Sziasztok!
Több forrásból kaptam én is az alábbi levelet
Tud valaki valamit?

"

AZ ÜZENET:

Forrás:
http://sirius.tbsz.sulinet.hu/pipermail/apropo/2011-February/000155.html

Azt hiszem, fontos, hogy ti is olvassátok...
SzTZs

---------- Forwarded message ----------
From: Danitz<danitz at t-online.hu  
<http://sirius.tbsz.sulinet.hu/mailman/listinfo/apropo>>
Date: 2011/2/18
Subject: Fw: NAT informatika helyzete
To: Szalayné Tahy Zsuzsa<sztzs at infokatedra.hu  
<http://sirius.tbsz.sulinet.hu/mailman/listinfo/apropo>>...


Kedves Kollégák!
Körösné Mikis Márta, az Informatika tanárok egyesületének elnöke
küldte az informatikáról a következő tájékoztatást. Nem tudom Nektek
elküldte e, de úgy érzem fontos ismernünk. Engem nagyon elkeserített.

Üdvözlettel:
Danitz Ildikó
----- Original Message -----
From: Kőrösné Mikis Márta
To:korosne.mikis.marta at ofi.hu  
<http://sirius.tbsz.sulinet.hu/mailman/listinfo/apropo>
Sent: Thursday, February 17, 2011 6:06 PM
Subject: NAT informatika helyzete
kedves Kollegák!
Mellékelem levelemet a készülő NAT és az informatika tantárgy legújabb
információiról.
Üdv:
KMMárti********************************************************
A CSATOLMÁNY:

Kedves kollegák!

Többen, többször kérdeztétek már, hogy -- mint OFI-s -- talán többen tudok a készülő, *új NAT-*ról, az *informatika tantárgy* tervezett változásairól. Röviden összefoglalom a nem túl kedvező tényeket és kormányzati elképzeléseket. Kedden (febr. 15.) egy szakmai beszélgetésen jelent volt Hoffman Rózsa államtitkár asszony, az általa elmondottakra és saját tapasztalataimra alapozom a leírtakat.

A közoktatási törvény módosítása rohamtempóban készül, várhatóan 1-2- hónap múlva a parlament elé kerül. Ezt követően 1-2 hónappal elkészül a NAT, majd hamarosan a kötelezően választandó kerettantervek is. E két utóbbiban az OFI-ra is erőteljesen számítanak. Főigazgatónk, dr. Kaposi József egyben a NAT-bizottság elnöke, a munka nyár végén megkezdődött.

*Informatika tantárgyi bizottság NINCS*, nem is lesz, egyénileg se írja senki az informatikát. (Megj.: a többi tantárgyat sem bizottságok, hanem egyénileg felkért szakértők írják, OFI-s kollegáim már 2-szer véleményezték.)

Hoffmann R. nyilatkozata szerint ugyanis "*/az/* */informatika tanítása fokozatosan kivonul az oktatásból/*". Szerinte csak azok számára kell tanítani a jövőben az informatikát (= a gépek be-és kikapcsolását stb.), akiknek nincs otthon számítógépük!!!! A többi gyerek remekül kezeli a technikát, pl. ő látta, ahogy a kis csángó gyerekek bravúrosan használják az okostelefonjaikat. Azaz */az informatikát alkalmazni/* kell, minden tantárgyban, korszerű pedagógiai módszerekkel. Emiatt küzdöttek azért, hogy */az informatika ne legyen kötelezően választható érettségi tantárgy/*. A technika önmagában ugyanis nem elég: a 70-80-as évek porosodó írásvetítőinek és drága nyelvi laborjainak kihasználatlanságával példálózott, illetve egy svájci kutatással, miszerint semmivel se lett jobb a tanítás az interaktív táblák alkalmazásával. Sajnos a délelőtt folyamán az államtitkárság munkatársának (Varga Zoltán, NEFMI) szájából az is elhangzott, hogy milyen "tragikus" a magyar oktatás helyzete: nincs angol WC, de van interaktív tábla! (Égtem a külföldi EU-meghívottak előtt, akiknek a tolmács mindent lefordított.) Ő is ellenzi a különálló informatika tantárgyat, mert szerinte az "az alapműveltség része", ezért "nem kell tanítani".

Ugyanakkor a NAT-tantárgyak eddigi, készülő változataiban csak tartalmi dolgok vannak, a kompetenciákat kiegészítő/felváltó konkrétumok, mégpedig IKT-módszerek, alkalmazási példák nélkül. Ki-ki a saját tantárgyát írja, az informatikát (még?) nem vonja be.

Ha valóban *megszűnik az informatika tantárgy*, és ezzel *tanári státuszok* is, természetesen egyesületünk minden lehetséges fórumon szót emel. Mindannyian tudjuk, milyen hézagos a gyerekek otthonról hozott IKT-tudása, illetve a más szakos kollegák nem terhelhetők a szaktárgyukat közvetlenül nem érintő IKT-ismeretek közvetítésével. Ők valóban az alkalmazásra helyezik a hangsúlyt, és még nem tömegesen és rendszeresen tevékenykednek minden iskolában-tantárgyban. Elhalna az informatikai tehetséggondozás, a versenyek stb...

Kérem, hogy figyeljetek, füleljetek Ti is az informatika tantárgy sorsát illetően. Az ISZE több hasznos gondolatot megfogalmazott, szakvéleményt adott az elmúlt időszakban az iskolai informatika "jobbítása" érdekében, remélve, hogy az oktatáspolitika részéről meghallgatásra talál.

_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://www.kozhaloportal.hu/gyik/altalanos/

válasz