Dieter Maurer wrote:

Marco Bizzarri wrote at 2005-5-5 18:07 +0200:

While debugging an application of us I suspected we had a memory leak,
so I started with the usual divide et impera approach, trying to figure
where exactly was the problem.

I tried to reproduce your problem and I used 1.000 requests per round.

Memory does not grow at all when your templates are
put into the ZODB (as "ZopePageTemplates").

After tens of thousands requests, I could observe a small
increase in the memory footprint when I used your
full example. If there is a problem, then it is probably
with "PageTemplateFile". However, the memory increase was
small enough that it could have completely normal causes...

I did two different tests: if you try to access to the standard_template_html, you won't see the memory footprint rise.

However, if you access start_html, which uses the standard_template_html as a macro, you can see an increase.

In both cases I'm speaking about PageTemplateFile (which we are using inside our project).

If you use ab with let's say 10.000 requests, you can see a constant increase in memory. You're mentioning that these could be normal causes, but what are these causes? I mean, I started this investigation in order to discover any leak in our project, but it is difficult to do if I'm unable to remove all other possible causes.

Thus, I cannot reproduce your problem.
I tried with Zope 2.7.2 (+ patches)

I've tried this both on 2.7.3 and 2.7.6, and in both cases I'm experiencing the problem. Do you have any suggestion on what I could possibly investigate?

Thanks for your answer.


Zope maillist -
** No cross posts or HTML encoding! **
(Related lists - )

Reply via email to