Benvolguts companys,
 
Crec que intentar fer càbales sobre si per exemple EU es vol aproximar al PSM, a un projecte de Bloc, perquè es veu que va a la baixa electoralment o no, o si això li convé o no li convé, igual que si convé al PSM de cara al futur, etc., etc. són vuit si nous i cartes que no lliguen. I igualment ho veig per ERC. 
Pens que la ciutadania, els votants, no són ni d'aprop tan sensibles a aqueixes disputes per veure qui hi guanya i qui hi perd en quan a discurs d'entre tots els partits. O almanco no hi pensa a un nivell tan fondo, perquè tothom comprèn que estam en una situació in extremis, que és excepcional i on s'hi juga que el quadre polític pugui arribar a ser el del bipartidisme simple.
A mi me sembla que només des d'una perspectiva molt, diguem, aferrada a la dinàmica de partit, del partit en el qual un mateix milita, és pot deixar de veure la necessitat més àmplia d'un Bloc, un Progressistes, o una Esquerra Nacional de Mallorca, com l'anomena n'Antoni Llompart, que el nom quasi és el que menys importa.
També tenc clar això que algú comentava: a qui més pot interessar que un Bloc no es conformi és al PP.
 
Salut i endavant !
 
Jaume Escales
 
 
----- Original Message -----
Sent: Thursday, April 20, 2006 6:49 PM
Subject: Re: [AIS] resposta a Miquel Gallardo, deu arguments a favor del BLOC

 
  1. El que és clar és que Alternativa EU-EV no és marginal, a les 3 darreres eleccions autonòmiques s’ha situat en nivells no gens allunyats dels del PSM, com demostren les teves mateixes dades. Que és possible que ara vagin a la baixa? En efecte, però sent realistes, res no assegura que el PSM totsolet vagi a l'alça: les darreres eleccions marcaren una inflexió a la baixa que res no permet albirar que s'hagi corregit (estam, els del PSM, millor o pitjor que fa tres anys?). I a Palma, que és un lloc essencial varen quedar per sobre de nosaltres en les darreres eleccions. Atesa la dinàmica urbana de Mallorca, la complicada situació (malgrat la feinada de Pere Muñoz i tots els recursos que hi aboquen ERC i UM) del nacionalisme clàssic a Palma ens obliga a pensar en una esquerra nacional més àmplia i generosa.
 
  1. El lligam amb una organització estatal no el tendria el Bloc mallorquí, sino EU; i ERC, que mantendria el lligam amb Barcelona!. De la mateixa manera que CIU és una força sobirana, integrada per CDC –que fa part de la Internacional Liberal- i UDC –que fa part de la Internacional Demòcratacristiana, crec-, el Bloc seria una força mallorquina i sobirana integrada per algunes organitzacions mallorquines i sobiranes, el PSM i Alternativa, i algunes amb vincles federals amb l'exterior (Catalunya, Espanya...) que no determinarien, tanmateix, la dinàmica interna ni posarien en qüestió la dinàmica autòctona i sobirana del Bloc. Al BNG actualment hi ha grups verds que o tenen o han tengut o tendran relacions amb el moviment verd estatal i europeu. I què? L’important és deixar clar, d’un bon començament, que el Bloc és el que marca la línia política del dia a dia, que el Bloc és l'únic sobirà i que el Bloc no admet dependències externes. Una vegada més, l'exemple gallec ens és vàlid.
 
  1. Alternativa EU-EV se sembla molt més a ICV que a IU.
 
  1. Supervivència? És clar, el que ens interessa a tots és la supervivència de l’espai polític progressista, nacionalista i ecologista, i SOBRETOT la supervivència de l’illa!. I, en efecte, tots els possibles integrants ara mateix ho tenen entre cruu i complicat, però, alhora, és molt raonable pensar que la creació del Bloc crearia una il.lusió col.lectiva important, com ja es veu aquestes dies i com es va demostrar, en circumstàncies més adverses, amb Progressistes! Si EU estiguessin bé i pletòrics de força, algu diria que el que volen és fagocitar-nos. I a EV, segons el meu humil i extern parer, no els han fagocitat: més aviat EU ha actuat amb bastanta generositat. I vés a saber si potser el Bloc ajudi a resoldre la difícil situació en què han quedat els Verds que no volien fer Alternativa (i que a Menorca ja han pactat amb el PSM d'allà!).  Però tranquil, si no diuen que EU ens vol fagocitar (com si un rinoceront es pogués menjar un elefant), diran que EU és massa feble: mal si fonyes, mal si no fonyes!
 
