2016. 09. 15. 10:01 keltezéssel, Szilárd Blum írta:

Az iskolánk több épületben helyezkedik el, köztük két kapcsolattal: átmegy egy optikai kábel a LAN-nak és egy telefonvezeték a telefonnak.
Milyen távolságra vannak az épületek egymástól? A telefonvezeték miatt gondolom nem több 100 méter a távolság. (Bár telefont biztos IP alapon oldanám meg ha már ott az optika, nem rézdróton.)

Felmerült az igény, hogy legyen egységes iskolarádió (elsősorban a hirdetmények szórására)
Tehát az audio minőség nem a legfőbb szempont. Inkább információközlés a lényeg nem a zenebona?

Létezik olyan, hogy IP-hangszóró, de durván drágább, mint a hagyományos hangrendszerek, utóbbi ráadásul részben rendelkezésre áll.
Itt tudni kellene, hogy mekkora teret kell beszólnia? Hány helyiség van, amit le kell fedni? Folyosókra és termekbe vagy csak tantermekbe kellene? Mindenhol ugyan az az anyag szólna vagy szempont az audio jel rootolhatósága stb? És az sem lenne rossz, ha tudnánk, hogy most jelenleg milyen rendszer van kialakítva épületenként. (Legalább egy naggyábólagos topológia.)

Arra gondoltam, hogy pl. raspberry pi (mint alacsony fogyasztású eszköz) is tud audio streamre kapcsolódni ("netrádió"), hátha megoldható úgy, hogy alapból streameljük a semmit, aztán ha műsor vagy hirdetés van, akkor ez változik.
Persze megoldható pl egy Winamp Shoutcast-al a streamelés. Leteszel épületenként egy gépet a erősítő mellé és mehet is. A semmit stream-elni nem gond, a központi helyen pl studio mute-olod a mastert vagy a bemeneti csatornákat, DE: - folyamatosan menni kell a 110V-os végnek, ami hatásfok szempontjából enyhén szólva tré... - mivel folyamatosan megy a végfok a minőségétől függően elképzelhető, hogy nyugalmi állapotban is zajos lesz a rendszer és zavaró pl óra közben. - folyamatos bekapcsolt állapotban ott mered-e hagyni a végfokot (110V-nál érdekes kábelezések, toldások, kontaktok szoktak lenni, ha régóta bővítik / gányolják)

Ezek még csak kósza gondolatok a fejemben, ha valakinek van kiforrottabb elképzelése, netán meg is valósított hasonlót, örömmel vennék tippeket.
Több infó kell :)

--
Best regards,
Zsolt Meszaros
IT-Sysadmin

_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz