On Mon, Jul 14, 2014 at 09:48:56AM -0700, Adrian Chadd wrote:
> Hm, it could be some bus related stupidity. It's allocating 2k or 4k
> mbufs for the receive path because wifi frames are bigger than
> ethernet frames. If you're not seeing failures in 4k mbuf allocations
> then I'm not sure what it could be.
> 
> I'll see about firing it up locally and checking.

I'm hunting a bit more and it looks like the fail is in the bounce pages.
It looks like the calls look like this:

ath_legacy_rxbuf_init()
bus_dmamap_load_mbuf_sg()
_bus_dmamap_load_buffer()
_bus_dmamap_reserve_pages()
reserve_bounce_pages()

I have added a printf at the start of alloc_bounce_pages() and it seems
that it is only called (twice) when ath0 is probed. Is bus_dma_tag_t dmat,
the first argument to alloc_bounce_pages(), common for the whole pci bus?

The start of the boot, with my printf looks like this:

####################
FreeBSD ARM (Gateworks Cambria) boot2 v0.4
-
Default: /boot/kernel/kernel
boot: 
Copyright (c) 1992-2014 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 11.0-CURRENT #9 r268502M: Mon Jul 14 15:30:15 SAST 2014
    j...@dolphin.meraka.csir.co.za:/usr/obj/arm.armeb/snaps/arm/11-tst/src/sys/S
MALL-CAMBRIA arm
gcc version 4.2.1 20070831 patched [FreeBSD]
CPU: IXP435 rev 1 (ARMv5TE) (XScale core)
  Big-endian DC enabled IC enabled WB enabled LABT branch prediction enabled
  32KB/32B 32-way instruction cache
  32KB/32B 32-way write-back-locking data cache
real memory  = 134213632 (127 MB)
avail memory = 124440576 (118 MB)
random device not loaded; using insecure entropy
wlan: mac acl policy registered
random: <Software, Yarrow> initialized
ixp0: <Intel IXP4XX>
ixp0: 37e7f<RCOMP,USB,HASH,AES,DES,HDLC,AAL,ETH0,ETH1,PCI>
pcib0: <IXP4XX PCI Bus> on ixp0
pci0: <PCI bus> on pcib0
ath0: <Atheros 9220> irq 28 at device 1.0 on pci0
alloc_bounce_pages: numpages 63
[ath] enabling AN_TOP2_FIXUP
alloc_bounce_pages: numpages 1
ath0: AR9220 mac 128.2 RF5133 phy 13.0
ath0: 2GHz radio: 0x0000; 5GHz radio: 0x00c0
ath1: <Atheros 9220> irq 27 at device 2.0 on pci0
[ath] enabling AN_TOP2_FIXUP
ath1: AR9220 mac 128.2 RF5133 phy 13.0
ath1: 2GHz radio: 0x0000; 5GHz radio: 0x00c0
ath2: <Atheros 5413> irq 26 at device 3.0 on pci0
ath2: AR5413 mac 10.5 RF5413 phy 6.1
ath2: 2GHz radio: 0x0000; 5GHz radio: 0x0063
ixpclk0: <IXP4XX Timer> on ixp0
####################

Interesting, with this boot, with the new kernel, the aths did not fail.
Could the printf have changed something or was it just coincidence? With
a reboot ath1 and ath2 failed again during configuration and a little
while later ath0 started to complain:

ath0: ath_rx_proc: no mbuf!

John

> 
> 
> 
> 
> -a
> 
> On 14 July 2014 01:07, John Hay <j...@meraka.org.za> wrote:
> > On Thu, Jul 10, 2014 at 06:02:27AM +0200, John Hay wrote:
> >> On Wed, Jul 09, 2014 at 06:46:12AM +0200, John Hay wrote:
> >> > Hi Guys,
> >> >
> >> > The problem is back / still there. I initially saw the problem during
> >> > boot, with the interface configs in rc.conf, but because it is so
> >> > mixed with the rest, I took it out and put it in the script, then
> >> > after multi-user boot was finished, I did a login and ran the script,
> >> > with the output I showed in the initial post.
> >> >
> >> > So I put the interface configs back into rc.conf and I'm seeing the
> >> > same problem, here is a cut during boot:
> >> >
> >> > ###############
> >> > Starting file system checks:
> >> > /dev/ad0s1a: FILE SYSTEM CLEAN; SKIPPING CHECKS
> >> > /dev/ad0s1a: clean, 93385 free (33 frags, 11669 blocks, 0.0% 
> >> > fragmentation)
> >> > Mounting local file systems:.
> >> > Writing entropy file:.
> >> > Setting hostname: tst-cambria-11.
> >> > wlan0: Ethernet address: 00:21:a4:35:70:42
> >> > wlan1: Ethernet address: 00:21:a4:35:6c:96
> >> > ath1: unable to start recv logic
> >> > wlan2: Ethernet address: 00:21:a4:32:38:c2
> >> > ath2: unable to start recv logic
> >> > ###############
> >> >
> >> > Looking at the vmstat -z output the 256 Bucket fail is much higher than
> >> > if I let it boot to multiuser and then configured the interfaces. It
> >> > was in the 6000, while now it is much higher:
> >> >
> >> > Without wlan configs in rc.conf, but configured afterwards:
> >> > 16 Bucket:               64,      0,      15,     300,    3139,  16,   0
> >> > 256 Bucket:            1024,      0,      31,       1,     592,6062,   0
> >> > vmem btag:               28,      0,    4496,     256,    4496,  32,   0
> >> >
> >> > With wlan configs in rc.conf:
> >> > 16 Bucket:               64,      0,      16,     299,    8611,  16,   0
> >> > 256 Bucket:            1024,      0,      26,       6,     773,16928,   0
> >> > vmem btag:               28,      0,    4405,      59,    4405,  30,   0
> >> >
> >> > Both of them boot from a ro compact-flash with md /etc and /var, but
> >> > they are small 4.3M and 2.1M. I have hacked in the use of tmpfs, but
> >> > that did not make a difference.
> >> >
> >
> > Friday I power cycled the board and it came up without an error. All 3
> > atheros cards configured in rc.conf. So I left it on for the weekend
> > and by this morning there was still no errors, so I rebooted it and
> > again saw the "ath1: unable to start recv logic" message for ath1 and
> > ath2. I power cycled it, but still get the error, so Friday was just
> > lucky with some timing thing, maybe if the card receive while it is
> > still configuring? Also if I leave the board booted in this state,
> > ath0 also start to give problems:
> >
> > #################
> > ath0: ath_rx_proc: no mbuf!
> > ath0: ath_rx_proc: no mbuf!
> > ...
> > ath0: device timeout
> > ath0: ath_reset: unable to start recv logic
> > ...
> > #################
> >
> > In anycase it seems that memory allocation problem. How do I figure out
> > where it is? "netstat -m" does not seem to point to an error. The mbuf
> > info in vmstat -z also look ok. It is only "256 Bucket" in vmstat -z
> > that point to an alloc failure. How do I figure out where that is and
> > how do I fix it or work around it?
> >
> > ###################
> > tst-11-arm:~ # netstat -m
> > 128/382/510 mbufs in use (current/cache/total)
> > 127/129/256/7654 mbuf clusters in use (current/cache/total/max)
> > 127/126 mbuf+clusters out of packet secondary zone in use (current/cache)
> > 0/0/0/3827 4k (page size) jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
> > 0/0/0/1134 9k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
> > 0/0/0/637 16k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
> > 286K/353K/639K bytes allocated to network (current/cache/total)
> > 0/0/0 requests for mbufs denied (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
> > 0/0/0 requests for mbufs delayed (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
> > 0/0/0 requests for jumbo clusters delayed (4k/9k/16k)
> > 0/0/0 requests for jumbo clusters denied (4k/9k/16k)
> > 0/3/1488 sfbufs in use (current/peak/max)
> > 0 requests for sfbufs denied
> > 0 requests for sfbufs delayed
> > 0 requests for I/O initiated by sendfile
> > tst-11-arm:~ # vmstat -z | grep mbuf
> > mbuf_packet:            256,  48990,     127,     126,    2294,   0,   0
> > mbuf:                   256,  48990,       1,     256,     920,   0,   0
> > mbuf_cluster:          2048,   7654,     253,       3,     253,   0,   0
> > mbuf_jumbo_page:       4096,   3827,       0,       0,       0,   0,   0
> > mbuf_jumbo_9k:         9216,   1134,       0,       0,       0,   0,   0
> > mbuf_jumbo_16k:       16384,    637,       0,       0,       0,   0,   0
> > mbuf_ext_refcnt:          4,      0,       0,     504,       1,   0,   0
> > tst-11-arm:~ # vmstat -z | grep Bucket
> > 4 Bucket:                16,      0,       7,     497,    1565,   0,   0
> > 6 Bucket:                24,      0,       0,       0,       0,   0,   0
> > 8 Bucket:                32,      0,       3,     375,      83,   0,   0
> > 12 Bucket:               48,      0,       2,     334,       5,   0,   0
> > 16 Bucket:               64,      0,      14,     301,   43687,  16,   0
> > 32 Bucket:              128,      0,       7,     148,     196,   0,   0
> > 64 Bucket:              256,      0,      19,      56,      77,   0,   0
> > 128 Bucket:             512,      0,      16,      16,      48,   0,   0
> > 256 Bucket:            1024,      0,      29,       3,    1521,86738,   0
> > tst-11-arm:~ #
> > ###################
> >
> > Regards
> >
> > John
> > --
> > John Hay -- j...@meraka.csir.co.za / j...@meraka.org.za / j...@freebsd.org
_______________________________________________
freebsd-wireless@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-wireless
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-wireless-unsubscr...@freebsd.org"

Reply via email to