  1. Els vots de Progressistes no serviren per votar contra el Pla Ibarretxe: la diputada del PSM sé cert que hi hauria votat a favor! I insiostesc que, si hi va haver Pla Ibarretxe és perquè ezquer Batua el votà en el Parlament Basc.  Demanar que EU, EV, ERC i tutti quanti entrin dins el PSM no és realista. Però és evident que dins el futur Bloc el PSM serà el pal de paller, com ja ho va ser a la campanya de Progressistes: marcava el to, l’estil i les idees força de la campanya. És el partit més fort, el més ben implantat territorialment, el més autòcton i independent de dinàmiques exteriors, el que té més quadres i més experiència de gestió i el més centrat dels tres, tant en l'eix social dreta-esquerra com en el nacional Espanya-Independència. El PSM, es veu aquests dies, ja és prou divers: no hi haurà cap idea dins el Bloc que ja no sigui dins el PSM; per això el Bloc serà tan i tan possible!
 
  1. Si anam per separat és possible que ens difuminem tots en l’extraparlamentarisme (el 5% no és tan a lluny!). I tan difuminats, que ens passaran damunt PP i PSOE. L'exemple valencià, que citava Alzamora, és prou il·lustratiu: si sortim del parlament, no hi tornarem a entrar. No fàcilment.
 
  1. UM, si es despenja del PP, deixa d’esser un gabinet d’interessos privats, i esdevé un partit nacionalista de centre progressista hauria de tenir les portes obertes al bloc, com ja les tendria, avui o demà mateix, la gent que se n'ha allunyat en aquests darrers temps. A Galícia, els sectors nacionalistes de centre que fan part del BNG no són socis fundadors, sinó que s’hi incorporaren després de les eleccions autonòmiques de 1989.  Quant al PSIB, no és realista parlar-ne: ni s'ho plantegen.
 
  1. Ja t’he dit que al BNG ja li anava bé que EU hi entràs fa uns anys, quan eren a l’oposició. El que interessa és que el Bloc agrupi totes les sensabilitats progressistes i nacionalistes. No ens convé deixar al marge un sector com és el de l’esquerra alternativa i verda que se seguiria presentant i aconseguint un 3-4% dels vots que es tudarien elecció darrera elecció. Què si a ells els interessa? Sí, i a noltros també! A qui no li interessa la nostra unió és al PP.
 
  1. Em consta que moltíssima de gent que a les generals volia votar Progressistes, a causa de l’11-M va votar PSOE. D’aquests, un bon grapat votaren Progressistes només al Senat; amb aquests vots, Nanda hagués sortit diputada. Anant per separat s’haguessin tret menys vots o potser els mateixos, però és evident que no haurien servit per res. No es pot comparar el 2000 amb el 2004, perquè el 2004 quasi tota l’esquerra no PSOE va davallar a tot l’Estat; mira el BNG i el BNV. És cert que alguna gent que abans votava PSM o EU el 2004 va votar ZP, però no perquè hi hagués Progressistes, sinó malgrat que hi havia Progressistes, i amb intenció de votar Progressistes a les autonòmiques. Ah, i ningú dels que votaven aquests partits, es va abstenir o va votar UM.  D'altra banda, quan hem fet l'experiment d'anar TOTS per separat, (les recents europees) els resultats han estat una catàstrofe per a tots.
 
  1. No podem pactar tots (PSOE, UM; PSM, Alternativa, ERC) perquè: 1) El PSOE i UM ni s’ho plantegen. 2) Socialment, nacionalment i ecològicament PSOE i UM ens resulten poc atractius; PSM, EU-EV i ERC som molt més avançats que ells.  Això no vol dir, com t’he comentat abans, que en el futur el Bloc no es pogués ampliar; jo no tendria cap problema amb compartir militància en un Bloc amb gent del PSIB i UM ( ni amb UM al complet!) sempre i quan acceptassin que el Bloc fos una força progressista, ecologista i sobirana.
El Bloc pot ser, si volem, l'Esquerra Nacional de Mallorca. Una Unió dels progresistes mallorquins que no volem fiar-ho tot a les forces estatals les quals ja ens han demostrat que les Balears no els importen gens. Sense una Esquerra Nacional forta en el Parlament serem, només, una província del Mediterrani espanyol: com Múrcia, dit sia amb tots els respectes.
 
Vencem el PP, Miquel. Vencem el bipartidisme!
 


