En el DdB d'ahir publicaren aquest article, interessat i lúcid, de Miquel Àngel Maria.
________________
 
L'aposta del 2007

D'ençà que les eleccions del 2003 significaren el final del Pacte de Progrés -si més no, de la seva primera edició-, tots els partits que en formaren part han viscut algun debat intern sobre l'estratègia més adequada per situar-se en condicions de tornar a vèncer el PP i reconstruir una nova majoria nacionalista i progressista. Com no podia ser d'altra manera, la possibilitat d'establir acords preelectorals entre distintes forces polítiques ha aparegut amb força en aquests debats. Havent constatat l'elevat grau de coincidència programàtica i d'acció política que existeix entre els partits que poden representar l'alternativa al PP, un dels arguments més reiterats pels partidaris d'aquests acords és que, per molt que aquests partits manifestin la seva disposició a col·laborar, si tots es presenten a les eleccions per separat provocaran una dispersió del vot nacionalista i progressista que dificultarà uns bons resultats.
A partir d'aquí, la conveniència d'articular un «tercer espai» que trenqui el bipartidisme PP-PSOE ha donat lloc a diverses propostes. Som dels qui pensen que ni un acord exclusiu de forces nacionalistes, ni tampoc un simple pacte de forces d'esquerres, podria convertir-se en aquest tercer espai. Ni el nacionalisme ni l'esquerra, per separat, poden representar a Mallorca, avui per avui, un espai sociopolític prou ample i significatiu per convertir-se en una força capaç de trencar el bipartidisme i sumar sensibilitats alhora diverses i complementàries. En conseqüència, pens que cal obrir al màxim aquest tercer espai i fer possible la confluència de sectors nacionalistes i progressistes. Però no només, ni sobretot, per sumar més vots -no es tracta d'oportunisme electoralista-, sinó perquè estic convençut que l'actual distribució de sigles no es correspon exactament amb la segmentació «natural» de la societat mallorquina. Hi ha molta gent que no és ni d'un ni d'altre partit, i a la qual li suposa un problema haver de triar entre diverses opcions que li són relativament afins. És tota aquella gent per a la qual l'objectiu prioritari és «salvar Mallorca», ara que encara hi som a temps. La gent que anhela un canvi de rumb substancial en la política illenca cap a una orientació més social, més respectuosa amb el medi ambient, que defensi la llengua catalana i la cultura del país, que aposti per una economia productiva i diversificada i no per un creixement artificiós basat en la construcció desenfrenada, i que reprengui amb ambició i convicció l'aprofundiment de l'autogovern. La gent que al llarg dels darrers anys ha participat, d'una o altra manera, en les diverses campanyes i mobilitzacions organitzades des de la societat civil per oposar-se activament als projectes més agressius del PP en matèria nacional, ambiental i social. Doncs bé: hem de reconèixer que no hi ha cap partit que es pugui atribuir amb exclusivitat la representació d'aquests sectors socials. De fet, si un partit intentàs en aquests moments capitalitzar en exclusiva la feina i l'esforç d'aquests sectors socials seria, justament, qualificat d'oportunista.
Els partits polítics no són propietat dels seus militants. Es deuen a la societat a la qual serveixen. Si més no, als sectors socials que representen. I en aquests moments, la gent convençuda que qualsevol escenari polític positiu de futur passa per treure el PP de les institucions autonòmiques, reclama un exercici de responsabilitat i generositat als partits que ho poden aconseguir. És l'hora de prendre decisions, d'arriscar posicions i jugar fort, de renunciar al patriotisme de partit en benefici del país, d'apostar per una operació ambiciosa de regeneració democràtica que doni resposta a les ànsies d'un nombre incomptable de mallorquines i mallorquins que aspiren a un canvi polític real i profund. Perquè el que està en joc no és la continuïtat d'unes sigles, sinó la supervivència d'un país.

Miquel A. Maria. ProfessorLLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a