Hi,

I'm using openvpn to connect my vpn-gateway at home to an external server, both are FreeBSD-boxes (6.2-STABLE). The external server has an fixed IP, the client at home connects to a router, which gets a new IP every 24 hours. The client is configured as router (gateway_enable="YES") which works... at least sometimes.


After my router gets a new IP, the openvpn client reconnects to the server and the tunnel is usable from free...@home to free...@external. But: I have one Vista and one OSX at home, both have static routes to the FreeBSD-box. They are able to use the tunnel, when the openvpn-client is freshly startet. After getting a new IP from my ISP, the tunnel is up (and - as I wrote - the FreeBSD is able to use it), but the two other boxes don't get routed through the tunnel, but the default gateway. When I restart the openvpn-client, everythink works again like it should.

Sample output of traceroute when openvpn is restarted:
 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  wintermute [192.168.2.2]
 2    29 ms    30 ms    32 ms  GOTHNET [10.10.0.1]
(works)

After router gets net external IP:
 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  wintermute [192.168.2.2]
 2    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.2.1
 3    19 ms    19 ms    19 ms  217.0.119.195
 4  217.0.89.70  meldet: Zielhost nicht erreichbar.

Any advice? :(


Regards,
Neo [GC]
_______________________________________________
freebsd-questions@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-questions-unsubscr...@freebsd.org"

Reply via email to