Closed due to no response.

** Changed in: pulseaudio (Ubuntu)
       Status: Incomplete => Invalid

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Studio Bugs, which is subscribed to kde-runtime in Ubuntu.
Matching subscriptions: Ubuntu Studio Bugs
https://bugs.launchpad.net/bugs/875660

Title:
  PA and knotify startup race leads to wrong device selection

Status in Phonon:
  Unknown
Status in kde-runtime package in Ubuntu:
  Incomplete
Status in pulseaudio package in Ubuntu:
  Invalid

Bug description:
  This appears to be a regression in Oneiric.
  I'm running Kubuntu with pulseaudio.
  I have on my motherboard intel hda analog audio and my graphics card (an ATI) 
had an HDMI out; by default I like the audio to come out of the analog output 
that is the only one connected.

  Sometimes logging into KDE I find that it's decided to switch to the
  HDMI as the default; today I caught it and did an lsof /dev/snd/* and
  found:

  knotify4  2276   dg  mem    CHR  116,3          6691 /dev/snd/pcmC0D0p
  knotify4  2276   dg   20r   CHR 116,33      0t0 9995 /dev/snd/timer
  knotify4  2276   dg   21u   CHR  116,3      0t0 6691 /dev/snd/pcmC0D0p
  pulseaudi 2893   dg   24u   CHR  116,9      0t0 6698 /dev/snd/controlC1       
                                                                                
                                                                                
                          
  pulseaudi 2893   dg   31u   CHR  116,6      0t0 6694 /dev/snd/controlC0       
                                                                                
                                                                                
                          
  pulseaudi 2893   dg   38u   CHR  116,6      0t0 6694 /dev/snd/controlC0       
                                                                                
                                                                                
                          

  So knotify4 has hogged the analog output, and hence pa can't get in.

  So I kill knotify4, and do a pactl exit to restart pa - but pa then
  still lists the HDMI as the default output in paman, and I can't see a
  way to get it back to default without restarting everything.

  I'm also going to subscribe this bug to kde-runtime; I'm not sure who
  is supposed to manage the race between pa startup and anything else,
  and I'm not sure if it's a kubuntu special or KDE in general.

  Dave

  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 11.10
  Package: pulseaudio 1:1.0-0ubuntu3
  ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-12.20-generic 3.0.4
  Uname: Linux 3.0.0-12-generic x86_64
  AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
  ApportVersion: 1.23-0ubuntu3
  Architecture: amd64
  ArecordDevices:
   **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
   card 0: Intel [HDA Intel], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
     Subdevices: 2/2
     Subdevice #0: subdevice #0
     Subdevice #1: subdevice #1
  AudioDevicesInUse:
   USER        PID ACCESS COMMAND
   /dev/snd/controlC1:  dg         4889 F.... pulseaudio
   /dev/snd/controlC0:  dg         4889 F.... pulseaudio
  Card0.Amixer.info:
   Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfbcf8000 irq 47'
     Mixer name : 'VIA VT1708S'
     Components : 'HDA:11060397,18490397,00100000'
     Controls      : 37
     Simple ctrls  : 21
  Card1.Amixer.info:
   Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xfbffc000 irq 48'
     Mixer name : 'ATI R6xx HDMI'
     Components : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100100'
     Controls      : 4
     Simple ctrls  : 1
  Card1.Amixer.values:
   Simple mixer control 'IEC958',0
     Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
     Playback channels: Mono
     Mono: Playback [on]
  CheckboxSubmission: f2d10bd9f943a85b486a282e7840a570
  CheckboxSystem: 0531969bcfd4f03af7405c98dc94a948
  Date: Sun Oct 16 12:31:37 2011
  InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
  ProcEnviron:
   LANGUAGE=
   PATH=(custom, user)
   LANG=en_GB.UTF-8
   SHELL=/bin/bash
  SourcePackage: pulseaudio
  UpgradeStatus: Upgraded to oneiric on 2011-09-24 (21 days ago)
  dmi.bios.date: 09/10/2009
  dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
  dmi.bios.version: P1.50
  dmi.board.name: P55M Pro
  dmi.board.vendor: ASRock
  dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.type: 3
  dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.modalias: 
dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP1.50:bd09/10/2009:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASRock:rnP55MPro:rvr:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
  dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/phonon/+bug/875660/+subscriptions

-- 
Mailing list: https://launchpad.net/~ubuntustudio-bugs
Post to     : ubuntustudio-bugs@lists.launchpad.net
Unsubscribe : https://launchpad.net/~ubuntustudio-bugs
More help   : https://help.launchpad.net/ListHelp

Reply via email to