** Description changed:

  1) Release: Ubuntu Gnome 14.04.4 and Xubuntu 14.04.4
  2) Version of package: util-linux 2.20.1-5.1ubuntu20.7
  3) I would expect that: when a user makes a new login, the number of "users" 
shown in uptime and w is incremented, and when the user makes a logout that 
number is decremented.
  4) Instead, this does not happen when the login is made through a local tty.
  
  If a user logs in through a ttyx (by pressing from the GUI Ctrl+Alt+Fx), and 
then logs out, the number of users shown in the outputs of w and uptime still 
considers him.
  This number of users (shown in w and uptime) is in fact always incremented 
when a new ttyx with a successful login is used; but it is never decremented 
when that user logs out (unless there is a reboot, obviously).
  
  After a login from just the GUI, the system is:
  
  $ uptime
  17:16:09 up  7:05,  1 users,  load average: 0,43, 0,50, 0,38
  
  $ who
  user   :0           2016-08-02 10:21 (:0)
  
  Then I press Ctrl+Alt+F1 and I log in into /dev/tty1. While I'm logged
  in, it is correctly shown that
  
  $ uptime
  17:21:09 up  7:05,  2 users,  load average: 0,40, 0,20, 0,31
  
  $ who
- lgking   :0           2016-08-02 10:21 (:0)
- lgking   tty1         2016-08-02 10:25
+ user   :0           2016-08-02 10:21 (:0)
+ user   tty1         2016-08-02 10:25
  
  Then I log out from tty1. The situation is the following:
  
  $ uptime
  17:26:09 up  7:05,  2 users,  load average: 0,35, 0,21, 0,32
  
  $ who
  user   :0           2016-08-02 10:21 (:0)
  
  So the output of who is correct, but uptime still indicates 2 users logged in 
the system. The same happens with w, which indicates 2 users connected, but 
then lists just one of them (the only one actually connected!).
  The numbers and the times are just an example.
  Maybe the getty is not working properly with utmp?
  This systematically happened in two different machines, with Ubuntu Gnome 
14.04.4 and Xubuntu 14.04.4.
  I didn't check the box, but this may be a security vulnerability, because it 
shows in a wrong way the number of connected users.
  
  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 14.04
  Package: util-linux 2.20.1-5.1ubuntu20.7
  ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-92.139-generic 3.13.11-ckt39
  Uname: Linux 3.13.0-92-generic x86_64
  ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.21
  Architecture: amd64
  CurrentDesktop: GNOME
  Date: Tue Aug  2 17:24:49 2016
  InstallationDate: Installed on 2014-05-31 (794 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 
(20140416.2)
  ProcEnviron:
   TERM=xterm
   PATH=(custom, no user)
   XDG_RUNTIME_DIR=<set>
   LANG=it_IT.UTF-8
   SHELL=/bin/bash
  SourcePackage: util-linux
  UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Bugs, which is subscribed to Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1609003

Title:
  tty users logouts not correctly recorded

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/util-linux/+bug/1609003/+subscriptions

-- 
ubuntu-bugs mailing list
ubuntu-bugs@lists.ubuntu.com
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-bugs

Reply via email to