Miquel Gallardo <[EMAIL PROTECTED]> escribió:
M'he entretengut llegint la resposta que n'Antoni Llompart dóna a en Tomeu Morro defensant la creació d'un Bloc similar al BNG a les Balears. Entrant en el joc de comparar Balears amb Galícia, que sí que tenen similituds però també moltes diferències i suposant que sigui vàlida la comparació, refutaré punt per punt el que n'Antoni Llompart diu, des de la més absoluta cordialitat i només amb la intenció d'enfortir el debat, no de cercar polèmica:
 
1- D'acord que EU no és una força marginal encara, però va camí de ser-ho, igual que a la resta de l'Estat. No serveix comparar els resultats d'unes eleccions municipals (on tenien el millor candidat) amb el global de les eleccions al Parlament: Menys de 21.000 vots entre totes les illes en les darreres eleccions autonòmiques, per 34.000 el PSM, 32.000 UM i poc més de 1.650 ERC. I 103.000 el PSIB...
 
2- El BNG actualment no té cap lligam orgànic amb forces d'àmbit estatal, cosa que en un Bloc amb EU sí que hi hauria.

3- ICV va demanar el vot pel BNG, i ERC també. En canvi, IU i EUiA van demanar, lògicament, el vot per Esquerda Unida. Aquí no estem parlant de fer un Bloc amb ICV, sinó amb EU-Alternativa. Mentre no es separi el gra de la palla no es poden fer comparacions... Ara que si la ICV d'aquí ha d'actuar tan servicialment amb el PSOE com la ICV catalana, millor ni acostar-s'hi...
 
4- Qui garanteix que aquesta actitud d'EU no és per pura supervivència? Com l'intent de fagocitació dels Verds?
 
5- Per això els vots de Progressistes van servir per votar contra el Pla Ibarretxe... Si tan similars al PSM són els d'EU, que hi entrin a militar. Cal recordar que el PSM-Entesa ja és una suma de gent i agrupacions més o menys diverses...
 
6- Una cosa és coincidir en les votacions (per molts anys!) i una altra cosa molt diferent és difuminar-nos amb ells.
 
7- El BNG diria que engloba també el centre-dreta nacionalista gallec. Aquí algú estaria disposat a integrar UM en aquest Bloc? L'Unione a Itàlia, com bé dius, engloba des del comunisme a la vessant més social de la Democràcia Cristiana.  Algú estaria disposat a que el PSIB integrés aquest Bloc? El cas italià, obviant els problemes de gestió que segurament tindrà un govern tan heterogeni, no és vàlid pel nostre país perquè no hi entra l'eix nacional. 
 
8- Tal com dius, al BNG ara li pot arribar a interessar a nivell tàctic integrar EU perquè està al Govern i així evitaria que una altra força es beneficiés del desgast entre els sectors més radicals d'esquerra. Que jo sàpiga, aquest argument no és vàlid perquè el PSM no està governant. Si EU-Balears està interessada en un pacte amb el PSM deu ser perquè corren el risc d'acabar com a Galícia. El que s'ha de veure és quants dels seus 21.000 votants votarien el Bloc, quants s'abstindrien i quants es passarien al PSIB...
 
9- Hi ha un electorat objectivament coincident, tens raó. I hi ha un electorat objectivament no coincident: determinat sindicalista mai votarà una força nacionalista, igual que determinat nacionalista mai votarà una força d'àmbit estatal o determinat socialdemòcrata no voldrà saber res dels comunistes... I val més no comparar resultats entre eleccions diferents perquè es poden fer moltes interpretacions interessades per qualsevol banda. A més, la participació en les eleccions europees que cites va ser del 39%, contra el 69,5% de les generals del mateix any . 30 punts percentuals invaliden que es pugui fer qualsevol anàlisi entre eleccions, com també invalida, per exemple, els arguments de la gent d'ERC que per haver tret pràcticament els mateixos vots que PSM i UM en aquestes eleccions (fet molt meritori) creuen que ja són un referent del nacionalisme illenc de la mateixa magnitud que aquests dos partits. En tot cas i ignorant la prudència del que acabo de dir, si es sumen els percentatges de PSM (3,6), UM (3,1), ERC (2,9) i EU (2,4) a les eleccions europees resulta que és un 12%. I a les generals el resultat de Progressistes (8,6) més UM (2,2) és d'un 10,8%!!!! Encara es treu un percentatge més alt anant per separat que no pas junts... Un altre exemple de com es poden fer moltes interpretacions de les mateixes dades: comparem els resultats de les estatals del 2004 que citaves i els de les eleccions estatals del 2000: "Progressistes per separat-2000": 50.000 vots. "Progressistes junts-2004": 40.000 vots. PSOE-2000: 116.000 vots. PSOE-2004: 184.000 vots. Sembla que qui més afavorit surt per la presència del Bloc és el PSOE... En tot cas, el que compta són els resultats de les eleccions al Parlament i no hi ha dades per saber si es poden treure millors resultats junts o separats. Ni el teu argument ni el meu tenen massa valor perquè no se sap què pot passar en cas de creació d'un Bloc en unes eleccions autonòmiques.
 
10- Seguint el teu argument, pactem tots: PSOE, PSM, UM, EU, ERC i Els Verds, com en el Pacte Progressista d'Eivissa. Llavors segur que guanyem al PP... Valdria la pena?
 
Les objeccions, per habituals i comprensibles que siguin, no sempre són tan fàcils de refutar...
 
Salut i unitat!


El 20/04/06, Antoni Llompart Suau <[EMAIL PROTECTED]> ha escrit:
El company Tomeu Morro Oliver diu que a Galícia, per comparar, EU no és dins el Bloc. I té raó. Ès una objecció habitual, i comprensible, però fàcilment refutable.
 
1) El sistema de partits a Galícia no és el mateix que a les Balears; allà Esquerda Unida és una força marginal; aquí no. No es tracta de copiar al 100% el BNG sinó d'adaptar-lo a a realitat balear. Tan poc marginal és Esquerra Unida-Verds que a Palma suma més regidors (3) que PSM (2), UM (0) i ERC (0)!
 
2) El BNG inclou o ha inclòs forces d'àmbit estatal com l'antic MC-LCR.
 
3) El BNG inclou, de fet, sectors que serien l'equivalent al que aquí és EU-EV. A les darreres autonòmiques ICV va demanar el vot pel BNG .
 
4) Alternativa EU-EV ha manifestat clarament la seva voluntat de ser una força sobirana i de fet fa temps que actua com a tal .
 
 5) EU-EV coincideix en l'essencial dels grans debats nacionals amb el PSM: Estatut, llengua i cultura, territori, horitzó d'autodeterminació... Fer un debat sobre l'adjectiu "nacionalista" és pur nominalisme. I de l'eixorc : els fets ens uneixen més que les paraules.
 
6) IV-ICV coincideix amb el bloc de partits nacionalistes a la major part de votacions en el Congrés dels Diputats (estatuts d'autonomia, llengua, cooficialitat, idioma valencià, antiterrorisme...). Ezquer Batua és un aliat objectiu del nacionalisme basc i hi governa lleialment des de fa dues legislatures. ICV comparteix govern tripartit amb ERC i PSC. Esquerra Unida, en el País Valencià, és, malauradament, l'única veu valencianista a les Corts de l'antic Regne . Etc.
 
7) Però el que és important és que, a l'igual que a Galícia, el Bloc mallorquí seria una força progressista sobirana, que socialment agafaria des del centreesquerra fins a l'esquerra antisistema (però amb un to mitjà situat entre la socialdemocràcia i l'ecosocialisme: és a dir, com l'Unione a Itàlia, que abraça des del comunisme fins al vessant social i progressista de la Democràcia Cristiana) i, nacionalment, des del federalisme de lliure adhesió (que reconeix el dret a l'autodeterminació) fins a l'independentisme (però amb un to mitjà de nacionalisme coherent i assenyat).
 
8) A Galícia, fa uns anys, es varen fer uns contactes BNG-EU de cara a unes autonòmiques i  no prosperaren perquè BNG oferia a EU que s'hi integràs dins el BLOC i EU no va voler (en tot cas volien una coalició entre ambdues forces que, lògicament, no interessava al BNG perquè EU no aportava gran cosa).  Si ara Esquerda Unida de Galicia demanàs integrar-se dins el BNG és evident que li dirien que sí. Al BNG li aniria bé per evitar una hipotètica competència que pot sortir en el futur pel desgast de la Xunta st en sectors sindicals i ecologistes. Però a més a més, resulta que aquí, a diferència de Galícia, els d'EU-EV sí que volen estar dins el Bloc i a més aporten una força real; què més podem demanar?

9) Hi ha un electorat objectivament coincident. I la suma uneix i enforteix més que la divisió: comparau els resultats de les generals (40.000 vots) amb els de les europees en qu`+e, separats, PSM, UM, ERC i EU no vàrem fer terra per a una pipa.
 
10) No té cap sentit no fer pactes preelectorals si es dóna per descomptat que es faran postelectorals. Si tanmateix hem de pactar després, per què no pactam abans i combatem units el 5% i la Llei d'Hondt? Perdem tants de vots per les bardisses... i tants d'esforces en disputes entre germans!
 
Salut, companys. I unitat! Que ens fa falta.

[EMAIL PROTECTED] escribió:
Algú em podria dir sir Izquierda Unida és al BNG? crec que no. Per tant...
els experiments que es vulguin fer haurien de prendre un altre referent on
el nacionalisme fos allò menys important per alguns membres del futur bloc.

Una salutació a tothom,
gràcies
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.orgLLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com


http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a