Dieter Maurer:

1) To see if this is already resolved in Ubuntu, could you please test 
http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ and advise to the results? If 
still reproducible, please post results following:
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingKernelBoot
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingSystemCrash

2) To clarify, when you were using 12.04, you didn't have any crashing
whatsoever when using nouveau without any kernel parameters?

3) Does the nvidia driver still not work for you in 16.04?

** Description changed:

- Yesterday, I upgraded from Ubuntu 12.04 via 14.04 to 16.04 (LTS version
- in each case). From 14.04 on, I was unable to graphically log in. A few
- seconds after the login (varying between 1 and 10 s), the screen changed
- to a pattern with dense white stripes on the violet/red background, and
- X froze (no reaction to mouse or keyboard). The latest messages in
- "/var/log/syslog" each time showed varying "nouveau E" problems, e.g.
- "unrecognized interupt", "PFIFO", or "PBUS" problems such as e.g.:
- "nouveau E[    PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x01f70001 FAULT at
- 0x00b010" (values and addresses varying).
+ Yesterday, I upgraded from Ubuntu 12.04 via 14.04 to 16.04. From 14.04
+ on, I was unable to graphically log in. A few seconds after the login
+ (varying between 1 and 10 s), the screen changed to a pattern with dense
+ white stripes on the violet/red background, and X froze (no reaction to
+ mouse or keyboard). The latest messages in "/var/log/syslog" each time
+ showed varying "nouveau E" problems, e.g. "unrecognized interupt",
+ "PFIFO", or "PBUS" problems such as e.g.: "nouveau E[
+ PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x01f70001 FAULT at 0x00b010" (values
+ and addresses varying).
  
- An internet search revealed that the problem is well known. It affects
- many NVidia graphic cards with the "nouveau" driver. Usually, the freeze
- happens when e.g. "firefox" is started (which happens in my context
- automatically after a graphical login). Most reports recommend to switch
- from "nouveau" to the proprietary NVidia driver. However, there seem to
- be problems with that driver for recent Ubuntu versions. I my case, the
- NVidia driver could not be started (I did not investigate why). One
- report suggested the boot parameter "nouveau.config=NvMSI=0" which in my
- case made the graphical login successful again.
+ Usually, the freeze happens when e.g. "firefox" is started (which
+ happens in my context automatically after a graphical login). In my
+ case, the NVidia driver could not be started (I did not investigate
+ why). Using boot parameter "nouveau.config=NvMSI=0" made the graphical
+ login successful again.
  
- Today, I wanted to report the bug with "ubuntu-bug". However, during the 
collection of the system information, the error happened again (despite the 
"nouveau.config" boot parameter).
+ Today, I wanted to report the bug with "ubuntu-bug". However, during the
+ collection of the system information, the error happened again (despite
+ the "nouveau.config" boot parameter).
+ 
  Syslog gives:
  ...
  Dec 13 11:12:01 localhost CRON[5230]: (root) CMD (   test -x 
/etc/cron.daily/popularity-contest && /etc/cron.daily/popularity-contest 
--crond)
  Dec 13 11:14:16 localhost kernel: [ 6889.138599] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x07920001 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:14:16 localhost kernel: [ 6889.140532] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x07920001 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:14:59 localhost dbus[795]: [system] Activating service 
name='com.ubuntu.SoftwareProperties' (using servicehelper)
  Dec 13 11:14:59 localhost dbus[795]: [system] Successfully activated service 
'com.ubuntu.SoftwareProperties'
  Dec 13 11:15:01 localhost CRON[5285]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:17:01 localhost CRON[5303]: (root) CMD (   cd / && run-parts 
--report /etc/cron.hourly)
  Dec 13 11:20:01 localhost CRON[5327]: (smmsp) CMD (test -x 
/etc/init.d/sendmail && test -x /usr/share/sendmail/sendmail && test -x 
/usr/lib/sm.bin/sendmail && /usr/share/sendmail/sendmail cron-msp)
  Dec 13 11:22:20 localhost kernel: [ 7372.621357] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x00000000 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:25:01 localhost CRON[5580]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:35:01 localhost CRON[5651]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:38:02 localhost gnome-session[2248]: Gtk-Message: GtkDialog mapped 
without a transient parent. This is discouraged.
  Dec 13 11:39:01 localhost CRON[5723]: (root) CMD (  [ -x 
/usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -x /usr/lib/php5/sessionclean ] && [ -d 
/var/lib/php5 ] && /usr/lib/php5/sessionclean /var/lib/php5 
$(/usr/lib/php5/maxlifetime))
  Dec 13 11:39:01 localhost CRON[5722]: (root) CMD (  [ -x 
/usr/lib/php/sessionclean ] && /usr/lib/php/sessionclean)
  Dec 13 11:39:46 localhost gnome-session[2248]: Gtk-Message: GtkDialog mapped 
without a transient parent. This is discouraged.
  
