripadnici srpske nacionalne manjine u ovoj zemlji budu bar pomenuti u novom Ustavu.

U ovom još uvek važećem Ustavu, iako su Srbi posle Makedonaca, Albanaca i Turaka najbrojnija nacionalna manjina, oni se ne pominju niti u preambuli niti, pak, u ostalim odredbama ustavnog akta. Srbi se, takođe, ne pominju ni u "Okvirnom dogovoru", sačinjenom između četvorice lidera iz makedonskog i albanskog političkog bloka, uz posredništvo međunarodnih pregovarača, kao da oni na ovom tlu - ne postoje.

Ovo je izjavio na današnjoj konferenciji za novinare u Skoplju jedan od čelnika Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM) dr Perivoje Ranić, naglasivši da Srbi, koji odvajkada žive na tlu Makedonije, nisu zaslužili ovakav, po mnogo čemu "neobičan bojkot", bez obzira na to što su najlojalniji građani ove zemlje.

Pošto Srbi u makedonskom parlamentu nemaju svog poslanika, Demokratska stranka Srba i Srpska zajednica u Makedoniji uputile su pismeni zahtev koordinatorima parlamentarnih grupa u Sobranju da "pripadnici Srba u ovoj zemlji budu izjednačeni sa ostalim građanima u Republici Makedoniji".

"Mi ne želimo ni veća, niti manja prava nego što imaju drugi građani i nacionalne zajednice u državi", naglasio je dr Ranić, ne krijući svoje lično mišljenje da su "Srbi namerno zaboravljeni i u ,Okvirnom dogovoru’".

Osvrćući se na tzv. "Okvirni dogovor" za promenu makedonskog Ustava, prethodno usvojen od četvorice lidera iz makedonskog i albanskog političkog bloka, partija iza kojih na poslednjim skupštinskim izborima 1998. godine "stoji" nešto manje od 50 odsto glasačkog tela, dr Perivoje Ranić je izjavio da on jeste "neprihvatljiv za Srbe u Makedoniji".

Dr Ranić je primetio da postupak koji se sada u parlamentu vodi na redefinisanju makedonskog Ustava "de fakto" i "de jure" vodi stvaranju jedne nove makedonsko-šiptarske binacionalne države, uz najavljena rešenja u lokalnoj samoupravi koja, sigurno se može reći, neminovno "utiru put" federalizaciji Makedonije.

Neprihvatljivo je nepominjanje u "Okvirnom dogovoru" i prisustva Srpske pravoslavne crkve među svojim vernicima u Makedoniji, što je, bez sumnje, notorna činjenica. Jedino Srbi, koji su na ovom tlu podigli svoje drevne crkve, nemaju pravo da u njima obavljaju, na svom srpskom jeziku, veroispovest. Nasuprot tome, što je takođe notorna činjenica, pripadnicima ostalih konfesija je zvanično dozvoljeno da svoje obrede obavljaju na svom, maternjem jeziku. Da li to znači da je i "Okvirnim dogovorom" jedino pravoslavnim Srbima uskraćena sloboda na svoju veroispovest", postavio je otvoreno pitanje čelnik DPSM dr Perivoje Ranić.

M. Krstić


Nastavljena debata o promeni Ustava

Skoplje, 5. septembra (Tanjug)

U makedonskom parlamentu je danas posle podne nastavljena debata o inicijativi predsednika države Borisa Trajkovskog da se menja Ustav prema predlogu koji su usaglasili lideri vodećih makedonskih i albanskih političkih partija.

Poslaničke grupe Socijaldemokratskog saveza, druge partije po broju mandata u parlamentu, i obe albanske partije podržaće inicijativu Trajkovskog.


NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE U SKOPLJU

Fišer: Makedonija neće biti protektorat

Skoplje, 5. septembra

Ministar spoljnih poslova SR Nemačke, Joška Fišer, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu posetu Makedoniji, posle posete nemačkim vojnicima u sastavu NATO, u bazi Erebino kod Tetova, u susretu sa makedonskim šefom države Borisom Trajkovskim danas u Skoplju, izjavio je da će "boravak trupa alijanse u okviru prikupljanja oružja od albanskih terorista u operaciji "Neophodna žetva" na tlu Makedonije biti okončan na osnovu dobijenog mandata, zapravo u roku od 45 dana".

"Nemačka se zalaže da u ovom periodu makedonska centralna vlada uspostavi vlast na celoj njenoj teritoriji", rekao je Fišer, dodavši da je "neophodno da se u zemlju vrati mir i bezbednost". To, po njemu, znači i vraćanje od strane albanskih ekstremista nasilno proteranih izbeglica iz tetovskog i kumanovskog kriznog regiona.

U razgovoru Trajkovski - Fišer, kako se ovde saopštava, nemački ministar spoljnih poslova je najavio novčanu pomoć Nemačke makedonskoj državi, koja se suočava sa ekonomskom krizom.

Tokom popodneva Joška Fišer susreo se sa predsednikom mekedonskog parlamenta Stojanom Andovim, interesujući se za što brže usvajanje "Okvirnog dogovora" o promeni Ustava RM u skupštini, čija procedura još traje.

Nemački šef diplomatije je, posle susreta sa ministrom inostranih poslova Ilinkom Mitrevom, i premijerom koalicione vlade Ljupčom Georgijevskim javno, putem ovdašnjih medija, uputio apel poslanicima parlamenta da donesu "pozitivnu odluku usvajanjem ’Okvirnog dogovora’ radi uspostavljanja mira u zemlji", naglasivši da "niko u Evropi ne namerava da u vašoj zemlji uvede protektorat".

M. K.

Back

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште