Closed due to no response.

** Changed in: pulseaudio (Ubuntu)
       Status: Incomplete => Invalid

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Touch seeded packages, which is subscribed to pulseaudio in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/409819

Title:
  [regression] Built-in mic not working after pulse updates on Karmic.
  Intel 82801H (ICH8 Family) sound card.

Status in pulseaudio package in Ubuntu:
  Invalid

Bug description:
  After doing an update on a bunch of pulseaudio packages my microphone
  stopped working.

  I played with Sound preferences, made sure "mute" was unchecked and I
  also tried in alsamixer to increase the mic boost and I tried out both
  "Internal" and "Mic" options.

  These are all the packages that were updated before it stopped working
  (from Synaptic history):

  indicator-applet (0.1.6-0ubuntu1) to 0.2.0~bzr319-0ubuntu4
  libpulse-browse0 (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  libpulse-mainloop-glib0 (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  libpulse0 (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-esound-compat (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-module-bluetooth (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-module-gconf (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-module-x11 (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-module-zeroconf (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  pulseaudio-utils (1:0.9.15-4ubuntu3) to 1:0.9.16~test4-0ubuntu1
  vlc (1.0.0-1ubuntu1) to 1.0.1-1ubuntu1
  vlc-nox (1.0.0-1ubuntu1) to 1.0.1-1ubuntu1
  Installed the following packages:
  libdvbpsi5 (0.1.6-1)
  libindicate-gtk0 (0.2.0~bzr319-0ubuntu4)
  libindicate2 (0.2.0~bzr319-0ubuntu4)
  pulseaudio-module-udev (1:0.9.16~test4-0ubuntu1)

  My hardware is this:
  $ cat /proc/asound/card*/codec\#*|grep -i codec
  Codec: Analog Devices AD1984A

  
  $ arecord -l
  **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
  card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
    Subdevices: 2/2
    Subdevice #0: subdevice #0
    Subdevice #1: subdevice #1

  $ lspci | grep -i audio
  00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio 
Controller (rev 03)

  Here is a screenshot of the pavucontrol and sound preferences and sound 
recorder:
  http://img139.imageshack.us/img139/7273/soundissues.png

  Here is a screenshot of alsamixer:
  http://img17.imageshack.us/img17/6275/screenshot6d.png

  You can see that the mic volume level seems to indicate sound coming
  in, but when I play the sound is just noise. It's almost as if it was
  trying to use the mic plug on the side of the laptop but not the
  builtin one.

    Sound output works fine.

  As per this post: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=7739984&postcount=17 
 I created:
  ~/.asoundrc 
  pcm.pulse {
      type pulse
  }
  ctl.pulse {
      type pulse
  }
  pcm.!default {
      type pulse
  }
  ctl.!default {
      type pulse
  }

  ...after that, my Alsa mixer changed and it only shows this:
  http://img18.imageshack.us/img18/6919/alsai.png
  So I ended up reverting it and remove those changes from ~/.asoundrc 