  At this point, I had to reset the computer.
  
- 
- Detailed system information:
- lsdm: lsb_release -rd
- Description:  Ubuntu 16.04.1 LTS
- Release:      16.04
- 
- xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.12-1build2
- 
- root@lsdm:~# lspci
- 00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Host Bridge (rev a1)
- 00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
- 00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
- 00:01.2 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
- 00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 1.1 Controller (rev a3)
- 00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 2.0 Controller (rev a3)
- 00:04.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
- 00:05.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
- 00:06.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 IDE (rev a2)
- 00:07.0 Bridge: NVIDIA Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
- 00:08.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
- 00:08.1 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
- 00:09.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
- 00:0b.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
- 00:0c.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
- 00:0d.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation C61 [GeForce 7025 / 
nForce 630a] (rev a2)
- 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor 
HyperTransport Configuration
- 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor 
Address Map
- 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor 
DRAM Controller
- 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor 
Miscellaneous Control
- 00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor 
Link Control
- --- 
+ ---
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
  Architecture: i386
  CompizPlugins: 
[core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,move,resize,snap,place,grid,vpswitch,gnomecompat,mousepoll,imgpng,session,regex,animation,unitymtgrabhandles,workarounds,wall,fade,expo,ezoom,scale,unityshell]
  DistUpgraded: 2016-12-12 17:25:47,166 DEBUG Running PostInstallScript: 
'./xorg_fix_proprietary.py'
  DistroCodename: xenial
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  DistroVariant: ubuntu
  DpkgLog:
-  
+ 
  ExtraDebuggingInterest: Yes
  GraphicsCard:
-  NVIDIA Corporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] [10de:03d6] (rev a2) 
(prog-if 00 [VGA controller])
-    Subsystem: ASRock Incorporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] 
[1849:03d6]
+  NVIDIA Corporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] [10de:03d6] (rev a2) 
(prog-if 00 [VGA controller])
+    Subsystem: ASRock Incorporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] 
[1849:03d6]
  InstallationDate: Installed on 2013-01-21 (1838 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu 12.04.1 LTS "Precise Pangolin" - Release i386 
(20120817.3)
  Lsusb:
-  Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
-  Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
+  Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
+  Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
  MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
  Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3
  PackageArchitecture: i386
  ProcEnviron:
-  TERM=linux
-  PATH=(custom, no user)
-  XDG_RUNTIME_DIR=<set>
-  LANG=de_DE.UTF-8
-  SHELL=/bin/bash
+  TERM=linux
+  PATH=(custom, no user)
+  XDG_RUNTIME_DIR=<set>
+  LANG=de_DE.UTF-8
+  SHELL=/bin/bash
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-112-generic 
root=UUID=9c03cebc-9cba-47bc-9974-5c236a34906e ro nouveau.config=NvMSI=0
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-112.135-generic 4.4.98
  Tags:  xenial ubuntu
  Uname: Linux 4.4.0-112-generic i686
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2016-12-12 (416 days ago)
  UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
  _MarkForUpload: True
  dmi.bios.date: 05/27/2010
  dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
  dmi.bios.version: P1.30
  dmi.board.name: N68-S3 UCC
  dmi.board.vendor: ASRock
  dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.type: 3
  dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.modalias: 
dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP1.30:bd05/27/2010:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASRock:rnN68-S3UCC:rvr:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
  dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160823-0ubuntu1
  version.libdrm2: libdrm2 2.4.83-1~16.04.1
  version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
  version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-0ubuntu0.7
  version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
  version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
  version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 
2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1.2
  version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 
1:1.0.12-1build2

** Tags added: bios-outdated-1.60

** Tags added: trusty

** Summary changed:

- xserver-xorg-video-nouveau: X freeze
+ [GeForce 7025 / nForce 630a] System freeze

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Touch seeded packages, which is subscribed to xorg in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1649566

Title:
  [GeForce 7025 / nForce 630a] System freeze

Status in xorg package in Ubuntu:
  Incomplete

Bug description:
  Yesterday, I upgraded from Ubuntu 12.04 via 14.04 to 16.04. From 14.04
  on, I was unable to graphically log in. A few seconds after the login
  (varying between 1 and 10 s), the screen changed to a pattern with
  dense white stripes on the violet/red background, and X froze (no
  reaction to mouse or keyboard). The latest messages in
  "/var/log/syslog" each time showed varying "nouveau E" problems, e.g.
  "unrecognized interupt", "PFIFO", or "PBUS" problems such as e.g.:
  "nouveau E[    PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x01f70001 FAULT at
  0x00b010" (values and addresses varying).

  Usually, the freeze happens when e.g. "firefox" is started (which
  happens in my context automatically after a graphical login). In my
  case, the NVidia driver could not be started (I did not investigate
  why). Using boot parameter "nouveau.config=NvMSI=0" made the graphical
  login successful again.

