Wikipedias mediearkiv, Wikimedia Commons, er begyndt at tillade upload af filer i STL-formattet. Med dette format kan man beskrive tre-dimensionelle modeller.[1] Wikimedia Commons repræsenterer modellerne på forskellig måde. Udover download, kan man se modeller som billedfiler (PNG) og med den indbyggede STL-viewer kan man rotere og zoome modellerne.

Hvad kan man så bruge det til?

I 2016 udgav Statens Museum for Kunst (SMK) højopløslige digitalisering af en håndfuld skulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling, f.eks. Venus fra Milo.[2] Hidtil har vi haft begrænset mulighed for at udnytte sådanne interessante modeller i Wikipedia-sammenhænge, men med muligheden for at Wikimedia Commons nu kan modtage og gemme dem til brug i de forskellige Wikimedia-sammenhænge, herunder Wikipedia, kan vi få glæde af SMK's arbejde.

Alle 7 modeller som SMK udgav i 2016 fra deres side er nu uploadet til Wikimedia Common og har fået deres egen kategori: STL files from Den Kongelige Afstøbningssamling. De har en pæn størrelse: fra 96 megabytes til 241 megabytes, så download til brugerens browser tager et lille stykke tid.

Også udgivet på Wikipediajournalen:
https://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/marts_2018/3D-modeller_p%C3%A5_Wikimedia_Commons


Flere af STL-modellerne er nu inkluderet i Wikipedia'erne.

https://da.wikipedia.org/wiki/Den_Kongelige_Afst%C3%B8bningssamling

https://da.wikipedia.org/wiki/Kranium

https://da.wikipedia.org/wiki/Nakkeben

https://ca.wikipedia.org/wiki/Venus_de_Milo


mvh
Finn Årup Nielsen
Wikimedia Danmark

_______________________________________________
WikiDA-l mailing list
WikiDA-l@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikida-l

Besvar via email