Benvolguts companys/es,

Com molt bé sabeu el dimarts, dia 20 de juliol, va tenir lloc a les 16:00 la reunió amb el Sr. Ramon Martínez, (Secretari General del Departament d’Educació) a la cinquena planta de l’edifici del Departament a Via Augusta.

En la reunió assistiren el Sr. Ramon Martínez (Secretari Grl, la Sra. Esther Castellà (Dirª.Grl.Serv.) per part del Departament i, Narcís Castañer (president), Joan de Gràcia, (vicepresident), Víctor Febrer (secretari), Auxi Garzo (tresorera), Josep Pujades (vocalia de socis/es) i Víctor Serra (vocal) per part de l’associació (AEIC).

Després de la presentació de cadascun dels assistents es passa a tractar els punts de l’ordre del dia.

R.M.: Abans d’entrar en matèria va voler dir: que s'han trobat amb un problema amb la informàtica; reconeix que ell no és molt entès en aquest tema i que prendria nota de tot el que li diguéssim i que intentaria aclarir les preguntes que li féssim. Això sí, va fer la consideració següent: es va estranyar que hi haguessin tants "portals" i que estiguessin tan poc aprofitats; aquesta afirmació es va basar en la informació que havia pogut esbrinar en el temps que estava en el càrrec.

J.P.: Fa un resum del que significa l'AEIC, des de com va néixer (5 anys aproximadament) i del manifest que es va redactar en l’Assemblea de la Constitució de l’associació el 25 de març del 2001, que resumits en 4 punts reflectien l’Estat de la Informàtica a Catalunya. En aquells moments ja existia el "R.D. de Contenidos Mínimos" i així ho contemplava.

Es va lamentar que la informàtica no s’hagués agafat amb els mateixos criteris com la qüestió del català: fer que tot el professorat tingués uns coneixements bàsics o mínims d'informàtica.
Va explicar els problemes que havien sorgit en aquest darrers quatre anys en el tema de les dotacions (maquinari, software) poques i mal fetes. En el tema de les connexions (l’ADSL) molt precàries i insuficients, raó per la qual molts centres, han hagut de donar-se d'alta a un servidor diferent de xtec, per disposar de connexió a INTERNET d'una forma fiable, amb els costos extres que això representa. Per acabar, i resumint tracta a) l’obsolescència dels equipaments informàtics és generalitzada, molts centres, més del 50% d’ordinadors, encara funcionen amb Pentium I; la ratió de alumnes per ordinador és esbiaixada, b)la coordinació d'informàtica és irregular en els centres i c)La Gestió dels Centres deficient.
V.F.: Agafa la paraula per informar com està la formació del professorat, que és insuficient sobretot en primària. Model exigible a tot el professorat. Tema del programari.


A.G.: Enfoca el tema del programari lliure. L'AEIC aposta fort en aquest tema. S'ha de canviar la dinàmica. Explica que és necessari un pla pilot.

N.C.: Explica, després d’haver mantingut dues reunions amb la SGTI, que amb els recursos que disposen malbaraten la formació del professorat. La relació entre els recursos esmerçats en la formació i l’aprofitament, el coeficient és molt baix i a més el tipus de formació que s’ofereix no és l’apropiada. Posa a com exemple la formació telemàtica (fàcil pel formador però improductiva). La SGTI està d’acord en què s'ha d'anar cap al programari sostenible però no posa dates d’implantació. Això sí, es gasten els recursos en programari i formació del professorat en plataformes NO sostenibles pel proper curs. Un exemple, de tots els cursos de formació de professorat en centres, més de 600, tot és basat en programari privatiu i, no parlem dels altres tipus de formació (seminaris, grups de treball, etc.)

A.G.: Introdueix el tema de les Escoles d’Estiu de l’AEIC, en la seva IV edició, encara esperem que sigui qualificada com a Escola d’Estiu i no només com activitat de formació del professorat, degut a que existeix un monopoli d'uns pocs, i com excusa el Departament diu: que nosaltres no impartim matèries generalistes, sinó sols una àrea: Informàtica.

N.C.: Parla del pla estratègic del seu centre (IES Carles Rahola), per corroborar que el Departament és poc sensible en aquest tema malgrat diu que sí, encara que aquest sigui en Recursos TIC de manera transversal. Tot el que no surt de la SGTI no serveix, les considera iniciatives irrellevants.

R.M.: Creu que hi ha un problema de velocitats. Està d'acord en la forma general, però hi ha detalls en que no pot estar-hi del tot d’acord. Aquest tema és qüestió de la Generalitat, no sols del Dept. d'Educació.
Endegaran un Pla Director dels Serveis Informàtics de la Gestió de la "Casa" i de la Informàtica Educativa, que dependrà de la Dir. Gral. D'Ordenació Educativa.
La substitució al programari sostenible es farà per etapes, i de moment, per optimització de recursos es seguirà amb Windows, hi ha un contractes firmats en MS i s’han de respectar, alhora que aniran introduint el programari sostenible.
Crearan una àrea de TIC que coordini les dues àrees (gestió i informàtica educativa).
Insisteix que el tripartit a apostat per el programari sostenible. Les intencions hi son: per això creen l'Àrea TIC, amb un Coordinador amb el MANDAT de posar ordre en el tema.
Referent a la indicació feta per N.C. de "negociar" amb el dept., R.M. contraindica que nosaltres no podem negociar amb ells ja que no som un sindicat, sinó una associació i per tant podem exposar l'estat de la qüestió o fer veure situacions que sempre és interessant per contrastar. Per tant, ens podran escoltar.
Hem d'esperar com a mínim fins el proper setembre: aleshores, el Coordinador designat ens citarà per una entrevista per escoltar-nos.
Posa en evidència el Conveni signat amb Microsoft, que considera positiu per agafar tots els avantatges!....
J.G.: Raona envers això, l'engany que representa, i mostra els exemples d'altres països.
R.M.: Té molt clar que hi ha moltes coses que estan malament, i canviar-les requereix temps.
J.P.: Recomana una formació oberta que no sigui AUTÀRQUICA, i que R.M. reconeix que és una despesa molt elevada i poc productiva.
J.G.: Exposa la problemàtica del nivell amb què estan arribant els alumnes a les universitats, i que ell pot apreciar-les molt bé ja que també és professor universitari.
N.C.: Acaba explicant que la situació és insostenible i que altres comunitats autònomes ens han passat al davant quant a l'ús de la informàtica, els serveis dins dels centres, el reconeixement de les hores dedicades, etc. i que ja no podem esperar més. Que als CEIP’s la situació és límit, i que no es pot seguir el proper curs sense canviar la situació. Que no podem seguir sense implementar en alguns centres el programari lliure i reconeixement de la nostra feina.
________________


La reunió s'acaba a les 17h30', amb el compromís de tornar-nos a veureel setembre.
________________


Narcís Castañer Ribot
President
----------------------------------------------------------------
Podeu consultar els arxius d'aquesta llista o canviar la vostra
subscripció a http://www.softcatala.org/llistes/
----------------------------------------------------------------

Respondre per correu electrònic a