Excel·lent reportatge de Sebastià Alzamora a l'Avui d'hui.
 
________________________________
 

Les Illes Un mapa polític fragmentat

L'esquerra de les Balears busca bloc a la gallega

DEBAT · Es prepara la presentació d'una proposta per crear una plataforma de forces nacionalistes i d'esquerres amb vista al pròxim congrés del PSM GALÍCIA · Es pren com a referència el BNG i es pretén evitar el bipartidisme entre populars i PSIB

Sebastià Alzamora
Alguna cosa es mou dins l'esquerra de les Illes Balears, i tot sembla indicar que ja n'era hora. Al proper congrés dels nacionalistes d'esquerra PSM-Entesa Nacionalista (el divuitè), que tindrà lloc els dies 27 i 28 de maig, es presentarà la candidatura de Biel Barceló -antic regidor a l'oposició a l'Ajuntament de Palma-, que competirà amb la de Jaume Sansó -alcalde de Vilafranca de Bonany i actual president del partit- per la secretaria general del partit. Com a principal novetat proposarà la creació d'una nova plataforma electoral: un bloc de forces progressistes i nacionalistes que agrupi l'escampadissa de partits existents en els diversos àmbits d'aquest front ideològic amb l'objectiu de sumar actius per tal de garantir una major pluralitat al Parlament balear.
En la present legislatura els partits d'esquerra i nacionalistes, és a dir, PSM-EN, EU-V (que agrupa Esquerra Unida i Els Verds) i Unió Mallorquina, només sumen 10 dels 59 escons del Parlament balear -xifra a la qual ERC no aporta cap diputat-, enfront dels 19 diputats del PSIB-PSOE i dels 30 escons que ocupa el partit actualment governant, el PP.
 
Caiguda del Pacte de Progrés
Després dels comicis autonòmics de 2003, que van significar la caiguda del Pacte de Progrés i l'inesperat retorn del PP de Jaume Matas al capdavant del Govern Balear, l'esquerra illenca ha passat la present legislatura sumida en una profunda moral de derrota, que s'ha substanciat en un escenari de divisió, fragmentació, atomització, balcanització i, en definitiva, de recerca de culpables als quals carregar la responsabilitat de la desfeta, amb el corresponent i constant intercanvi de retrets i sospites entre les diverses formacions i a dins de cadascuna d'elles. Res de nou sota el sol de les esquerres de tot arreu, però que ha tingut com a conseqüència l'absència d'una oposició mínimament articulada a la tasca de govern del gabinet de Jaume Matas, que ha sabut aprofitar òptimament la situació per actuar amb menys complexos que mai i per imputar tota casta de problemes i mancances al compte de la invariablement nefasta herència del Pacte.
El PSM-EN ha estat potser el partit de l'anterior govern que més dolorosament ha acusat aquesta deriva. Dividit en dos corrents -l'oficialista i el renovador- des de l'anterior congrés, celebrat el 2004, la crisi interna es va tancar oficialment amb la designació del renovador Mateu Crespí com a candidat a les pròximes eleccions del 2007, com a resultat d'unes primàries celebrades al gener en què el seu nom es va imposar al de Nanda Ramon per un marge molt ajustat. En aquest context, la presentació de la candidatura de Biel Barceló -procedent de la facció oficialista- a la secretaria general, amb una proposta potent com la creació del Bloc, ha constituït tota una sorpresa.
Barceló, però -igual que Crespí-, creu que ja no té raó de ser parlar de renovadors ni oficialistes: "Senzillament no es pot deixar de banda un 50 per cent del partit", diu. El mateix esperit d'integració és el que el porta a desestimar la idea de concórrer en solitari a les properes eleccions, com defensa el seu rival per la secretaria Jaume Sansó, i crear una plataforma a imatge i semblança del BNG gallec "on hi tinguin cabuda totes les sensibilitats progressistes i nacionalistes de Balears". Això vol dir el mateix PSM, la coalició EU-V , ERC i formacions municipals independents. Pel que fa al PSIB-PSOE que lidera l'expresident Francesc Antich, "el previsible és que vulguin anar sols", remarca Barceló, "tot i que la proposta és oberta a tothom".
 
Evitar el bipartidisme valencià
Precisament la constitució del Bloc permetria conjurar l'espectre de l'extraparlamentarisme i el perill de derivar cap a un bipartidisme a la valenciana. "Tanmateix, justament per la pluralitat d'opcions que hi són convocades, sabem que és difícil consolidar aquest Bloc d'aquí al maig del 2007; així doncs, no pensem tant a crear una plataforma merament preelectoral sinó un projecte de llarg abast, d'esquerres però amb un marcat accent nacionalista: que assumeixi com a prioritats la reivindicació del dret d'autodeterminació i la defensa de la llengua i la cultura catalanes", remarca Barceló, per a qui "ningú ha de tenir por d'un canvi de sigles; no es tracta de dissoldre el PSM, sinó d'ampliar-lo i enfortir-lo". I afegeix: "Ara, però, cal esperar que el congrés es pronunciï". Així sia, i que sigui per a bé.
Botons



LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a