I tested dnsmasq from the host by

   dig hostname @local-ip

Worked fine.

The engine VM never comes up to the point where I can access it via the 
console...


----- Derek Atkins <de...@ihtfp.com> wrote:
> Hi,
> 
> Ensure dnsmasq is working and can be accessed by the engine VM?
> Log in to the engine VM and test from there?
> Maybe set up *real* DNS?
> 
> -derek
> 
> On Wed, December 7, 2016 3:41 pm, Mark Steckel wrote:
> > Hi Derek,
> >
> > ----- Derek Atkins <de...@ihtfp.com> wrote:
> >> Hi Mark,
> >>
> >> The error is correct, hosted-engine-1.pcstrac.com is not a valid
> >> hostname:
> >>
> >> $ host hosted-engine-1.pcstrac.com
> >> $
> >>
> >> I'm lost, tho -- was this an error that occurred on the host during
> >> hosted-engine --deploy, or was it an error that occurred in the hosted
> >> enging VM when running engine-setup?
> >
> > I believe when it occurred when the running the engine-setup.
> >
> >
> >> If the former, you need to ensure that you have a real DNS name for your
> >> ovirt engine.  It's unclear (to me) that using /etc/hosts is sufficient.
> >> However looking at the logs, it looks like it can locally resolve (to
> >> xx.yy.18.122).
> >
> > Yep. I tested things to make sure it could resolve before I started the
> > 'hosted-engine --deploy'.
> >
> >> You might need to answer "Yes" to the /etc/hosts question..
> >
> > I did answer "Yes".
> >
> >
> >> The log seems to get far enough along that it presents you the engine vm
> >> console URL?  It looks like the issue is that the engine vm cannot
> >> resolve
> >> its own name.
> >
> > That is my take as well.
> >
> > Scratching my head as I config'ed dnsmasq to provide local dns and to read
> > from /etc/hosts for hosted-engine-1.pcstrac.com.
> >
> > The only thing I think I flubbed was neglecting to add the host's IP to
> > the host's /etc/resolv.conf.
> >
> > Scrubbing and staring again.
> >
> > Mark
> >
> >
> >>
> >> -derek
> >>
> >> On Wed, December 7, 2016 3:13 pm, Mark Steckel wrote:
> >> > Folks,
> >> >
> >> > Thanks to Didi in another thread I'm making progress. (Lesson learned,
> >> > choose 'disk' and not 'cdrom' when using the he-appliance.)
> >> >
> >> > So I reset to a fresh CentOS 7, installed various software packages
> >> > including ovirt.
> >> >
> >> > I configed eth0 with a /32 public IP. I also added an alias for a
> >> > x.x.x.1/29 on eth0:1.
> >> >
> >> > Finally I config'ed dnsmasq to provide both dhcp and dns (ensuring
> >> that it
> >> > will read from /etc/hosts before forwarding dns requests) and added
> >> the
> >> > IPs and hostsnames to /etc/hosts from the /29 IPs which are to be used
> >> by
> >> > the VMs.
> >> >
> >> > Things proceeded nicely till resolving the he vm fqdn. (I tested to
> >> make
> >> > sure that the he vm fqdm would resolve **Before** I ran 'hosted-engine
> >> > --deploy'.)
> >> >
> >> >           |-           --== NETWORK CONFIGURATION ==--
> >> >           |-
> >> >           |- [ ERROR ] Host name is not valid:
> >> hosted-engine-1.pcstrac.com
> >> > did not resolve into an IP address
> >> >           |- [ ERROR ] Failed to execute stage 'Environment
> >> > customization': Host name is not valid:
> >> > hosted-engine-1.pcstrac.com did not resolve into an IP address
> >> >           |- [ INFO  ] Stage: Clean up
> >> >           |-           Log file is located at
> >> > /var/log/ovirt-engine/setup/ovirt-engine-setup-20161207193757-6i03xg.log
> >> >           |- [ INFO  ] Generating answer file
> >> > '/var/lib/ovirt-engine/setup/answers/20161207193758-setup.conf'
> >> >           |- [ INFO  ] Stage: Pre-termination
> >> >           |- [ INFO  ] Stage: Termination
> >> >           |- [ ERROR ] Execution of setup failed
> >> >           |- HE_APPLIANCE_ENGINE_SETUP_FAIL
> >> >     [ ERROR ] Engine setup failed on the appliance
> >> >     [ ERROR ] Failed to execute stage 'Closing up': Engine setup
> >> failed on
> >> > the appliance Please check its log on the appliance.
> >> >
> >> >
> >> > The one thing I forgot is to update /etc/resolv.conf to include the
> >> host
> >> > though I don't know if this matters...
> >> >
> >> > Logs attached.
> >> >
> >> > I suspect I've very close to having this working but am admittedly
> >> > stumped.
> >> >
> >> > Pointers appreciated.
> >> >
> >> > Thanks
> >> > Mark
> >> >
> >> >
> >> > _______________________________________________
> >> > Users mailing list
> >> > Users@ovirt.org
> >> > http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
> >> >
> >>
> >>
> >> --
> >>        Derek Atkins                 617-623-3745
> >>        de...@ihtfp.com             www.ihtfp.com
> >>        Computer and Internet Security Consultant
> >>
> >
> >
> 
> 
> -- 
>        Derek Atkins                 617-623-3745
>        de...@ihtfp.com             www.ihtfp.com
>        Computer and Internet Security Consultant
> 

_______________________________________________
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users

Reply via email to