  Today, I wanted to report the bug with "ubuntu-bug". However, during
  the collection of the system information, the error happened again
  (despite the "nouveau.config" boot parameter).

  Syslog gives:
  ...
  Dec 13 11:12:01 localhost CRON[5230]: (root) CMD (   test -x 
/etc/cron.daily/popularity-contest && /etc/cron.daily/popularity-contest 
--crond)
  Dec 13 11:14:16 localhost kernel: [ 6889.138599] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x07920001 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:14:16 localhost kernel: [ 6889.140532] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x07920001 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:14:59 localhost dbus[795]: [system] Activating service 
name='com.ubuntu.SoftwareProperties' (using servicehelper)
  Dec 13 11:14:59 localhost dbus[795]: [system] Successfully activated service 
'com.ubuntu.SoftwareProperties'
  Dec 13 11:15:01 localhost CRON[5285]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:17:01 localhost CRON[5303]: (root) CMD (   cd / && run-parts 
--report /etc/cron.hourly)
  Dec 13 11:20:01 localhost CRON[5327]: (smmsp) CMD (test -x 
/etc/init.d/sendmail && test -x /usr/share/sendmail/sendmail && test -x 
/usr/lib/sm.bin/sendmail && /usr/share/sendmail/sendmail cron-msp)
  Dec 13 11:22:20 localhost kernel: [ 7372.621357] nouveau E[    
PBUS][0000:00:0d.0] MMIO write of 0x00000000 FAULT at 0x00b020
  Dec 13 11:25:01 localhost CRON[5580]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:35:01 localhost CRON[5651]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > 
/dev/null && debian-sa1 1 1)
  Dec 13 11:38:02 localhost gnome-session[2248]: Gtk-Message: GtkDialog mapped 
without a transient parent. This is discouraged.
  Dec 13 11:39:01 localhost CRON[5723]: (root) CMD (  [ -x 
/usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -x /usr/lib/php5/sessionclean ] && [ -d 
/var/lib/php5 ] && /usr/lib/php5/sessionclean /var/lib/php5 
$(/usr/lib/php5/maxlifetime))
  Dec 13 11:39:01 localhost CRON[5722]: (root) CMD (  [ -x 
/usr/lib/php/sessionclean ] && /usr/lib/php/sessionclean)
  Dec 13 11:39:46 localhost gnome-session[2248]: Gtk-Message: GtkDialog mapped 
without a transient parent. This is discouraged.

  At this point, I had to reset the computer.

  ---
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
  Architecture: i386
  CompizPlugins: 
[core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,move,resize,snap,place,grid,vpswitch,gnomecompat,mousepoll,imgpng,session,regex,animation,unitymtgrabhandles,workarounds,wall,fade,expo,ezoom,scale,unityshell]
  DistUpgraded: 2016-12-12 17:25:47,166 DEBUG Running PostInstallScript: 
'./xorg_fix_proprietary.py'
  DistroCodename: xenial
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  DistroVariant: ubuntu
  DpkgLog:

  ExtraDebuggingInterest: Yes
  GraphicsCard:
   NVIDIA Corporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] [10de:03d6] (rev a2) 
(prog-if 00 [VGA controller])
     Subsystem: ASRock Incorporation C61 [GeForce 7025 / nForce 630a] 
[1849:03d6]
  InstallationDate: Installed on 2013-01-21 (1838 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu 12.04.1 LTS "Precise Pangolin" - Release i386 
(20120817.3)
  Lsusb:
   Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
   Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
  MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
  Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3
  PackageArchitecture: i386
  ProcEnviron:
   TERM=linux
   PATH=(custom, no user)
   XDG_RUNTIME_DIR=<set>
   LANG=de_DE.UTF-8
   SHELL=/bin/bash
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-112-generic 
root=UUID=9c03cebc-9cba-47bc-9974-5c236a34906e ro nouveau.config=NvMSI=0
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-112.135-generic 4.4.98
  Tags:  xenial ubuntu
  Uname: Linux 4.4.0-112-generic i686
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2016-12-12 (416 days ago)
  UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
  _MarkForUpload: True
  dmi.bios.date: 05/27/2010
  dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
  dmi.bios.version: P1.30
  dmi.board.name: N68-S3 UCC
  dmi.board.vendor: ASRock
  dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.type: 3
  dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.modalias: 
dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP1.30:bd05/27/2010:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASRock:rnN68-S3UCC:rvr:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
  dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160823-0ubuntu1
  version.libdrm2: libdrm2 2.4.83-1~16.04.1
  version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
  version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-0ubuntu0.7
  version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
  version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
  version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 
2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1.2
  version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 
1:1.0.12-1build2

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/1649566/+subscriptions

-- 
Mailing list: https://launchpad.net/~touch-packages
Post to     : touch-packages@lists.launchpad.net
Unsubscribe : https://launchpad.net/~touch-packages
More help   : https://help.launchpad.net/ListHelp

Reply via email to