On 2017-08-11 08:36, Csaba Tiba wrote:
Szia Powerline adapterrel tudnál netet vinni, ha egy fázison van a
cucc. Így fúrni nem kell.


A powerline adapterek mokas dolgok. Merlegelni kell, hogy tenyleg jo-e. A kedvencem az 500 mbites powerline, aminek szazas ethernet portja van. De meg ha a sebesseg kielegito is lesz, otthoni kornyezetben is szamolni kell minosegromlassal, ha bekapcsol a porszivo vagy a mosogep - hat meg ipari korulmenyek kozott. De legyen mondjuk ez is elhanyagolhato. Akkor viszont erdemes valamilyen sajat L2 vedelemrol gondoskodni, mert a powerline-nak ez nem erossege. A dobozon levo 128 bites AES felirat csak az amatoroknek szol.

Persze ha csak valaki feszbukozni fog rajta egesz nap, _es_ az sem gond, ha mas hozzafer ugyanahhoz a halozathoz, akkor a powerline lehet jo megoldas.

Olvasnivalo elalvas elott:
https://www.bentasker.co.uk/documentation/security/282-infiltrating-a-network-via-powerline-homeplugav%20-adapters

"The weakness stems from the ability to enrol a device into an existing network, rather than requiring physical intervention (such as pressing the encryption button on the unit) to have it request access to a network."

"In effect, the only secret you need to join the network is being broadcast, in the clear, between devices who's very chipset ships with a packet sniffer allowing you to capture it."

Volt egy masik link is keznel de hirtelen nem talalom, amikor egy urge bedugott egyet a falba es fura ip cimeket kapott - mint kiderult, a szomszed haz halozatabol aki szinten powerline-t hasznalt.

Szoval a powerline teljesen elfogadhato, ha nem gond, hogy utana nem tudod kik fernek a halozatodhoz. Mivel a vezetek nelkuli tecnologia eleve ugy van tervezve, hogy a fenti tezist szem elott tartottak, a vezetekes halozat meg nem, ha a drot nem opcio, en inkabb eloszor vezetek nelkuli iranyban nezelodnek.

udv
adam

_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz