BILJANA PLAVŠIĆ STIGLA IZ HAGA


Do početka suđenja u Beogradu

Prvi put otkako je na javnoj sceni "čelična lejdi" nije uspela da opravda svoj nadimak. - Zahvalna Vladi Srbije


Po mnogo čemu simbolično, pomešanih osećanja gorčine, razočarenja, izneverenih obećanja, izgubljenih iluzija, gneva prema svetu, dočekana je juče na surčinskom aerodromu Biljana Plavšić, nekadašnji lider bosanskih Srba, čelična lejdi, kako su je zvali, i kako je volela da je zovu. Stigla je avionom JAT-a redovnom linijom koji je zbog kvara kasnio četiri časa, i svoj nadimak prvi put otkako je na javnoj sceni nije opravdala. Samo kratko drhtavog glasa uzdržavajući se da ne zaplače rekla je da je sretna što je u Beogradu i da ne bi bila tu da međunarodna zajednica nema poverenje u demokratske promene u Srbiji.


Biljana Plavšić i Vladan Batić juče na aerodromu "Beograd"
Iz pritvorske jedinice Ševeningen izašla je kao jedina žena , a u kišoviti prohladni i tmurni Beograd stigla je sa mučnim prtljagom , optužnicom za genocid, najteži zločin koje tužilaštvo u Hagu ne stavlja za sada na teret čak ni Slobodanu Miloševiću.

U protekloj deceniji, najkrvavijoj na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata, ova teška reč upotrebljavana je nebrojeno puta, a dogodilo se da za genocid odgovaraju upravo najviši predstavnici Srba. Za razliku od muškog dela nekadašnjeg ratnog Predsedništva (Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić koji je u bekstvu) Republike Srpske, Biljana Plavšić je u januaru sama otišla u Hag i pred sudom izjavila da se ne oseća krivom ni po jednoj tački optužnice. Uz uverljive garancije republičke vlade, puštena je da do suđenja provede vreme u Beogradu, gde će živeti uz potrebne mere obezbeđenja.

Na prekjučerašnjem statusnom pretresu u Hagu, upriličenom pred njen sam dolazak u Beograd, nagovešteno je da bi Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku suđenje moglo da počne već u februaru sledeće godine. Moguće je da se datum suđenja ponovo odloži, ukoliko bi u međuvremenu u Hag stigao i treći član ratnog predsedništva Radovan Karadžić, i ukoliko bi sudije odlučile da se ovaj proces objedini.

Biljanu Plavšić dočekali su na aerodromu brojni novinari , prijatelji i rođaci iz Republike Srpske, Milorad Dodik, bivši premijer, članovi obezbeđenja u civilu... Vladan Batić, republički ministar pravde, najzaslužniji što će Plavšićeva za suđenje moći da se priprema u Beogradu, i sam je pred novinarima rekao da je otpočela dvosmerna saradnja sa Hagom i da ovaj događaj uliva nadu da je vreme ultimatuma međunarodne zajednice zauvek ostalo za nama.

Sa svoje strane čelična lejdi, da li zbog ograničenja nametnutih pravilima Haškog tribunala, ili zbog prevelikog uzbuđenja, nije naknadno odgovarala na pitanja novinara.

Z. Šuvaković

Back

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште