In mare parte, textul este OK, dar desigur apar si penibilitati. Spre exemplu este o prostie a afirma ca: "De exemplu, raportul arata ca numarul speciilor de vertebrate s-a redus cu o treime in 33 de ani, din 1970 in 2003." Rata disparitiei speciilor este uriasa, probabil ceva asemanator era doar in urma cu circa 65 milioane de ani la limita dintre Cretacic si Tertiar, dar de aici pana la a pierde o treime dintre speciile de vertebarte in 33 de ani, este o diferenta uriasa. In aceasta perioada de 33 de ani au disparut la nivel planetar numeroase specii, probabil ca preponderent specii de insecte tropicale, dar in general luat, dintre speciile disparute vertebratele reprezinta o proportie infinitezimala, cred ca nu au disparut ca specii nici macar 1% dintre ele in ultimii 33 de ani...
 
"Dupa cum reiese din raportul „Planeta vie“ 2006, in ritmul actual, omenirea va ajunge sa consume pana in 2050 resursele naturale a doua planete – daca aceste resurse nu se vor fi epuizat deja." Dupa cum stim, avem "la dispozitie" o singura planeta, numita Terra, iar cealalta nu o avem ... Asa ca ramane sa reducem economia si populatia umana pana la nivelul capacitatii de suport a Terrei (deci trebuie redus cu 25% fata de cea actuala), daca vrem sa mai stam pe aici, si nu asteptam pana (spre exemplu) ne vom manca intre noi, ca cei care s-au prabusit cu avioane in zone montane inghetate, departe de orice hrana ..  Oricum, nu cred ca se poate ajunge pana acolo, cred ca un colaps al civilizatiei care nu are resurse pe o planeta mica pentru neindestularea umana, se va produce inca inainte de o asemenea situatie (si mai) extrema.
 
Poate la asemenea consecinte sa gandit distinsul lider WWF, cand a zis putin in ceata: "James Leape, Directorul general al WWF. „Consecintele sunt predictibile si infricosatoare.“, a adaugat Leape."
 
Desigur, optimismul moare ultimul, mai avem sansa sa ne gandim ce este mai important, sa traim rezonabil de bine pe termen lung, sau sa traim "foarte bine" inca o scurta perioada, iar apoi sa vedem cine mananca pe cine ;)
 
Desigur, in acest context ecologic, reducerea saraciei globale nu are sanse reale de a se intampla, mai ales daca ne gandim la faptul ca spre exemplu in Bangladesh oamenii sub varsta de 15 ani reprezinta peste 50% din populatie... deci o crestere fantastica a numarului de copii, infometati. Dealtfel, zilnic mor circa 25.000 de oameni, din cauza ca nu au avut macar un colt de paine uscata, sau un pumn de orez cu gargarite...  
 
Peter

Dana Caratas <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
 
Planeta vie?
 
Bucuresti, 24 octombrie 2006: In Romania, consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc cu mult capacitatea de suport a ecosistemelor naturale, se arata in raportul „Planeta Vie“, publicat astazi de WWF, organizatia internationala care lucreaza in scopul conservarii naturii. In acest context, deciziile actuale de alocare a fondurilor pentru proiecte majore de infrastructura si dezvoltare regionala vor avea consecinte pe termen lung atat la nivel national, cat si global.
 
Romania, viitor membru al UE, este un „concurent“ serios pentru celelalte tari ale UE in care consumul depaseste cu mult posibilitatile de regenerare ale resurselor naturale. Romania are un capital natural impresionant, cu mult peste celelalte tari UE. Cu toate acestea si in ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, in Romania consumul de resurse si cantitatea de deseuri  generate sunt  mari, situandu-se peste capacitatea de regenerare naturala  a mediului inconjurator. Efectele vor fi resimtite nu numai la nivel national, de generatiile viitoare, ci si, cumulat, la nivel international, afectand oameni si locuri din intreaga lume.
 
Raportul prezinta impactul asupra mediului comparativ cu biocapacitatea, pentru tarile si continentele lumii. Astfel, in anul 2003, impactul asupra mediului in Romania era de 2.4, iar biocapacitatea de 2.3. In Europa (tarile UE), impactul asupra mediului este de 4.8, in timp ce biocapacitatea de 2.2. Comparativ, in tarile care nu aderat inca la UE, impactul este de 3.8, in timp ce biocapacitatea este de 4.6.
 
„Rezultatele raportului  WWF „Planeta Vie“ 2006 subliniaza faptul ca este extrem de important ca fondurile care urmeaza sa fie alocate de UE sa fie investite in proiecte de dezvoltare durabila. Aceste investitii trebuie sa asigure cresterea nivelului de trai din Romania, dar si scaderea consumului de resurse si producerii de deseuri.“, a  afirmat Luminita Tanasie, WWF Programul Dunare-Carpati Romania.
 
Exista numeroase domenii in care se poate asigura cresterea nivelului de trai si, in acelasi timp, scaderea consumului de resurse. Spre exemplu, consumul de energie in Romania este aproape dublu comparativ cu celelalte tari ale UE – o mostenire a ineficientei acestui domeniu, din perioada comunista. Cresterea nivelului de trai, odata cu scaderea consumului de resurse naturale, se poate face prin investitii inteligente in echipamente de producere a energiei, dar si prin construirea / amenajarea cladirilor pentru eficientizarea lor din punct de vedere energetic. Importanta alocarii fondurilor pentru proiecte de infrastructura durabila este accentuata si de faptul ca infrastructura care se va dezvolta cu aceste resurse financiare va afecta consumul de resurse in deceniile urmatoare.   
 
Dupa cum reiese din raportul „Planeta vie“ 2006, in ritmul actual, omenirea va ajunge sa consume pana in 2050 resursele naturale a doua planete – daca aceste resurse nu se vor fi epuizat deja. Raportul confirma si tendinta de disparitie a biodiversitatii, semnalata si in rapoartele anterioare. De exemplu, raportul arata ca numarul speciilor de vertebrate s-a redus cu o treime in 33 de ani, din 1970 in 2003. In acelasi timp, consumul de resurse naturale al omenirii a crescut pana la punctul in care Planeta Pamant nu mai poate face fata in lupta pentru regenerarea resurselor.
 
„Omenirea se afla intr-o situatie extrem de grava din punct de vedere ecologic, consumand resurse naturale intr-un ritm mult mai rapid decat cel necesar pentru regenerare“, a afirmat James Leape, Directorul general al WWF. „Consecintele sunt predictibile si infricosatoare.“, a adaugat Leape.
 
-//-
 
Pentru detalii, va rugam contactati: WWF Programul Dunare-Carpati Romania, persoana de contact Luminita Tanasie, coordonator program, tel. 0744.163.283, e-mail: [EMAIL PROTECTED]ro
 
Informatii suplimentare:
 
•  „Planeta Vie“ este un raport anual realizat de WWF, in colaborare cu Societatea pentru Zoologie din Londra si Global Footprint Network, in care se prezinta situatia ecosistemelor naturale din intreaga lume. Ca si in cele 6 editii anterioare, raportul descrie situatia biodiversitatii la nivel mondial si presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii il exercita asupra biosferei.          
• Raportul utilizeaza doi indicatori:
- indexul planeta vie (Living Planet Index), care evalueaza sanatatea ecosistemelor planetei;
- impactul asupra mediului (ecological footprint), care masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra acestor ecosisteme.
• Indexul planeta vie, cu ajutorul caruia s-au analizat peste 1300 specii de vertebrate din intreaga lume – 695 specii terestre, 344 de apa dulce si 274 de specii marine – arata ca speciile terestre au cunoscut un declin cu 31%, cele de apa dulce cu 28%, iar speciile marine cu 27%.
• Indexul impactul asupra mediului arata ca presiunea exercitata asupra ecosistemelor s-a triplat intre anii 1961 si 2003. Raportul arata ca, in anul 2003, cererea de resurse a depasit biocapacitatea planetei cu 25%. In raportul anterior (realizat pe baza datelor din 2001), procentul era 21%. Emanatiile de dioxid de carbon, in urma utilizarii combustibililor fosili, este componenta care a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere – de mai bine de 9 ori din 1961 pana in 2003.
• Versiunea integrala a raportului, in limba engleza, este disponibila la


Yahoo! Messenger with Voice. Make PC-to-Phone Calls to the US (and 30+ countries) for 2¢/min or less. __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui