Articol reprezentand rezumatul lucrarii de licenta unei absolvente a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei
 
Autoarea : Psiholog (Absolvent) - Claudia-Cornelia Ghibuş

 
 
Calculatorul a devenit în ultimii ani o prezenţă incontestabilă în viaţa oamenilor. Este de domeniul evidenţei că în ziua de azi, absolut în orice domeniu, de la cele mai practice până la cele mai teoretice, calculatorul a devenit indispensabil dintr-un singur motiv: eficienţă. Este adevărat că multe activităţi pot fi realizate şi acum fără ajutorul calculatorului, dar nu cu aceeaşi eficienţă. Rapiditatea cu care se desfăşoară evenimentele din mediul înconjurător determină oamenii, oricât de reticenţi ar fi faţă de utilizarea calculatorului, să apeleze la acesta pentru a se adapta schimbărilor.
 
Studiile realizate în ultimii ani arată că persoanele care petrec foarte mult timp în faţa calculatorului ajung în scurt timp să aibă diverse probleme. Limitarea utilizării nu este mereu posibilă, deoarece pentru foarte mulţi, acesta este un instrument de lucru. În această categorie se includ în special persoanele adulte. Însă pentru copii şi adolescenţi, calculatorul reprezintă în principal un mijloc recreere şi, de multe ori, el acaparează în întregime timpul liber al acestora.

Într-adevăr, beneficiile aduse de calculator în viaţa de zi cu zi nu pot fi puse la îndoială, însă din ce în ce mai mulţi oameni, în special copii şi adolescenţi tind să utilizeze calculatorul dincolo de obţinerea acestor beneficiii: eficienţa şi adaptabilitatea. Apare riscul utilizării în execes al calculatorului, ce are consecinţe grave asupra sănătăţii fizice şi psihice ale persoanei utilizatoare. Problemele apar începând cu utilizarea neadecvată a calculatorului. Utilizarea calculatorului mai mult de 3-4 ore pe zi poate duce la efecte ca: miopie temporară, dureri de cap, vedere înceţoşată, ochi iritaţi sau uscaţi, creşterea sensibilitaţii la lumină, imagine dublă, dar si dureri de spate sau de gât,
dureri ale încheieturilor mâinilor. Pe de altă parte, din punct de vedere psihic, se poate ajunge chiar la dependenţă.
 
Continuarea articolului in continuare : APASA AICI
 
 
Articol recomandat de ASPSE (Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei)
__._,_.___

ASPSE - Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei
http://www.aspse.ro





SPONSORED LINKS
School education Organization Pre school education


YAHOO! GROUPS LINKS




__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui