Είναι λίγο πιο περίπλοκο το ζήτημα, από ό,τι παρουσιάζεται σε μερικά από τα μέιλ που διάβασα, και οπωσδήποτε δεν είναι μαύρο - άσπρο («οι από κάτω πιέζουν για ανοιχτό λογισμικό και οι από πάνω βάζουν εμπόδια»). Είμαι αντιδήμαρχος σε ένα μεσαίου μεγέθους δήμο της χώρας και έχω από πρώτο χέρι γνώση του θέματος.

Οι ελληνικοί δήμοι, 325 τώρα, κληρονόμησαν μια δύσκολη κατάσταση από πλευράς λογισμικού, που οφείλεται στο γεγονός (α) ότι το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι σχετικοί φορείς δεν καλλιέργησαν ποτέ τη σχέση με το ανοιχτό λογισμικό και (β) η ένωση, σε ορισμένες περιπτώσεις ως και 15 δήμων σε έναν (στο δικό μας, τριών πρώην δήμων σε ένα) έφερε μια βιαστική (πίεζαν αφόρητα οι χρόνοι) ενοποίηση των λογισμικών και των βάσεων δεδομένων, η οποία υλοποιήθηκε υποχρεωτικά από εταιρίες που μπορούσαν να προσφέρουν το έργο σε διαγωνιστικές διαδικασίες -και αυτές, για τους δικούς τους λόγους εργάζονται με κλειστό λογισμικό.

Έτσι, πράγματι, και προ-Καλλικράτη αλλά και σήμερα, το κλειστό λογισμικό κυριαρχεί στους δήμους για λόγους που οφείλονται (α) στην παράδοση. Εδώ πανεπιστήμια ολόκληρα χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό! (β) σε πρακτικές δυσκολίες που συχνά είναι σημαντικές, μην τις υποτιμάτε και (γ) στην αντίσταση όχι των 325 δημάρχων (βάζω στοίχημα ότι το 95% από αυτούς δεν ξέρει καν τη διαφορά κλειστού και ανοιχτού λογισμικού, όχι να... πιέζει για προγράμματα της microsoft) αλλά των «από κάτω», όπως τους ονομάζετε, των στελεχών (κάποιων, ευτυχώς όχι όλων) που συχνά φοβούνται την αλλαγή.

Όμως την αλλαγή πρέπει να την επιδιώξουμε και να τη στηρίξουμε.

Τι έχω κάνει εγώ.

Πρώτο μου βήμα, ήταν να εγκαταστήσω ubuntu σε δύο διαφορετικούς υπολογιστές που είχα, λόγω καθηκόντων, σε δύο διαφορετικά κτίρια. Έδειξα, πρώτα από όλα στα ίδια τα παιδιά του τμήματος πληροφορικής, ότι τουλάχιστον οι δικές μου δουλειές (που δεν ήταν εξειδικευμένες) μπορούσαν να γίνονται άριστα, χωρίς φόβο για ιούς (δεν έχει πλάκα, τους έλεγα, ότι από 150 υπολογιστές, μόνο οι δικοί μου δεν έχουν antivirus;) ενώ πανεύκολα είχα πρόσβαση στο δίκτυο όλου του Δήμου.

Κατόπιν, ζήτησα να γίνει καταγραφή όλου του λογισμικού που έχουμε στο Δήμο και να απεγκατασταθεί το κλεψίτυπο, επιδιώκοντας (α) αφενός το αυτονόητο και κυριότερο, να είμαστε νόμιμοι και να μην μας κυνηγάει καμία microsoft και (β) αφετέρου, να σπάσει η σχέση με το κλειδωμένο λογισμικό. Πλέον, την εγκατάσταση και του πιο απλού προγράμματος μπορούν να την κάνουν μόνο τα παιδιά του τμήματος πληροφορικής.

Όταν η παραπάνω εργασία ολοκληρώθηκε, τα παιδιά του τμήματος πληροφορικής, ξεκίνησαν, όπως τους ζήτησα, να εγκαθιστούν ως πρώτο βήμα libre office σε όλους τους υπολογιστές (πάνω από 150) κάτι που ολοκληρώνεται μέσα στο Δεκέμβρη. Υπήρξαν γκρίνιες και αντιδράσεις, στις οποίες δεν υποχωρήσαμε. Σήμερα, παραμένουν με microsoft office οι υπολογιστές των διευθύνσεων οικονομικών (με νόμιμη άδεια) επειδή το πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης που έχει πουλήσει (προ 15 περίπου ετών) και συνεχώς αναβαθμίζει ιδιωτική εταιρία, απαιτεί access και τίποτα άλλο. Δυστυχώς, έτσι είναι: δοκιμάσαμε κάποιες εναλλακτικές εφαρμογές και δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά: Προχωράμε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εταιρίες που φτιάχνουν ανοιχτό λογισμικό, ώστε να εγκαταστήσουμε νέο πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι σε θέση να κάνουν migration σε όλα (και εννοώ όλα) τα αρχεία της υπηρεσίας. Το ίδιο με το Δημοτολόγιο. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε τη λογική των web εφαρμογών.

Παρομοίως με την ιστοσελίδα μας, με την οποία έχουμε διαρκή προβλήματα επειδή είναι χτισμένη με «κλειστό» CMS, σκεφτόμαστε τον τρόπου που θα περάσουμε σε drupal ή κάτι ανάλογο.

Τέλος, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που έχει 4 υπολογιστές με ελεύθερο ίντερνετ, εγκαταστήσαμε ubuntu πριν 4 μήνες περίπου (το 12.04 βάλαμε) και έτσι τα μικρά παιδιά αλλά μεγαλύτεροι που έρχονται εκεί (δεκάδες κάθε μέρα) εξοικειώνονται με το ubuntu. Αναρωτιέμαι αν έχει άλλος ελληνικός δήμος ubuntu σε δημόσιο υπολογιστή...

Αυτά περιληπτικά και συνοπτικά. Τα προβλήματα που έχει κάποιος να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο μπορούν να αναλυθούν σε ένα μέιλ.


--
Ubuntu-gr mailing list
Ubuntu-gr@lists.ubuntu.com

If you do not want to receive any more messages from the ubuntu-gr mailing 
list, please follow this link and choose unsubscribe:
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-gr

Απαντηση