Nu pot eu sa zic "la sigur" ce dorea Hortobagyi sa zica prin ceea ce a zis, dar pot sa zic ceea ce cred ca poate fi zis.
 
Anume, ca omul, de la niste comunitati marunte, nesemnificative in ecosfera, care nu influentau cu nimic procesele naturale in urma cu 10.000 de ani (foarte putin timp la scara evolutiei planetare), a ajuns sa se raspandeasca peste tot, din stepe in paduri si in deserturi si in insule marunte si in munti, deci cam peste tot unde erau cat de cat resurse care sa ii asigure existenta, si nu doar aici ci si in Antarctida si locuri de acest gen a ajuns sa "existe", prin transferul celor necesare vietii. Deci, practic, omul a acoperit toata Planeta.
 
Daca zbori peste Europa, noaptea, vezi ca peste tot sunt luminile aprinse, si asta chiar ca seamana cu un mucegai fluorescent. Am acoperit totul, utilizam resursele la un grad care duce la subminarea proceselor ecosistemice care sustin ecosfera asa cum noi o cunoastem. Iar fara ea...
 
Din moment ce resursele sunt finite, iar omul nu pare ca poate sa isi puna frau cresterii populatiei globale si cresterii pretentiilor de la viata, evident ca odata aceste resurse vor colapsa sub impactul "hraparetiei" umane. Iar lipsa de resurse, orice am dori noi, va produce un urias cataclism economico-politico-social, care va duce la o profunda restructurare a civilizatiei, la un nivel mult mai scazut ca economie globala, care sa poata sa subziste pe resursele inca existente la acea ora, dar mult mai mici decat cele pe care le avem acum.
 
O astfel de Noua Societate va fi ecologica in sensul ca va intelege ca daca doresti sa ramai pe aici pe termen mai lung, este nevoie sa utilizezi resursele intr-un mod sustenabil, si ca nedepasirea capacitatii de suport a planetei este cel mai fundamental interes al omului. (Datele de acum arata ca omul a depasit la ora actuala capacitatea de suport a planetei cu un factor de 1,3).
 
Cand Hortobagyi zice ca acest cataclism va fi peste cateva decenii, ma gandesc ca are in vedere criza care va apare atunci cand titeiul va fi pe terminate, iar la polul opus va exista o crancen-de-mare economie globala, care deserveste multe miliarde de oameni (poate 10-12?, acum sunt peste 6,1), iar acesti oameni se vor trezi la realitatea faptului ca stilul anterior al risipei si cresterii fara-de-margini nu poate continua din simplul motiv ca nu este de unde sa asiguri "substratul"... Si asta nu se refera doar la deplasare prin vehicule motorizate, ci si la mancarea produsa prin uriasa investitie de carburanti fosili samd. Daca va fi asa, o sa fie un "show" de neuitat...
 
Peter
 
 

Catalin Dimofte <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
N-ati putea fi mai explicit in ceea ce priveste acest paragraf?

On 9/22/06, Peter Lengyel <lengyelpeter@yahoo.com> wrote:
 
"Mucegaiul uman va creste la 10-12 miliarde de oameni, dar dupa aceea va exista o sectiune stramta, care va transforma totalmente civilizatia. Asta o sa fie peste cateva decenii…"  
 
Peter
 

Talk is cheap. Use Yahoo! Messenger to make PC-to-Phone calls. Great rates starting at 1¢/min.



Want to be your own boss? Learn how on Yahoo! Small Business. __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui