We have for several years run a site without any problems until now. It has 
over 70.000 registered users, but only about 1.000 logins each day. It is low 
load on this site.
  After upgrading the OS (kernel and packages) this spring (around April 2007) 
we are experiencing problems with our Zope-servers "hanging". It accepts 
connections, but does not give any response. Nothing is shown in the event.log 
or access.log (since request never finish).
  In the trace.log (after turning this on) we can see entries for the last 
requests that completes and three requests that begins, but never finish (see 
below). Following requests are not logged in the trace.log file.
  We experience the same behavior on our production and development system. The 
production system "hangs" about once every 10-20 days. The development system 
hangs more often. We are not sure if the "hangs" are related to high load on 
the systems. I have tried to provoke a "hang" situation by running multiple 
wgets in tight loops in parallel, but have not managed to produce a hang.
Development system:
hw: HP Proliant DL140
  From Control_Panel:
Zope Version  (Zope 2.7.9-final, python 2.3.5, linux2)  
Python Version  2.3.5 (#2, Oct 16 2006, 19:19:48) [GCC 3.3.5 (Debian 
  cat /proc/version
Linux version 2.6.8-3-686 ([EMAIL PROTECTED]) (gcc version 3.3.5 (Debian 
1:3.3.5-13)) #1 Tue Dec 5 21:26:38 UTC 2006
hw: HP Proliant DL360 G4p
  From Control_Panel:
Zope Version  (Zope 2.7.8-final, python 2.3.5, linux2)  
Python Version  2.3.5 (#2, Oct 16 2006, 19:19:48) [GCC 3.3.5 (Debian 
  cat /proc/version
Linux version 2.6.8-3-686-smp ([EMAIL PROTECTED]) (gcc version 3.3.5 (Debian 
1:3.3.5-13)) #1 SMP Tue Dec 5 23:17:50 UTC 2006
We are not using LDAP or any Oracle stuff, but are using Object Craft's Sybase 
interface (python-sybase) (0.37) and mysql-python.
  We are not using ZEO, just a single instance of Zope.
trace.log (paths truncated):
<snip_ all ok requests>
B 1178565228 2007-05-15T09:08:31 GET 
I 1178565228 2007-05-15T09:08:31 0
A 1178565228 2007-05-15T09:08:32 200 577
E 1178565228 2007-05-15T09:08:32
B 1165378476 2007-05-15T09:08:32 POST 
I 1165378476 2007-05-15T09:08:32 0
B 1181319436 2007-05-15T09:08:32 GET 
I 1181319436 2007-05-15T09:08:32 0
B 1180192396 2007-05-15T09:08:32 POST 
I 1180192396 2007-05-15T09:08:32 0
B 1180114988 2007-05-15T09:08:32 GET 
I 1180114988 2007-05-15T09:08:32 0
A 1181319436 2007-05-15T09:08:32 200 49250
E 1181319436 2007-05-15T09:08:32
<snip: then nothing before restart of Zope>
In Z2.log I see background_my_page.gif and forms.xml as the last two before 
restart of Zope.
  Nothing special in the event.log

  Jostein Leira

8:00? 8:25? 8:40?  Find a flick in no time
 with theYahoo! Search movie showtime shortcut.
Zope maillist  -  Zope@zope.org
**   No cross posts or HTML encoding!  **
(Related lists - 
 http://mail.zope.org/mailman/listinfo/zope-dev )

Reply via email to