Globalni foto-konkurs

1-30. septembar 2013.

/
/

*“Wiki Loves Monuments 2013”*


Prikupljanje fotografija kulturnih dobara u 50 zemalja širom sveta
/(Beograd, 31. avgust 2013. godine)/

Srbija će ove godine po drugi put za redom učestvovati od 1. do 30. septembra u velikom svetskom foto-konkursu “/Wiki Loves Monuments/”, organizovanom od strane lokalnih ogranaka Vikimedije. Žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti fotografije odabraće 15 najboljih autorskih fotografija nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod /Creative Commons/ slobodnom licencom.

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji trenutno ima preko 2400 zavedenih. Najuspešniji će osvojiti vredne nagrade, i ući u uži izbor za najbolje fotografije na globalnom konkursu /Wiki Loves Monuments/, na kome ih čeka glavna nagrada od 2000 evra. Selekciju i odabir najboljih fotografija vršiće osmočlani žiri, među kojima će se naći i naši istaknuti fotografi Geza Lenert, Branko Milešević, Božidar Vitas i dr.

Inicijator i jedan od osnivača /Wiki Loves Monuments/ takmičenja, Lodevajk Gelauf, izjavio je: “Postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, ali ipak za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. /Wiki Loves Monuments /pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike.”

O samom uspehu i značaju /Wiki Loves Monuments/ projekta najvernije govori podatak da je 2012. godine pomenuti projekat, drugi put za redom, upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći foto-konkurs na svetu. Tom prilikom je preko 15.000 učesnika iz 36 zemalja prikupilo 353.768 fotografija. Ove godine, broj zemalja učesnica je povećan, a broj očekivanih fotografija je daleko veći.

U Srbiji je na prošlogodišnji /Wiki Loves Monuments/ konkurs pristiglo 3.753 fotografije, od strane 153 autora, što sa pomenutim rezultatima predstavlja najveće takmičenje ovog tipa u našoj zemlji. U konkurenciji 36 zemalja, Srbija je bila na 22. mestu po broju poslatih fotografija. Ovaj rezultat vredan je spomena računajući broj stanovnika u Srbiji i u ostalim zemljama učesnicama.


--
Branko Žujković
Vikimedija Srbije
VLM kordinator
+38163428986
rs.wikimedia.org
www.wlm.rs
<http://www.wlm.rs>
_______________________________________________
Elektronska lista Vikimedije RS
Za odjavu sa liste posaljite email na adresu i...@vikimedija.org sa porukom 
"odjavi me" ili koristite standardan metod putem donjeg linka.
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediars-info

Reply via email to