  I'm running an up to date version of Karmic on a Thinkpad X300.
  --- 
  AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
  AplayDevices:
   **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
   card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
     Subdevices: 1/1
     Subdevice #0: subdevice #0
  Architecture: i386
  ArecordDevices:
   **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
   card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
     Subdevices: 2/2
     Subdevice #0: subdevice #0
     Subdevice #1: subdevice #1
  AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/dsp', 
'/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/hwC0D0', '/dev/snd/pcmC0D0c', 
'/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/timer', 
'/dev/snd/controlC29', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit 
code 1:
  Card0.Amixer.info:
   Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfa220000 irq 17'
     Mixer name : 'Analog Devices AD1984A'
     Components : 'HDA:11d4194a,17aa20fb,00100200'
     Controls      : 13
     Simple ctrls  : 9
  Card29.Amixer.info:
   Card hw:29 'ThinkPadEC'/'ThinkPad Console Audio Control at EC reg 0x30, fw 
7THT16WW-1.01'
     Mixer name : 'ThinkPad EC 7THT16WW-1.01'
     Components : ''
     Controls      : 1
     Simple ctrls  : 1
  Card29.Amixer.values:
   Simple mixer control 'Console',0
     Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
     Playback channels: Mono
     Mono: Playback [on]
  DistroRelease: Ubuntu 10.04
  LiveMediaBuild: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Release Candidate i386 
(20100419.1)
  Package: pulseaudio 1:0.9.22~0.9.21+stable-queue-32-g8478-0ubuntu14
  PackageArchitecture: i386
  ProcEnviron:
   LANG=en_US.UTF-8
   SHELL=/bin/bash
  ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-21.32-generic 2.6.32.11+drm33.2
  Tags: lucid
  Uname: Linux 2.6.32-21-generic i686
  UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
  dmi.bios.date: 05/11/2009
  dmi.bios.vendor: LENOVO
  dmi.bios.version: 7TET36WW (1.10 )
  dmi.board.name: 64771ZU
  dmi.board.vendor: LENOVO
  dmi.board.version: Not Available
  dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
  dmi.chassis.type: 10
  dmi.chassis.vendor: LENOVO
  dmi.chassis.version: Not Available
  dmi.modalias: 
dmi:bvnLENOVO:bvr7TET36WW(1.10):bd05/11/2009:svnLENOVO:pn64771ZU:pvrThinkPadX300:rvnLENOVO:rn64771ZU:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
  dmi.product.name: 64771ZU
  dmi.product.version: ThinkPad X300
  dmi.sys.vendor: LENOVO

  --- 
  AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
  AplayDevices:
   **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
   card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
     Subdevices: 1/1
     Subdevice #0: subdevice #0
  Architecture: amd64
  ArecordDevices:
   **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
   card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
     Subdevices: 1/2
     Subdevice #0: subdevice #0
     Subdevice #1: subdevice #1
  AudioDevicesInUse:
   Cannot stat file /proc/3071/fd/40: Stale NFS file handle
                        USER        PID ACCESS COMMAND
   /dev/snd/controlC0:  ubuntu     3074 F.... pulseaudio
   /dev/snd/pcmC0D0c:   ubuntu     3074 F...m pulseaudio
  Card0.Amixer.info:
   Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfa220000 irq 47'
     Mixer name : 'Analog Devices AD1984A'
     Components : 'HDA:11d4194a,17aa20fb,00100200'
     Controls      : 13
     Simple ctrls  : 9
  Card29.Amixer.info:
   Card hw:29 'ThinkPadEC'/'ThinkPad Console Audio Control at EC reg 0x30, fw 
7THT16WW-1.01'
     Mixer name : 'ThinkPad EC 7THT16WW-1.01'
     Components : ''
     Controls      : 1
     Simple ctrls  : 1
  Card29.Amixer.values:
   Simple mixer control 'Console',0
     Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
     Playback channels: Mono
     Mono: Playback [off]
  DistroRelease: Ubuntu 10.10
  LiveMediaBuild: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release amd64 (20101007)
  Package: pulseaudio 1:0.9.22~0.9.21+stable-queue-32-g8478-0ubuntu21.1
  PackageArchitecture: amd64
  ProcEnviron:
   LANG=en_US.UTF-8
   SHELL=/bin/bash
  ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.33-generic 2.6.35.4
  Tags: maverick
  Uname: Linux 2.6.35-22-generic x86_64
  UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
  dmi.bios.date: 05/11/2009
  dmi.bios.vendor: LENOVO
  dmi.bios.version: 7TET36WW (1.10 )
  dmi.board.name: 64771ZU
  dmi.board.vendor: LENOVO
  dmi.board.version: Not Available
  dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
  dmi.chassis.type: 10
  dmi.chassis.vendor: LENOVO
  dmi.chassis.version: Not Available
  dmi.modalias: 
dmi:bvnLENOVO:bvr7TET36WW(1.10):bd05/11/2009:svnLENOVO:pn64771ZU:pvrThinkPadX300:rvnLENOVO:rn64771ZU:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
  dmi.product.name: 64771ZU
  dmi.product.version: ThinkPad X300
  dmi.sys.vendor: LENOVO

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pulseaudio/+bug/409819/+subscriptions

-- 
Mailing list: https://launchpad.net/~touch-packages
Post to     : touch-packages@lists.launchpad.net
Unsubscribe : https://launchpad.net/~touch-packages
More help   : https://help.launchpad.net/ListHelp

Reply via email to